יין ישראלי הוא לא מאתמול
גם אני, כמו כל חובב יין אמיתי, אוהב לעודד את התעשייה המקומית ולשתות כמעט רק יין ישראלי. ברור שכמו כל חובב יין צריך להכיר לא רק יין ישראלי, אלא גם יין מארצות כמו צרפת ואיטליה, אבל אין כמו התעשייה המקומית. אחד הדברים שגיליתי בשנים האחרונות, ואני מעוניין לחלוק אתכם, היא העובדה המעניינת שהתעשייה של יין ישראלי היא לא כל כך חדשה כמו שאנחנו חושבים. לרוב, נהוג לחשוב בעיקר על השנים האחרונות בתור המשפיעות - אבל כבר מאות שנים שמייצרים יין בתוך א"י.
היהדות מעודדת שתייה
חשוב מאד להבין שהיום יש לגיטימציה עולה לייצור של יין ישראלי, דווקא כי היהדות היא דת סובלנית למדי ביחסה לאלכוהול, וליין בפרט (שהיה בתקופות קדומות סוג האלכוהול העיקרי שהיה מוכר). א"י הייתה שופעת בגפנים ועד היום הגפן הוא אחד מסמליה של הארץ. מעניין לציין, כי ביהדות יש מודים רבים בהם זו מצווה לשתות יין - בשבת, בליל הסדר וכמובן בפורים. לכן, יש היום עליה בייצור של יין ישראלי (כולל גם יין ישראלי כשר כמובן). מעניין לציין, שבארצות נוצריות רבות הכמות דווקא יורדת, עקב ההתנגדות של חוגים נוצרים שמרנים לשתייה של יין מחוץ למסגרת של טקסי המיסה שיש בכנסיה, שלא לדבר על ארצות מוסלמיות שם היין אסור.
ומה קורה בימינו?
לאחר קום המדינה, כבר אז החל תהליך ייצור של יין ישראלי, כאשר במשך רוב שנות קיומה של המדינה, התחום היה סגור כמעט רק ליצרני היין המסחרי - שראוי לברך אותם ולהגיד שהם הוציאו שם טוב לישראל בעולם. בשנים האחרונות אפשר כמובן למצוא יקבים רבים שמייצרים יין ישראלי איכותי מאד, בכמויות קטנות יותר, על מנת לשים דגש מיוחד על האיכות הגבוהה של בקבוקי היין שלהם.
משה אלון