כבר מתקופת אבותינו, ימי קדם, שמן זית תפס מקום מרכזי וחשוב בחיי היום יום, תהליך הפקת שמן הזית נשאר זהה בבסיסו לאורך אלפי השנים וכולל שלושה חלקים, בחלק הראשון כותשים ומרסקים את הזיתים, בחלק השני לוחצים על הרסק שנוצר וגורמים להפרדה בין הנוזל למוצק, הליך הידוע בשם כבישה ובחלק הסופי מפרידים בין הנוזלים המכילים שמן ומים יחדיו. כיום מדובר בהליך הכנה המתבסס על אותן פעולות בדיוק כמו בזמנים עברו אך בשיטות מתקדמות ומהירות, מה שבעבר לקח חודשים היום נערך בצורה תעשייתית, תחת בקרה ובתנאי ניקיון אופטימאליים.
הליך ההפקה כיום ידוע בשם כבישה קרה, משמע הליך טבעי, ללא כל התערבות מלאכותית, כימיקלים וכדומה, אלא רק הזיתים ולא דבר יותר. ומדוע קרה היות ומדובר בהליך ללא חשיפה לשמש ולאור, בטמפרטורת ייצור הנמוכה מ-35 מעלות צלסיוס, חשיפת שמן הזית לאור ולחום מפחיתה את איכותו ופוגעת בסגולותיו הרפואיות והבריאותיות.
ישנם מספר סוגי איכות של שמני זית, שמן זית כתית מעולה, כתית רגיל ומזוכך. איכות זו נקבעת בהתאם רמת החומציות המצויה בשמן הזית והטעם כמובן. כאשר ככל שהאחוז החומציות נמוך יותר איכותו של שמן הזית גבוהה יותר. לדוגמא בשמן זית כתית מעולה אחוז החומציות לא חוצה את רף 0.8% ואינו משפיע כלל על הטעם, בשמן זית כתית אחוז החומציות הינו עד 2% וכבר ישנה השפעה על הטעם ומזוכך הוא כל שמן זית מעל 2% חומציות.
אך לא רק ההליך עצמו משפיע אלא גם הזיתים עצמם, הזן ממנו עשוי שמן הזית, גידול הזיתים, שלמותם, זמן העברת הזיתים מקטיפתם לבית הבד, ניקיון בית הבד וחוסר חשיפה לאור ולשמש. כמו כן לאחר ייצורו כמו שמישנים יין כך צריך לנהוג לגבי שמן זית. רצוי לאחסנו בכלי אטום לאוויר, בחושך ובמקום יבש. אוויר גורם להליך התחמצנות של שמן הזית ולכן הכרחי לשומרו בואקום. לאחר כחצי שנה מייצורו שמן הזית מגיע לאיכותו המקסימאלית וניתן לשומרו עד שנה וחצי לכל היותר, ומעבר לכך הוא מתחיל כבר לאבד מאיכותו.
עוד מוצר של הטבע שמלווה את חיינו מאות בשנים הינו כמובן הדבש, גם פה מדובר בהליך ייצור טבעי ללא כל כימיקלים או תוספות, אך פה יד אדם אינה משפיעה אלא הכל מלאכתה של הדבורה. הדברוה טסה מדי יום עשרות קילומטרים, יונקת צוף ומאחסנת אותו בבטנה במקום מיועד הקרוי בשם קיבת דבש. לאחר מכן היא טסה בחזרה לכוורת ופורקת את הדבש המיועד להאכלת הקטנים שבחבורה וכמובן ממלאה את חלת הדבש. לאחר מכן עובד הדבש הליך אידוי שבו מאודים המים המצויים בדבש והסוכרים בדבש מגיעים עד ל-80%. ולאחר מכן פשוט אוטמים את חלת הדבש בשכבת דונג.
וזהו עתה הדבש מוכן לאכילה. הדבש טבעי לחלוטין, מדובר אך ורק בפחמימות, סוכרים ואנזימים, מכאן כמובן בריאותו הייחודית. הדבש העשוי מצוף מפרחי הבר והשדה, מוצר של הטבע. מוצר שאינו מתקלקל לעולם כל עוד נמצא בטמפרטורת החדר, ניתן לשמרו לשנים רבות וליהנות מאיכותו חזור ושוב. אז קדימה תאכלו את מה שהטבע העניק לנו, בלי כימיקלים, תוספים או ממתיקים. בתיאבון
רם כהן