ביום שני בלילה, עברה בקריאה ראשונה הצעת התיקון ל"חוק לשון הרע". לפי ההצעה, אם יוכח כי הפרסום נעשה שלא בתום לב, ומבלי שניתנה לנפגע אפשרות נאותה להגיב, עשויים הפיצויים להגיע עד 1.5 מיליון שקלים.
חוק מסוכן הפוגע בקהל רחב
בואו נודה על האמת, שתכליתה של הצעת החוק שמונחת לפנינו היא להטיל מורא על חופש הביטוי האישי והעיתונאי. החוק הזה פוגע בחופש הביטוי של הכותבים בפייסבוק והכותבים בבלוגים לא פחות מאשר הוא פוגע בעיתונאים – ולכן הוא מסוכן.
הוא משבש את מנגנוני האיזון הפנימיים לבין הזכות לשם הטוב לבין עיקרון היסוד של חופש הביטוי. השימוש בקנס אוטומטי ללא הוכחות נזק, הוא דרקוני, אלים, ומשקף הלכה למעשה ביטוי נוסף להתעמרות השלטון בדמוקרטיה.
ביטוי לעליבות ואבדן המוסר הדמוקרטי
החוק הזה טוענת ח"כ רוחמה אברהם הוא אות קלון ובושה אחת גדולה ועוד פרק אחד מסיפורי החקיקיה הפשיסטית של של הממשלה הנוכחית. אני מצטערת על העובדה שידיד וחברי לסיעה מאיר שטרית מאמין שהחוק עוד ישתנה, אבל החוק הזה הוא ביטוי לעליבות ולאובדן המוסר הדמוקרטי.
נכון, יש זילות הולכת וגוברת של כלי התקשורת ויש פגיעה של מה שנחשבו פעם לכללי האתיקה. למרות הרצון לשמור על האיזון על חופש הביטוי לחובה להגן על שמו הטוב של האדם – חופש הביטוי צריך לגבור.
העיתונות זקוקה לחשבון נפש עמוק. על הצהוב שבה, על לשון הרע שבה ועל החובבנות על הקשר בין הון לשלטון ובטשטוש הגבולות המחמיר בין עיתונות לתוכן שיווקי. אבל אני מעדיפה את העיתונות הזו אלפי מונים על פני שלטון האימים של כל האקוניסים, כל הדנונים וכל היריבים, ושל כל יתר משמידי הדמוקרטיה מטעם הממשלה הגרועה הזאת.
ההצעה רודפת את מי שתפקידם לבקר את התנהלות הממשלה
אם תונח הצעת חוק שמאגדת כללי האתיקה שקבעה מועצת העיתונות – אני אתמוך בה אומרת רוחמה אברהם בלילא. ואם יימשך הזלזול של חלק מאמצעי התקשורת בכללי האתיקה, שאותם קבעה מועצת העיתונות המייצגת אותם – אני אשקול ליזום בעצמי את עיגונם של הכללים האלה בחקיקה.
ההבדל הוא שבהצעה הזו מדובר על אימוץ הכללים שהעיתונות יזמה ולא ברדיפת מי שתפקידם לבקר, להטיל ספק ולעיתים אף לגנות – ודווקא בימים אלה, יותר מבעבר, את ההתנהלות השערורייתית של הממשלה הגרועה הזו.
חברת הכנסת רוחמה אברהם בלילא - חברת סיעת קדימה וסגנית יו"ר הכנסת. ליצירת קשר כנסו לאתר הבית :רוחמה אברהם בלילא