מה פשר הניגודיות הזאת? כאשר החדשות הכלכליות טובות ניתן לזהות שוק יורד וכאשר החדשות רעות ושחורות הבורסה פתאום עולה.
התשובה נעוצה בתהליך הפיננסי הקיים בשווקים בעולם כולו. ההשקעה בבורסה מגלמת בעצם את ציפיות המשקיעים מהעתיד לבוא. הן הקצר והן הרחוק יותר. כאשר המשקיעים מצפים לחדשות רעות בעתיד הם יימכרו את ניירות הערך שברשותם כבר היום מכוון שההערכותיהם מתבססות על כך שהרווחים ייפגעו והתוצאות העסקיות יהיו שליליות ומכאן שגם מחירי המניות יירדו. אותה פעולה נכונה גם לגבי אגרות חוב. במידה והמשקיעים יצפו לירידה בשערי הריבית סביר להניח שיפנו את השקעותיהם לאג"ח רחוקות יותר שם יהיה ניתן "לקטוף" רווחי הון כתוצאה מהתהליך. אותה פעולה נכונה גם לגבי אגרות חוב קונצרניות - כאשר המשקיעים יזהו שיתכן ותהיה בעיה לפירמה מסויימת לעמוד בתשלומי החוב המשקיעים יימכרו את אגרת החוב היום מחשש שמה החוב לא ישולם ומחיר אגרת החוב של אותה פירמה יירד.
גם כאשר יש עליות בשווקים הפיננסים או בנייר ערך מסויים החדשות הטובות יגיעו לאחר מהלך עליות. יש אימרה מפורסמת בהשקעות פיננסיות שכותרתה - "קנה בשמועה מכור בידיעה" - הרציונאל הוא העובדה שכאשר ישנם שמועות חיוביות לגבי נייר ערך מסויים ערכו יתחיל לעלות כבר היום. כאשר הידיעה החיובית תהיה נחלת הכלל ותתפרסם המשקיעים שקנו בעבר (עם צאתה של השמועה) כבר יהיו "מחוץ למשחק".
אז מה קורה כאשר יש עליות בשוק לצד חדשות שליליות שזורמות מכל עבר? המשקיעים מנסים לראות מעבר לחדשות השליליות ולבחון האם יש מקום לאופטימיות והאם היא יכולה להתבסס. במידה וכן, המשקיעים ייחלו לקנות כבר היום ניירות ערך והחדשות הטובות להן ציפו יאששו את החלטתם תוך כדי עליות במחירי ניירות הערך.
דוגמאות:
1. לאחר הירידות החדות בשנת 2008 החל השוק לטפס בחוזקה בתחילת שנת 2009 ללא שום ידיעה חיובית מרעישה. החדשות הטובות הגיעו רק בשנת 2010 אשר הצביעו כי המשק האמריקאי אכן מראה התאוששות מהשפל בו היה בשנים 2007-2008. עליות שערים - לאחר זמן - חדשות טובות תומכות.
2. בנק לאומי - ניתן להבחין כי שוויו של הבנק ירד בעת האחרונה כמעט 40% ורבים שאלו הכיצד?! היום (ד' 30.11.11) פירסם הבנק כי רשם ירידה חדה מאוד (מעל 70%) ברווחיו לרבעון השלישי של שנת 2011. קודם ירידות שערים חדות - ורק היום "תשובה" בדמות דוחות כספיים המצביעים על תוצאות שליליות מאוד.
כל שנותר למשקיע הוא לנסות ולזהות את התהליכים הכלכליים ולבנות אלוקציה נכונה.
גיא חזן-יועץ השקעות פרטי, אובייקטיבי ובלתי תלוי http://www.guyhazan.com
>