דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תחולת מס על הכנסות גבוהות על תושבי חוץ 

מאת    [ 04/12/2011 ]

מילים במאמר: 529   [ נצפה 2021 פעמים ]

במסגרת הצעת החוק לשינוי חברתי כלכלי, שנוסח בהמשך להמלצות ועדת טרכטנברג,  מוצע להטיל "מס מיוחד להכנסות גבוהות". בהתאם להצעה זו, יחיד אשר הכנסתו החייבת בשנת המס עלתה על מיליון ש"ח (נכון לתחילת שנת המס 2011) ישלם "מס נוסף"  בשיעור של 2% מסכום ההכנסה החייבת העולה על מיליון שקלים. עוד נקבע בהצעת התיקון, כי "המס הנוסף" יחול על אף האמור בכל חיקוק.

 

במישור הבינלאומי, הרי שיחיד תושב חוץ אשר הכנסותיו החייבות שמקורן בישראל עולות על מיליון ש"ח בשנת המס, חייב במס עשירים על החלק העולה על מיליון ש"ח.

 

עם זאת, בהתאם להוראות סעיף 196 לפקודה, הרי שהוראות האמנות למניעת מסי כפל עליהן חתומה ישראל גוברות. אין ביכולת האמנה למנוע את תשלום מס העשירים כאשר הוראותיה מעניקות לישראל זכות מיסוי בלתי מוגבלת (בהתקיים תנאי סף מסוימים), כדוגמת רווח הון ממכירת נדל"ן, רווח הון ממימוש מניות בחברה שמרבית שוויה מורכב מנדל"ן, הכנסה משכר או מהענקת שירותים של עצמאי.

 

לעומת זאת, ככלל, שיעור המס שרשאית ישראל להטיל על הכנסותיו הפירותיות הפאסיביות של תושב מדינת האמנה מוגבל לשיעורים הנעים בין 0% ל- 25%.

 

על כן, יחיד תושב מדינת אמנה המפיק הכנסה מדיבידנד בישראל בהיותו בעל מניות מהותי, לא יתחייב במס עשירים, אף אם הכנסתו זו עולה על מיליון ש"ח.

 

נשאלת השאלה מה דין מס העשירים כאשר תושב החוץ הפיק הכנסה בישראל ממקורות שונים: נניח תושב בריטניה לו הכנסה חייבת משכר בגובה 600 אלפי ש"ח, והכנסה חייבת מדיבידנד בגובה 600 אלפי ש"ח. האם ניתן לסווג את ההכנסה העודפת החייבת במס עשירים כדיבידנד (או אז לא יחול המס בשל הוראות האמנה המגבילות את שיעור המס על דיבידנד לכדי 15%), כשכר (או אז יחול המס בשל הוראות האמנה המעניקות לישראל זכות מיסוי ראשונה בלתי מוגבלת), או שמא יש לסווג את ההכנסה העודפת באופן יחסי.

 

שאלה נוספת עולה במנגנון תשלום המס הנוסף ככל שמדובר בתושבי חוץ. הוראות סעיף 170 קובעות שיעור ניכוי במקור של 25% ככל שהמדובר ביחיד ובתשלומים שאינם כפופים להוראות ניכוי במקור ע"פ סעיף 164 לפקודה. לפיכך, כיצד יוטל המס הנוסף בפועל, במקרה בו מחולק דיבידנד לתושב החוץ העולה על מליון ש"ח -

 

יובהר כי אותו תושב חוץ גם פטור מהגשת דו"ח בהתאם לתקנה 5 לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין-וחשבון), התשמ"ח-1988, שכן נוכה מלוא המס ע"פ הוראות סעיף 170 לפקודה. כך נראה כי במקרים כגון זה לא יגבה בפועל המס הנוסף...

נכתב ע"י עו"ד ורו"ח גדי אלימי




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב