המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פועל בסמכות צו שר הבריאות ומתוקף פקודת תעבורה ספציפית. אלו מקנים לו את הזכות לקבוע את מידת כשירותו של אדם מסוים להיות רשאי לנהוג. מטרתו העיקרית של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים היא לאתר נהגים שעשויים להוות סכנה בעת נהיגתם ולהציב הגבלות ספציפיות או מניעה כוללת על אפשרותם לנהוג בכבישי מדינת ישראל. כמובן שמדובר בסכנה הנובעת מטעמים רפואיים.
המכון הרפואי עורך בדיקות רפואיות פיזיות ונפשיות. המכון בודק הן את הנבדק הן ברמה הרפואית והן ברמה הפסיכולוגית הנפשית.
· היבט רפואי פיזי: המכון הרפואי בוחן את המקרים הנדונים בהיבט הרפואי. כל אותם אנשים שסובלים מבעיות רפואיות כמו מגבלת תנועה, בעיות ראייה, אפילפסיה, נכות מסוימת וכדומה יבדקו על ידי רופא מתאים מטעם המכון הרפואי ואף יצאו לבדיקת שליטה מעשית במידת הצורך ולםי שיקול דעתו של הבודק במכון.
· היבט נפשי פסיכולוגי: המכון הרפואי בוחן גם את האלמנט הנפשי ובוחן על ידי פסיכולוגים מי האדם שמבחינה נפשית מהווה סיכון בעת נהיגתו. ההערכות הפסיכולוגיות הללו מושפעות מהעבר הרפואי, העבר התעבורתי או הפלילי של הנבדק.
מה הלאה?
המכון הרפואי מעביר את ההמלצות שלו לרשות הרישוי וזו עושה בהמלצותיו שימוש כדי להגביל את האדם בהתאם להן.
משרד הבריאות פרסם רשימה של אנשים אותם הוא מבקש לשלוח לבדיקה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. רשימה זו כוללת אנשים אשר קיבלו נכות ממשרד הביטחון, אנשים המוכרים כנכים על ידי הביטוח הלאומי, נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים ונשלחו על ידי משטרת ישראל, נהגים שהיו מעורבים בעברות תנועה חמורות ונשלחו על ידי מערכת בתי המשפט, נהגים שהחוק קובע כי הם חייבים בדיווח רופא, אנשים שמשתמשים או מורשעים בשימוש והחזקת סמים או אלכוהול, מבקשי רישיון נהיגה בעלי בעיות בריאותיות המופנים על ידי משרד הרישוי, נהגים שמשרד הרישוי מפנה אותם בשל גילם המתקדם וכן כל נהג שמחויב בביצוע בדיקת ביקורת מטעם המכון הרפואי או מטעם ועדות הערר למיניהן.
זה המקום לציין כי לא ניתן לפנות אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בעילום שם ולהלין על נהיגתו של אדם מסוים שכן פנייה כזו לא יכולה להיבדק ברצינותה ראויה לה.
כל תוצאות הבדיקות וכל המידע המועבר על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא בגדר המלצות בלבד ומשרד הרישוי רשאי לבחור לדחות את ההמלצות כליל, לקבל אותן בשלמותן או להטיל מגבלות מסוימות בהתאם לשיקול דעתו.
במידה ונתן משרד הרישוי קביעה עליה בוחר האדם לערער הוא יכול לפנות תוך חודש ימים אל ועדת הערר ולהציג את טיעוניו לערעור בעצמו או באמצעות עורך דין שייצג אותו. במידה וגם על ההחלטות שנתקבלו על ידי וועדת הערר יש לאדם ספקות, הוא רשאי להגיש את ערעורו היישר אל בית המשפט המחוזי וזאת עליו לעשות תוך עשרה ימים ובלבד שיש עניין משפטי בערעור המוגש.
לינקשייק קידום אתרים - פתרונות ייחודיים לקידום אתרים באינטרנט