הפחמימות- חלק א'
מושגים רבים קשורים למושג פחמימות: פחמימה מורכבת, פחמימות פשוטות , השמנה, סוכרים, אינדקס גליקמי, הרזייה, חד סוכרים, דו סוכרים ועוד. נעשה קצת סדר בתחום:
הפירוש המילולי של המילה פחמימה הוא למעשה סוכר. על כן בכל פעם שרואים שמופיעה פחמימה בתווית המזון, הכוונה היא לכמות הסוכר שהמוצר מכיל. דוגמא: ביוגורט המכיל 10 גרם פחמימה יש 10 גרם סוכר ששווה ערך ל-2 כפיות סוכר.
פחמימה מורכבת ממולקולות של פחמן ומים ותפקידה לספק דלק לגוף. בלי סוכר הגוף לא יכול להתקיים בדגש על המוח. גם אם נאכל מיתר אבות המזון כגון שומן או חלבון, הגוף שלנו יודע להשתמש גם כפחמימה. קיימים 3 סוגי פחמימות עיקריים: פחמימה פשוטה, פחמימה מורכבת ופחמימה מורכבת מלאה בעלת סיבים תזונתיים עליהן נפרט בחלק ב של המאמר.
מושג נוסף אשר קשור לפחמימות נקרא אינדקס גליקמי. מחקרים מראים שלכל פחמימה יש השפעה שונה על קצב עליית הסוכר בדם וככל שקצב עליית רמות הסוכר מהיר יותר כך האינדקס הגליקמי גבוה יותר. ככל שרמות הסוכר עולות באופן מהיר יותר, כך השובע מאותה הפחמימה יותר קצר.אתן דוגמה: לשעועית אשר מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב איטי ומביאה לשובע ארוך טווח אינדקס גליקמי נמוך. לעומתה לסוכר לבן אשר מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב מהיר יותר וכתוצאה מכך מביא לשובע קצר טווח, יש אינדקס גליקמי גבוה. יש לציין כי שונות גנטית הקיימת בין אדם לרעהו יכולה להשפיע על התגובה לצריכת הפחמימה.
למידע נוסף הנוגע לפחמימות פנה לדיאטנית קלינית או עבור לחק ב של המאמר.
לחומר מקצועי נוסף או כל שאלה בנושא תזונה נכונה ופעילות גופנית ניתן לפנות אליי אורטל שקורי-רובינוביץ', מנהלת דיאטנית עד הבית www.tzuna-il.co.il 0526453861