בסוף שנת 2010, ניתנה הצעת חוק שבאה לתקן את פקודת הנמלים בעניין אחריותו של סוכן מכס, לחוב של יבואן לרשות הנמלים.
הצעה זו ביקשה לחזק את מעמדו העצמאי של סוכן המכס מול רשות הנמלים, בין היתר על ידי קביעה כי סוכן המכס אינו מהווה שלוח של היבואן, אלא רק מייצגו מול הרשויות, ובאם ליבואן נוצר חוב כלפי רשות הנמלים, כמו למשל חוב אגרות רציף, לא תוכל רשות הנמלים לגבות חובות אלה מסוכני מכס באופן רטרואקטיבי, אלא רק במקרים חריגים בהם הוכח שסוכן המכס סייע ליבואן להתחמק מתשלומי חובה.
ב-1 בנובמבר 2011, לאחר דיון בועדת הכספים של הכנסת, אושרה ההצעה והיא הועברה לקריאה שנייה ושלישית.
לאחרונה, ב-7 בנובמבר 2011, אישרה פה אחד מליאת הכנסת את החוק בקריאה השנייה והשלישית.
החוק נועד לפתור את הבעיה הבאה:
במהלך יבוא מוצרים לארץ, נדרשים יבואנים לשלם לרשויות שונות מסים ואגרות הכרוכים בתהליך הייבוא. על מנת לקצר תהליכים, מקובל כי סוכן המכס הוא שמשלם עבור היבואן את המסים והאגרות באמצעות מס"ב (מסלקה בנקאית), וגובה מן היבואן את הסכומים Back to Back, וכל זאת נעשה באמצעות הסכם בין סוכן המכס לאותה הרשות. בעיה מתעוררת כאשר רשות כלשהי דורשת מן היבואן תשלום רטרואקטיבי, ותשלום על ידי היבואן דרך הסוכן בצורה של Back to Back אינו ישים.
עד לחוק הנ"ל, הייתה רשות הנמלים גובה חובות רטרואקטיביים של יבואנים מסוכני המכס שלהם.
החוק הלכה למעשה שם סוף להתנהלות זו ומתקן את פקודת הנמלים כך שרשות הנמלים לא תוכל לגבות אגרות נמל מסוכני מכס באופן רטרואקטיבי, כאשר רשות המכס מתקנת ערך טובין מיובאים באופן רטרואקטיבי (דבר הגורם לחוב בהפרשי אגרות נמל), אלא רק במקרים חריגים בהם נקבע על ידי בעל סמכות, כי סוכן המכס סייע ליבואן להתחמק מתשלומי חובה.
הסדר זה הוא הסדר משלים לתיקון שנעשה במסגרת חוק סוכני המכס, בו בוטלו סעיפים בפקודת המכס אשר הטילו אחריות אישית על סוכן המכס לעניין כלל חובות לקוחותיו כלפי רשויות המכס.
התפישה הבסיסית העומדת בבסיס החוק, כפי שעולה מהצעת החוק, היא כי תפקידו של סוכן מכס כלפי יבואן מקביל לתפקידו של עורך דין או רואה חשבון כלפי לקוח, במובן זה שסוכן המכס אינו מהווה שלוח של היבואן, אלא רק מייצגו מול הרשויות. מאחר ועורך דין ורואה חשבון אינם אחראים לחובות כספיים של לקוחם כלפי צדדים שלישיים, אין כל היגיון בכך שסוכני המכס יהיו חייבים בחובות לקוחותיהם.
עו"ד גיל נדל עוסק בתחום דיני יבוא ויצוא, מסי יבוא ומסים עקיפים, חוזים בינלאומיים, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. עו"ד נדל מרצה בפורומים מקצועיים רבים כגון מכון היצוא, לשכת עורכי הדין, ארגוני סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים, איגוד שלכות המסחר ועוד. לעו"ד נדל מדור קבוע בעיתון "תעשיות", במגזין PORT 2 PORT, ובפרסומים נוספים. חומר נוסף מאת עו"ד נדל ניתן להוריד באתר האינטרנט, בכתובת http://www.nadel-law.co.il האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
מידע על ספרים מפרי עטו של עו"ד גיל נדל ניתן למצוא באתר האינטרנט: http://www.tradelibrary.co.il