הפרעות מנטליות הן בעיות תפקודיות, אשר פוגעות ומשפיעות על ביצוע תפקודים יומיומיים. למעשה, מדובר בהפרעות שלא רק שקשה מאוד למונען, קשה מאוד גם לאתרן ולרוב הטיפול בהן יהיה באמצעות "תכנות מחדש" והבנה מדוע הפרעות אלו צצו, כלומר, לרוב נזהה אותן רק לאחר שהן כבר התפרצו.
כשמדובר במחלה, נכון להיום למין האנושי יש שנים של ניסיון וידע באבחון, בטיפול ואף במניעה, ולכן הרפואה הטובה ביותר הינה רפואה מונעת, אך בכל הנוגע לתחום של הפרעות, הדבר בעייתי יותר.
מדוע חשוב לאבחן הפרעות בגיל צעיר?
חשוב לאבחן הפרעות בגיל צעיר, כיוון שכבר היום יש לנו מידע על כך שכאשר מופיעה הפרעה בגיל צעיר, יש סיכוי גבוה יותר להופעת הפרעה נוספת בגיל מאוחר יותר.
לדוגמא: ידוע שישנו קשר ישיר בין הפרעות קשב ובין מגוון רחב של הפרעות נוספות, כגון: התמכרות, דיכאון, חרדה וכו'. אולם בניגוד לאותן הפרעות חמורות שיופיעו בגיל מבוגר יותר, הפרעות קשב ניתן לזהות בשלב מוקדם יותר.
מכאן נשאלת השאלה, האם על-ידי טיפול נכון ועבודה נכונה עם הפרעות קשב ניתן יהיה למנוע הפרעות עתידיות החמורות הרבה יותר (ושזיהוין יגיע רק לאחר התפרצותן), כלומר, האם טיפול ב- ADHD בגיל מוקדם יוריד את הסיכון להתמכרות בגיל מבוגר יותר? נכון להיום חוקרים בודקים זאת.
שורה תחתונה: רמת המודעות לקיום הפרעות מנטליות עלתה במאה ה-20 וה-21, כיוון שכך המחקר בנושא נמצא בתחילת דרכו. עם זאת ידוע על קשר בין קיום הפרעות קשב בגיל צעיר לבין התפרצות הפרעות נוספות בגיל מאוחר יותר, לכן ישנה חשיבות רבה לאבחון הפרעות קשב כבר בגיל צעיר.
לחצו לקריאת כתבות נוספות בתחומי אבחון וטיפול בהפרעות קשב.
הכותבת היא נטע מסילתי, מחברת הפתרונות הטכנולוגיים נוירוטק, מפתחי המבדק המדעי לאבחון הפרעות קשב וריכוז.