דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


השיטה 

מאת    [ 08/12/2011 ]

מילים במאמר: 1850   [ נצפה 1943 פעמים ]

כל אדם, גוף חברתי, גוף מקצועי, גוף עסקי, מדינה פועלת על פי שיטה. השיטה בחלק מן הפעמים מנוסחת, ידועה וברורה למשתמשים בה ובחלק מן הפעמים היא אינטואיטיבית, אינה גלויה והמשתמשים בה אינה מודעים לעובדה שהם פועלים על פי שיטה.

ניקח את האדם לדוגמה:
האדם פועל על פי שיטה. הוא פועל על פי שיטה בכל תחום בחייו. במשפחה, בעבודה, בזוגיות, בתקשורת בין אישית ובעיקר בינו לבין עצמו. בכל תחום השיטה מתחלפת, אך יש תכנות שיטתי שחוזר על עצמו כחוט השני בכל חזיתות הפעולה שלו. בחלק מן הפעמים האדם מודע לשיטה בה הוא פועל. אם הוא למד אותה זוהי מיומנות, אם הוא נולד איתה זהו כישרון.
ברוב הפעמים האדם אינו מודע לשיטה בה הוא פועל, היא אינה חשופה לו.
היא מוטמעת אצלו מתחת לסף ההכרה ומפעילה אותו בכל רמות הפעילות שלו והממשק שלו עם העולם. השיטה מנווטת את חייו וקובעת לאילו תוצאות הוא יגיע ובאיזה תחום.

כל אדם עיצב לעצמו את השיטה, בדרך כלל בצורה לא מודעת. מרגע שקבע האדם את שיטתו היא מתקבעת ככל שחולף הזמן והופכת ברבות השנים לנוסחת ההצלחה שלו, אך גם למסלול הכישלון שלו. בית כלא שקשה מאד לברוח ממנו.
אם השיטה של האדם אינה מתפתחת אלה עומדת במקומה, יתנוון האדם ותשאב ממנו אנרגיית החיים. במקור, מטרתה של השיטה, אשר עובדת בצורה אוטומטית, היא לשחרר את תודעת האדם להתפתח לכיוונים חדשים ולהתחבר למודעות גבוהה, לפלא. אך בדרך כלל האדם אינו מנצל זאת. מרגע שיצר את השיטה הוא נשאר כבול בתוכה.

כאשר האדם נולד הוא כמו לוח ריק, לא נכתב עליו כלום. הכל חדש עבורו והכל אפשרי. תחושת הריק היא גם תחושה של קסם. כילד האדם פוגש את העולם בפעם הראשונה, כל מפגש ראשוני שכזה הוא יש מאיין ולכן זוהי הופעה מפתיעה, בלתי צפויה, נס. בשל כך הילדות רצופה בתחושת פליאה והומה בחיים.
עם השנים לומד הילד דברים מן העולם ועל עצמו. כל פעולה של למידה יוצרת מעגל מודפס ראשוני בין תאי העצב במוח וזיכרון בגוף. מעין זיכרון נצרב. ככל שהוא חוזר על הפעולה, תודעת הזיכרון תעמיק ותהפוך להרגל. לאחר תקופה תמיד יפעל באותה הדרך. זוהי השיטה.

התחומים בהם השיטה פועלת שנצרבים באדם, מקיפים את כל פעולותיו, לדוגמה:
פעולות מוטוריות- ללכת, לדבר, לרכב על אופניים, לנהוג ברכב, לעשות פרצופים, לרוץ  וכו'
פעולות רגשיות- לבכות, להתעצבן, להעלב, ,לדאוג, להרגיש נחות, לשמוח, להרגיש ביטחון בעצמי, להתלהב, לפחד (לא מדובר על פחד אינסטקטבי, הישרדותי שאיתו נולדנו אלא פחד דמיוני מדברים שיתרחשו ובדרך כלל אינם קורים)
סוגי התנהגות- ביישנות, אגרסיביות, אסרטיביות, אחריות, תחמנות, מעשיות, קשיחות, דייקנות וכו'.
מחשבות ואסוציאציות- דיכאוניות, מטרידות, דאגניות, חיוביות, פסמיסטיות, מאפשרות, מתחשבנות, שמחות וכו'.
תחושות- מתח, רפיון, מועקה, צריבה, אי נעימות, חמימות, קור וכו'.

לשיטה שורשים עמוקים אשר יונקים את מזונם מסט אמונות של האדם על עצמו ועל העולם. סט של אמונות זה יצר את אופי השיטה. כלומר, תחומי תחומי הפעילות של השיטה, הדרך בה אנו פועלים מבחינה מוטורית, רגשית, התנהגותית ותחושתית נובעת תמיד משורשי השיטה.

זרעי השיטה ניזרעים במפגש הראשון של האדם בסיטואציה מסויימת. מרגע מפגש זה, מרגע שנוצר הטריגר/הגירוי, מסגל  האדם גישה מסויימת ואמונה מסויימת כלפי סוג כזה של מפגש ועלפיה הוא פועל בדרך שתביא לו מינימום כאב או מקסימום הצלחה. כאשר הגירוי הזה מופיע מספר פעמים, האדם מסגל לעצמו בתור שיטה (ובדרך כלל באופן לא מודע) את אותה הפעולה. פעולה זו הופכת אוטומטית. דרך הפעולה מלווה תמיד בהתנהגות מסויימת, במחשבות מסוג מסויים, אסוציאציות של מיקרים דומים מן העבר, תחושות גופניות ורגשות- זוהי נקראת רשת לכידה. מאותה נקודת זמן שהשיטה הוטמעה, נצרבה, בכל מפגש תפרוש השיטה את רשת הלכידה על האדם. רשת זו תלכוד אותו ותדאג שתמיד בסיטואציות דומות יפעל בדרך זהה. כלומר, סט הרכיבים השייכים לשיטה שגיבש בפעם הראשונה ילכדו את האדם, ייקחו את המושכות וינהלו את האדם מאותו הרגע. האדם יפעל בצורה אוטומטית מבלי להיות מודע לאופי ההתנהלות שלו.
ככל שהזמן חולף רשתות הלכידה של השיטה נצרבות לעומק רב יותר באדם ומתפרשות על כל תחומי חייו. היכולת לצאת ולפעול מחוץ לגבולות השיטה נמוכה. הן כמין חומות ענק, או מסילות ברזל בהם הוא חייב להתקדם לטוב ולרע.
השיטה מעוניינית להנציח את עצמה ואף לשכפל את עצמה. לכן נסיונות של האדם להתגבר עליה כאשר הוא פועל מתוכה, ינחלו תבוסה.
אבל אפשר לנצח את השיטה.

השיטה יוצרת עבור האדם את האזור האישי שלו, את בית הכלא שלו, את אזור הנוחות שלו. אזור שממנו הוא מתפקד בצורה הטובה ביותר מבלי לחשוב, אך גם ממנו הוא אינו יכול לצאת. ההרגלים שלו (שהם פועל יוצא של השיטה) יחזרו על עצמם עד יום מותו.
הרגלי פעולה ואינטראקציה עם הסביבה, הרגלי חשיבה, אמונות בנוגע לתחומים מסויימים, אמונות בכל הנוגע אליו, תחושות, רגשות,פעולות, מחשבות, אסוציאציות.
הדבר דומה למיים שמגיעים לאדמה מישורית בפעם הראשונה. הם מגיעים לקו פרשת המיים והעמק פרוס מתחתם, הם מתפרסים לכל עבר, אין להם גבולות, הכל פתוח עבורם, הכל אפשרי.
בפעמים הבאות המיים מתחילים לחרוץ נקיקים שהופכים לנחלים. משלב זה, הנקיקים והנחלים שהמיים חרצו מתעלים את המיים. בפועל, מה שהמיים יצרו בתחילת הדרך, בהמשך הדרך שולטים במיים.

ההרגלים, הדעות, האמונות, המחשבות, הרגשות והתחושות שיצרנו כלפי מצבים במפגש הראשוני שלנו איתם , בתחילת הדרך או בתחילת החיים, שולטים בנו בהמשך החיים.

מכיוון שאנו חיים בתוך השיטה ופועלים מתוכה בצורה אוטומטית, אנו לא מודעים לפעולתה עלינו. אנו משוכנעים כי זוהי המציאות ולא מבחינים כי הפעולות שלנו, המחשבות שלנו, הרגשות שלנו והתחושות שלנו חוזרים על עצמם לעייפה. אנו כמו תקליט שרוט. הדברים היחידים שאנו מודעים אליהם, במקרה והקדשנו לכך תשומת לב, הם מה שהשיטה מציפה על פני השטח, רק את קצה הקרחון. כל שאר הפעולות של השיטה צרובים בתוכנו ומוסתרים היטב מתחת לתודעה.

האדם יחווה לא פעם הרגלים שחוזרים על עצמם והוא אינו יכול להשתחרר מהם, התנהגויות וטעויות שהוא חוזר עליהם שוב ושוב, שיחות ומחשבות בלתי נתינות לשליטה ותגובות אוטומאטיות באותם המצבים. בגלל השיטה מרכז הכובד של האדם הוא מחוצה לו. האדם פועל כמכונה המופעלת בכפתורים. כל פתור מפעיל רגש, מחשבה, פעולה. אנשים ומצבים מחוץ לאדם הם אלו שלוחצים על הכפתורים והאדם מתפקד עלפיהם. לא מעריכים אותו הוא נעלב, חשבון הבנק שלו חיובי הוא מאושר, הוא מקבל דו"ח תנועה הוא מתעצבן וכו'. האדם הוא בובה על חוטים.

בשביל לנצח את השיטה יש ראשית לחשוף אותה, את דרך פעולתה הנגלית ובעיקר הנסתרת.
ישנם סוגים שונים של שיטות ורשתות לכידה. בצורה מפתיעה אם האדם יבחן את עצמו במשך שבוע בלבד, הוא יגלה כי שולטים בו במרבית הזמן לא יותר מ שלושה שדות לכידהנוסחת הצלחה דומיננטית אחת שחוזרת על עצמה בווראיציות שונות  ומסלול כישלון. בחלק גדול מן הפעמים נוסחת ההצלחה תהיה גם מסלול הכישלון. היא אותה נוסחה שתדאג להשאיר את האדם במקומו. באמצעותה הוא יצליח עד אותה נקודה בה הצליח עד כה. שדות הלכידה, נוסחת ההצלחה ומסלול הכישלון הם השיטה שלו לשרוד בחיים.
חשיפת השיטה ואפילו חלקים ממנה יהיו כפלא עבור האדם.


כאשר אתם קוראים שורות אלו, השיטה תפעיל בכם רשת לכידה. אצל חלקכם רשת הלכידה של השיטה מייד תביע עניין ותנסה למצוא את הטיעונים שכבר נחשפתם אליהם ולהדביק אותם לתבניות מוכרות לכם. האווירה הפנימית תחזק את השיטה, תתפח לכם על השכם אך הרגש יהיה אדיש. בבחינת 'ראיתי שמעתי' ללא שום רגש חדש.חלקכם יהפוך חשדני, ציני ומיד אחריו יתעוררו תחושות של שאט נפש, מחשבות שמייד ינסו לסתור את הטיעונים ואסוציאציות מטקסטים שונים בהם זלזלתם בעבר.
ככל שתמשיכו לקרוא רשת הלכידה תתהדק, לא תוכלו לה, טיעונים נוספים שיבואו מתוך השיטה יצדיקו את תחושתכם.
אתם תגלשו כעת למקום הבא.
חלקכם תכעסו, אך תסיימו עד הסוף וככל שתמשיכו רשת הלכידה תגביר את עוצמת הכעס.

עם זאת, במידה והצלחתם לראות את הדברים ולחוש אווירה פנימית חדשה, כמפגש ראשון, זה אומר שנוצר סדק בשיטה. סדק זה יפיץ אור אשר יאפשר לכם לראות דברים נוספים.

לשם הנסיון ובתור התחלה יכול האדם להביט רק על הפעולות המוטוריות שלו . להיות נוכח לדרך בה הולך, לדרך בה הוא מדבר, לדרך בה הוא זז, להבעות פניו. באופן זה יכול האדם לתת לשיטה לפעול מעצמה ולהביט "בעצמו".
לאחר פרק זמן תבוא ההפתעה וניתן יהיה לחשוף נדבכים נוספים של השיטה.

מטרת השיטה להוות מדרגה למציאות מתקדמת יותר. שיטה טובה תהיה שלב לפני פריצת המודעות. מטרתה של כל שיטה היא לאפשר לאדם להפטר מכל שיטה. אך עלמנת לעשות זאת הוא תחילה צריך שיטה שתאפשר לו לחיות את חייו בצורה האופטימאלית. הן מבחינת חייו הפנימיים והן מבחינת המציאות החיצונית אותה יצרה השיטה עבורו. כלומר חייו החומריים, חיי הזוגיות, חייו  המקצועיים, המשפחתיים וכו'.
השיטה של האדם יוצרת את מציאות האדם בפועל. את המציאות הפנימית ואת המציאות בה הוא חיי. המבחן שהאדם צריך לעשות עלמנת להבין אם השיטה שלו טובה או לא, הוא פשוט. מבחן ה 20/80. כלומר, אם מעל 80% מהזמן המציאות הפנימית שבה הוא שרוי נמצאת באווירה טובה, קרי, שלם עם עצמו , חש תחושה של סיפוק, הגשמה, שלווה, רגיעה, משמעות, נלהבות, אופטימיות, אמונה, תקווה וכל שאר החברים הטובים אזי השיטה שלו עובדת טוב. ככל הנראה גם המציאות החיצונית עובדת היטב. השיטה שלו הצליחה ליצור את התנאים הפנימיים והחיצוניים להצלחתה.
אם פחות מ 80% מהזמן אינו מצוי באווירה פנימית טובה, קרי מעל 20% מהזמן, הוא במתח, דאגות, פחדים, חוסר ביטחון, חוסר משמעות, שיעמום, בלבול, פסימיות, חוסר  תקווה כלומר אווירה פנימית עכורה. סימן שהשיטה לא עובדת. ככל הנראה גם תנאי המציאות החיצונית לא לשביעות רצונו.

במקרה כזה עליו להחליף את השיטה. הטיעון שאלו החיים ויש מידה לא מבוטלת של סבל שצריך לשאת (כלומר מעל 20%)  הוא טיעון מיותר ואין זה מצב הכרחי. טעון זה הוא הצדקה של השיטה שפועלת באותם האנשים שטוענים אותו.
ה"עצמי" החבוי בתוך אותה שיטה יודע שאפשר יותר, ושואף למציאות טובה ומלאת חיים.

שינוי חלקי של לא יותר מ 20% מהשיטה יביא לשיפור ב 80% מהמציאות הפנימית וכמובן בתוצאות ובנסיבות חייו.

הדרך היחידה לנצח את השיטה, היא להחליף אותה. לעקור את השורשים ולנטוע חדשים, ליצור בסיס לשיטה חדשה בתחומים בהם האדם בוחר. תחילה יש למצוא את הזרעים הנכונים, שהם בדרך כלל המתנות הטבעיות איתם נולד האדם, כישרונות, כישורים ומיומנויות שהוא רכש, יש להתבסס על נוסחאות ההצלחה שלו שהם בדרך כלל יותר טבעיות. הם מהווים את הזרעים. בתהליך מודע ניתן לזרוע אותם מחדש ולתת להם לצמוח. כאשר אנו מודעים אנו נופתע מן המהירות שהשיטה החדשה תופסת פיקוד. הפעם זו תהיה שיטה מתאימה יותר לאדם.

השיטה אינה היעד האולטימטיבי, אבל היא עליית מדרגה בייחס ליכולת שלנו לחוות מציאות מתקדמת.
מציאות בה החיים הפנימיים ותנאי המציאות שלנו בהבטים מקצועיים, משפחתיים זוגיים וכו',  טובים יותר. אך גם זוהי עליית מדרגה כללית. זהו הלך רוח שלו יותר, ממוקד יותר ושלם יותר שמאפשר להמשיך בתהליך ההתעוררות ולחוות את הפלא.

השיטה של האדם איננה הכל, הקיום והיקום מלא בשיטות. לכל מבנה השיטה בה הוא פועל ולכל תכונה המכניזים והשיטה שלה. גם תכונות האדם כדוגמת הצלחה יש לה שיטה והיא דומה לשיטה ולמכניזים של ההצלחה בשיטות אחרות. שיטות זהות מתקשרות בינהן, יש להן מנגנון וחושים שמאתרים שיטות זהות וכמו גלגלי שיניים בעלי התאמה מדוייקת הם מתחברים. כאשר גלגל קטן מתחבר לגדול ממנו, נהנה הקטן מעוצמתו וממהירות הסיבוב של הגדול. עניין זה נובע מרצונם להנציח את עצמם ולגדול. לכן הצלחה מושכת הצלחה, מין מושך את מינו וכסף נמשך לכסף.

ישנן שיטות מקבילות ורוחביות הנמצאות על אותו הרובד לדוגמה: אנשים, חברות עסקיות מאותה הנישה, מדינות.
ישנן שיטות אנכיות שמכילות אחת את השניה כמו בבושקה, למשל: אדם, משפחה, קהילה, מדינה , עולם, המין האנושי, הקוסמוס. או- מקום עבודה, תחום פעילות/נישה, כלכלה מקומית, כלכלה עולמית וכו'.
גם בארגונים עסקיים או מבנים חברתיים ישנן שיטות, נוסחת הצלחה ונוסחת כישלון. אם השיטה האישית שלך אינה מתאימה לשיטה של הסביבה שלך, לאווירה השלטת שם, אתה תיפלט. השיטות הן חזקות והחלטיות. קשה לשבור אותן.

עלמנת לנצח את השיטה ולהתעורר יש חשיבות מכרעת בהבנת השיטה בה הסביבה שלך פועלת, אך יתרה מכך, לא להתחמק מהשאלה החשובה מכולן -  מהי השיטה שלך?


מאמרים קשורים:
פלא
איך לנצח את השיטה

אלי ישראלוב- מאמן אישי לתוצאות, מנחה קבוצות למציאות מתקדמת. לקבלת מאמרים לאימון עצמי ,שאלות והארות לשלוח בקשה ל : eli@progressive-reality.com למאמרים נוספים ותרגילים עכשיו:  www.progressive-reality.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב