מזל טוב! התחדשתם בבית חדש! מה עכשיו? קונים את כל איקאה וממלאים את הבית במחסני חשמלת תמונות לסלון ווילונות לחדר הילדים לא יזיקו. עברה שנה מאז שעברתם לבית החדש ועכשיו מה? אתם בטח תוהים לאן אני חותר, אני מכוון לנקודה שנקראת בדק בית. כשנה לאחר רכישת דירה וסיום בנייתה יש לבדוק אותה ולמנוע הוצאת כספים מיותרת בהווה ובעתיד. בדק בית הינה פעולה הקבועה בחוק המקרקעין של מדינת ישראל.
הצורך בבדיקת הבית
אף אחד מאיתנו לא מושלם וכולנו עושים טעויות, מה לעשות גם כשקונים בית חדש צריך לתקן טעויות שקרו בעת בנייתו. נכון שזה קצת מעיק ומבאס להכיר בעובדה שהשקעת מיטב כספכם ונדמה שלא קיבלתם סחורה חדשה ומסודרת אבל תנו לי לצפור צפירת הרגעה בשבילכם: אין בית בישראל שלא נמצאו בו ליקויי בנייה. הליקויים נובעים ממספר סיבות עיקריות ביניהן בנייה באופן חסכוני ושימוש בחומרים זולים ו"התקמצנות" על תערובות יקרות ואיכותיות יותר.
מי עושה ואיך
את בדק הבית מבצע מהנדס שהוסמך לנושא ומייצא ללקוח רשימת ליקויי בנייה שנמצאו בבית עם עלות משוערכת לתיקון ומסמכים נוספים הקבילים בבית המשפט.
מתי עושים בדק בית
כשמדובר בדירה חדשה נהוג להמתין עד שנה ואז לבצע בדיקה מקיפה, אם בדירה מיד ראשונה ומעלה עסקינן אזי מומלץ לבצע הבדיקה לפני חתימת החוזה עם הבעלים הקודמים. שימו לב לפרט חשוב: לפי החוק הנהוג במדינתנו על הקבלן לתקן את כל הליקויים שנמצאו בדירה שבנה כל עוד הם דווחו לו (בכתב) עד שנה מחתימת ההסכם מולו לרכישתה.
דוגמאות לליקויי בנייה
הדוגמאות להלן לקוחות מדו"ח בדיקת ריצוף:
• התגלתה נזילה מתחת לריצוף בשל התקנת צינור פגום
• נוצרה רצפה לא מישורית וסטיות עקומות בכניסה לחדרים
• נמצאו הבדלי מפלס דריכה בין חללים
שאו ברכה והמליצו למכריכם על בדיקה לפני רכישת דירה בטרם תצוצנה בעיות לא נעימות.
אם אתם עומדים לפני קניית דירה יש לי המלצה אישית בשבילכם: בצעו בדיקת הדירה לפני קנייה וחסכו כסף וכאבי ראש בהמשך הדרך. בדיקה כזאת הכרחית לדירות ישנות וחדשות כאחד בשביל הבטיחות והנוחות שלכם. אין בדיקת בית שלא נמצאו בה ליקויים, ראו הוזהרתם.