אסבסט הוא חומר טבעי שבעבר היה חומר בניין מוערך, בשל עמידותו לאש ולטמפרטורות קיצוניות. הוא גם בעל חוזק ועמידות שמאוד מבוקשים בענף הבנייה. איכויות אלו שלא נמצאות בכל מוצר בנייה יכולות להסביר את השימו הגדול שנעשה באסבסט בעבר.
סוגי אסבסט
האסבסט מגיע בשלושה סוגים עיקריים - אסבסט לבן, אסבסט חום ואסבסט כחול הנחשב המסוכן ביותר מבין השלושה בשל המבנה החד מאוד של סיבים שלו.
אסבסט ערובה, הוא סוג אחר של אסבסט, שמיוצר מסיבי אסבסט מליטה בתוספת חומרים אחרים כגון מלט. ניתן עדיין למצוא את הסוג הזה של אסבסט גם בבתים פרטיים וגם במבני תעשייה או מסחר. סוג זה של אסבסט שימש באופן קבוע גגות קלים, גגות רעפים וגגות גליים הנמצאים בדרך כלל במוסכים ומבנים אחרים. הוא נמצא גם על קירות ותקרות, מרצפות מים וצינורות ניקוז. היה לו שימוש רב בייצור של רפידות וחומרי בידוד.
אסבסט – סכנה לבריאות
שאיפת חלקיקי אסבסט יכולה להיות מסוכנת ביותר. שאיפת אסבסט ידועה כגורם למחלות קשות, כולל סרטן הריאות. האבק יכול להישאר באוויר במשך מספר שעות והוא יכול גם לדבוק בבד או בחומרים אחרים, מה שגורם לחשיפה נוספת לאסבסט. חשיפה ארוכת טווח וממושכת מגדילה מאוד את הסיכון של אסבסטוזיס.
האיחוד האירופי אסר על השימוש באסבסט על כל מוצריו וקיימות כיום תקנות מחמירות בנושא על מנת למנוע חשיפה לחלקיקים של אסבסט.
גילוי אסבסט – פירוק ופינוי או ציפוי
גילוי אסבסט בגג, בקירות או בריצוף הבית או המשרד עלול להיות מעט מפחיד, אבל חשוב לזכור כי אסבסט מזיק רק כאשר סיבי החומר מתפוררים. כך שאם למשל, הגג שלכם לא מראה סימנים של בלאי, אז סביר מאוד שלא יהיה סיכון של חשיפה לאסבסט. אם אסבסט נשמר היטב והוא מכוסה בשכבה אטומה של צבע או חומר אחר, זה יעזור למנוע שחרור של סיבי אסבסט ולמנוע איום על הבריאות של הסביבה.
חשוב מאוד לקחת בחשבון שאנשים רבים פשוט נכנסים לפאניקה כאשר הם מגלים אסבסט בביתם, והם ממהרים להחליף את גג האסבסט בגג אחר. זה לא רק אופציה יקרה, אלא זה גם יכול להיות מסוכן. אם גגות אסבסט אינם מוסרים על ידי אנשי מקצוע הם יכולים לשחרר חלקיקים מסוכנים לאטמוספירה. אפשרות זולה יותר, ולעתים אף בטוחה יותר היא להותיר את גג אסבסט ולתקן אותו על ידי מומחים שמצפים את הגג בציפוי אסבסט שמתוכנן במיוחד עבור הגגות הללו. בדרך זו האסבסט אינו מתפורר וכך ניתן להאריך את חיי הגג שלכם. בכל מקום בו מגלים אסבסט, לא מומלץ לנסות להסיר אותו לבד- אלא כדאי תמיד להתייעץ עם חברת פירוק אסבסט.