מעל כ 50% מהנשים סובלות מכאבי גב תחתון במהלך ההריון.כאשר מתוכן 10% הכאב הינו חמור ומגביל מאוד.הכאבים בדרך כלל בין החודש השלישי לשישי של ההריון.סוגי הכאבים הינם: כאבי גב, כאבי ישבן, כאבי מפשעה, כאבים ברגל(סיאטיקה), בעיות עיכול...
הגורמים לכאבי גב בזמן ההריון
1. היסטוריה קודמת של כאבי גב- לאישה שסבלה מכאבי גב טרם ההריון תהיה מועדת לכאבים בזמן הריון, זמן שבו הגוף מתמודד עם הכבדה נוספת על הגב.
2. הגורם המכאני-שינויים ביציבה- משקלו של העובר הגדל גורם לשינויים במרכז הכובד של האישה, מה שמשנה את יציבתה-הגברת הלורדוזה (הקשתה)של הגב התחתון, היחלשות של שרירי הבטן וכו... עלייה במשקל יכול לגרום לעומס בין חולייתי ולדלקות וכן עומס על הברכיים.
3. הורמונים – במהלך ההריון הגוף מפריש הורמון בשם "רלקסין" כהכנת הגוף לקראת הלידה. ההורמון גורם לגמישות הרצועות, כלומר גמישות רבה יותר של המפרקים על מנת לאפשר פתיחה קלה וגדולה יותר של תעלת הלידה בעת מעבר התינוק. תופעה זו נמשכת גם לאחר הלידה (מספר חודשים) וזה גורם לחוסר יציבות יחסי של האגן והגב התחתון. השינויים ברצועות ובמפרקים פוגעים בייצוב האגן ועמוד השדרה- מה שגורם לכאבים.
4. פסיכולוגי- מתח ,לאור השינויים הרבים שעוברת האישה בתקופת ההריון. המתח משפיע על כאבים בכלל וכאבי גב בפרט.
הריון ואוסטאופתיה:
האוסטאופתיה רואה קשר הדוק בין מבנה הגוף לבין תפקודו. חשוב להתחיל בטיפולים בזמן ההריון, גם אם אין כאבים או תלונות ספציפיות. האוסטאופתיה ממליצה טיפול אחת לחודש על מנת לאפשר ליולדת להגיע ללידה במצב אופטימלי וללא תרופות.קיימת גם טכניקת זירוז קרניאלית פשוטה המתבצעת משבוע 40 והילך כאשר אין סימני לידה כלשהם או מסיבות אחרות, על מנת למנוע זירוז קונווציונאלי בבית חולים.
מטרות הטיפול האוסטאופתי לכאבי גב בזמן ההריון:
• נוחיות האישה בזמן ההריון- ומניעת כאבי גב ותחושות לא נעימות אחרות.• הכנת גוף האישה ללידה על ידי הגברת גמישות האגן, תעלת הלידה וכו...• שחרור לחצים על ראש העובר- בחודשים האחרונים כשהעובר נמצא עם הראש בתוך האגן- קיימים לחצים על ראשו. הטיפול משחרר לחצים אלו מה שיכול למנוע תופעות שונות בהתפתחות התינוק כגון בעיות יניקה, פליטות, בכי בלתי פוסק ולא מוגדר, torticolis congenital (ראש מופנה לצד) (טיפול בתינוקות ראה בסוגי טיפולים)
האוסטאופת משתמש במגוון של טכניקות עדינות כמו muscle energy , cranio sacral , fascial visceralללא שימוש במכשירים ותרופות.הכוונה אוסטאופתית תסייע לך לשנות את היציבה ותלמד אותך כיצד להשתמש בגוף באופן נכון בזמן ההריון ולאחריו.
הכותב הינו חלק ממערך המטפלים המוסמכים במרכז לרפואה אוסטאופתית בניהולו של ברונו רוזמבלום.