בשנת 1960 חוקק חוק יסוד מקרקעי ישראל, תש"ך-1960 הקובע בסעיף 1 לחוק, איסור העברת בעלות במקרקעי ישראל;
"מקרקעי ישראל, והם המקרקעין בישראל של המדינה, של רשות הפיתוח או של הקרן הקיימת לישראל, הבעלות בהם לא תועבר, אם במכר ואם בדרך אחרת."
מה 7, מה כמה ;
שטחה היבשתי של מדינת ישראל 21,500 קמ"ר (עפ"י קווי שביתת הנשק 1949 בתוספת מזרח ירושלים ורמת הגולן,( שנתון סטטיסטי לישראל, 1989 (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מס' 40) 18,19.) מתוך 21,500 הקמ"ר ניתן לרכוש בעלות פרטית רק ב- 1,500 קמ"ר שאינם מוגדרים מקרקעי ישראל, קרי, 7% מהקרקעות שבשטחה של מדינת ישראל.
"עקרון הבעלות הלאומית על קרקעות ישראל נבע משני טעמים, האחד אידיאולוגי- לאומי; הרצון לכונן את המשטר הקרקעי בארץ ישראל ולבססו מחדש על יסודות המסורת היהודית, כפי שבאה לידי ביטוי בחוקי הקרקע שבתורה; והטעם השני, המעשי, שדין קרקע, שנרכשה באמצעיו של העם כולו ולא בכספם של יחידים, שתישאר בבעלות העם לצמיתות." (א' גרנובסקי, המשטר הקרקעי בארץ ישראל, תל אביב תש"ט. ע' 308-307.)
מינהל מקרקעי ישראל; חוק מינהל מקרקעי ישראל, תש"ך- 1960, קובע בסעיף 2.א;הממשלה תקים מינהל מקרקעי ישראל (להלן - המינהל), שינהל את מקרקעי ישראל.
הקרן הקיימת לישראל; היא ארגון ציוני שנהגה ע"י צבי שפירא הרמן בקונגרס הציוני הראשון בשנת 1897 ונוסד בשנת 1901 לאיסוף כספים מיהודים בגולה לטובת קניית קרקעות בארץ ישראל והכשרתן להתיישבות יהודית.
הימנותא; גוף שהוקם במטרתו המקורית לשמש כלי עזר משפטי לפעילויות הכלכליות של הקרן הקיימת. תפקידה המקורי היה לנהל את הנכסים שהקהק"ל רכשה במטרה למכרם בהזדמנות המתאימה כאמצעי לגאולה הארץ ולא בכוונה להשאירם לעצמה וכן נכסי דלא ניידי שניתנו להקהק"ל להחזקה בנאמנות נרשמו על שמה של הימנותא ולא על שמה של הקהק"ל מפאת תקנותיה.
(גבריאל א' אלכסנדר, ייסודה של חברת הימנותא בע"מ ותפקידיה הראשונים (1938-1940), קתדרה לתולדות ארץ ישראל וישובה, מס' 68, הוצאת יד יצחק בן צבי, ירושלים, 1993 ע' 86.
רשות הפיתוח; הרשות הינה גוף ממשלתי שהוקם על פי חוק רשות הפיתוח (העברת נכסים) תש"י-1950, המנהלת את נכסי מקרקעין שהופקדו בידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים לאחר מלחמת השחרור וכן את הקרקעות שהופקעו בחוק רכישת מקרקעין(אישור פעולות ופיצויים), תשי"ג-1953.
מקרקעי ציבור הוגדרו בסעיף 107 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969: "מקרקעי ציבור " - מקרקעי ישראל כמשמעותם בחוק-יסוד: מקרקעי ישראל, ומקרקעין של רשות מקומית או של תאגיד שהוקם על ידי חיקוק: .
טאבו פרטי; מדובר בכ- 7% מסך הקרקעות במדינת ישראל אשר חלקן נרכשו בתקופת העלייה הראשונה ע"י הברון רוטשילד ודומיו מידי הממשלה הטורקית ומידי הערבים ביחד עם החברות יק"א (Jewish Colonization Association החברה היהודית להתיישבות, הוקמה ע"י הברון מוריס הירש בשנת 1981) ופיק"אPalestine Jewish Colonization Association ) - חברה להתיישבות יהודית בארץ?ישראל - הוקמה ע"י הברון רוטשילד). עם קום המדינה העבירה פיק"א את רוב נכסיה למוסדות המיישבים ולמדינה. בשנת 1957 פורקה החברה ויתרת נכסיה הועברה לבעלות מדינת ישראל.
ערך מוסף; בעלות במקרקעי הרשומים בטאבו על שם בעליהן ואינם קרקע בבעלות המדינה המוחכרת למחזיק בה נמצאת כמועדפת על אנשים פרטיים וכל שכן על אנשי עסקים ויזמים בתחום המקרקעין. עסקה במקרקעין ואפשרות הסיחור במקרקעין קלים עשרות מונים כאשר מדובר בקרקע טאבו פרטי, ולעיתים אינם אפשריים כלל בקרקע בבעלות המדינה.
-
מאת: עו"ד צבר גדיש, מתמחה בעסקאות ומיסוי מקרקעין. המאמר והמידע המצוי בו הינו מידע כללי, הכולל פרשנות אישית של עוה"ד צבר גדיש את שוק הנדל"ן, אינו מהווה ייעוץ משפטי כהגדרתו בחוק, אין בו כדי להחליף מידע הניתן על ידי בעל מקצוע ואין להסתמך עליו בביצוע עסקה.