תסמונת המעי הרגיז- Irritable Bowel Synd) IBS):
מעי רגיז זוהי תסמונת אשר משבשת את תפקוד המעיים וגורמת להפרעה קשה במערכת העיכול.
המעי הרגיז נפוץ יותר בנשים מאשר גברים, אין לו תסימינים קבועים וחד משמעיים אצל כל חולה, אלא להיפך, כל חולה יכול להתלונן על תופעה אחרת המפריעה לו, עד ממש בפרעה באיכות החיים, למשל: בחילות, שילשולים ועצירויות לסירוגין, כאבי בטן עליונה/תחתונה, התכווצויות, נפיחות בבטן תחושה כללית לא טובה/כבדה, גזים, ריריות ביציאה, נפיחות בבטן לאחר ארוחה, עייפות, תשישות, לעיתים גם דיכאון עוד..
כיום שינם כמה סוגי תרופות אשר יכולות להקל זמנית על המכאובים אך לא להביא לפתרון שורש הבעיה.
אטיולוגיה למעי רגיז:
קיימים מספר גורמים אשר משולבים יחדיו וגורמים להופעתה:
* ישנה סברה שאנשים אשר סובלים ממעי רגיז, הם עם סף כאב מאוד נמוך, לכן כאשר ישנה מעט מלאות באיזשהו חלק ממערכת העיכול הדבר מורגש כחריג, כואב ויוצר אי נוחות גדולה.
* מתח נפשי ולחץ, דיכאון וחרדה- גורמים שללא ספק יכולים לגרום לכאב בטן, ושאר תסמינים של מעי רגיז- כמו שאנחנו מכירים שמהתרגשות יתרה ואו לחץ התסמינים מופיעים ומתבטאים ישירות בבטן- עצירות/שילשול הקאות ועוד... אפילו מדברים טובים.
* גורמים אשר יכולים להשפיע על מערכת העצבים, שינוי הורמונאלי, סביבה וגם זיהום במערכת העיכול.
טיפול במעי רגיז:
הטיפול העיקרי במעי רגיז כולל שלושה פרמטרים:
*תזונה
*פעילות גופנית
*אורח חיים
הקפדה על שלושתם יכולים להביא להקלה משמעותית אם לא לפתור את הבעיה לחלוטין.
תזונה:
מספר הדברים שצריך לבדוק בתסמונת המעי הרגיז הם רגישות ללקטוז (הקיים במוצרי חלב), רגישות לצליאק (שקיים בסוגי קמח למיניהם), במידה ומתפספסת האבחנה על נושאים אלו יכולים להגרם כאבי בטן, גזים, עצירות/שילשול ועוד בעיות עיכול, ורגישות לסורביטול, ממתיק.
כדאי להמנע ממוצרים משומרים למיניהן ומזונות הגורמים לגזים (מצליבים, סולנים, שעועית, בצל טרי, שום, ענבים, תמרים, יין אדום ועוד) לאכול ארוחות מסודרות, אוכל חם ומבושל מאשר אוכל מטוגן, שומני, ביצים, בשר מתועש, חלב ומוצריו.
מומלץ לא לאכול בשעות מאוחרות בלילה, להמנע משתיית אלכוהול, משקאות אנרגיה וכמויות גדולות של קפאין.
ובכלל להמנע מארוחות גדולות ומכבידות.
פעילות גופנית ומעי רגיז:
יש להקפיד על פעילות גופנית שבועית.
על-פי הסינים בעיות במערכת העיכול בין השאר קשורות לתקיעות אנרגנטית אשר מפריעה לתנועת הצ'י (אנרגיית החיים) לזרום בהרמוניה בגוף או בחולשה של הצ'י, לכן פעילות גופנית חשובה מאוד, שכן היא מניעה את כל הגוף ורקמותיו ובכך גורמת לחידוש האנרגיה, שיחלוף האוויר בתנועה הוא מוגבר ובכך מנקה את הגוף.
בנוסף כאשר אדם עושה פעילות גופנית הוא "מפרק" את תסכוליו ויכול בכך "לנקות" את הראש ולחזור חדש ורענן. כאשר אין דברים שאנחנו "מחזיקים/שומרים" בבטן, היא יכולה להמשיך במפעילותה הרגילה ללא מכאובים.
אורח חיים:
אנו מכירים זאת עוד מימי הרמב"ם:
"לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו, אלא יפחית רבע משביעתו, כי השובע זוהי תאווה המחייבת מילוי הקיבה הגורמת למשיכה והתרחבות הקיבה וכל איבר הנמשך ומתרחב, יתפרקו חיבוריו ויחלשו כוחותיו".
אדם צריך לדעת מתי שבע ומתי הגיע הזמן לעצור, אין צורך לאכול עד שמרגישים שאין מקום אפילו לעוד ביס אחד- דבר זה גורם לתחושת כובד, גזים ועייפות. כאשר אוכלים, צריך לפנות זמן לארוחה ולתת לה התשומת-לב שלה, צריך לעצור ולשבת להינות מהאוכל ולא "לחטוף" משהו על הדרך, יש ללעוס את האוכל היטב, זהו הפירוק המכאני הראשוני שהאוכל עובר ובכך מקל על הקיבה בהמשך העיכול.
טיפול במגע למעי רגיז:
הטיפול במגע גם-כן כולל שיקלול של שלושת הדברים שהם העיקר שלנו:
תזונה, אורח חיים ופעילות גופנית.
בנוסף אליהם משלבים את טיפולי המגע שהם נותנים עוד עזרה ותמיכה לגוף בדרכו לאיזון ושמירה על בסיס חזק וטוב. הטיפולים עוזרים בהטמעה, ולימוד מערכת העיכול את צורתה הטובה והבריאה ביותר. העבודה על מרידיאנים הקשורים בעיכול ובכאב מרגיעה אותם ובכך נותת למערכת העיכול את הזמן והקרקע היציבה לביצוע מלאכתה.
שהרי הרפואה הסינית כמו גם טיפולי המגע באים כרפואה מונעת ותומכת, לכן זהו שינוי והטמעת סגנון חיים בריא ונכון יותר במטופל ולא דיאטה חולפת
עדי לאון- מטפלת בכירה במגע
052-8463322
http://www.adileon-tcm.co.il