דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מזונות בריאות שנוים במחלוקת! 

מאת    [ 23/12/2011 ]

מילים במאמר: 2231   [ נצפה 2737 פעמים ]

10 מזונות
הבריאות השנויים במחלוקת


ברשימת 10 מזונות
הבריאות השנויים במחלוקת הוכנסו מזונות שחלקם אומצו על ידי הנטורופתיה ואילו
הדיאטנים הקליניים לא ממש ששים לאמץ אותם לקרבם, מזונות שאומצו על ידי הרופאים
והדיאטנים אך הנטורופתיה מסרבת לראות קשר בינם לבין בריאות ומזונות בריאות שלא
מקובלים  על אף אחד בממסד הרפואי והטיפולי אך מוכרים "כבריאותיים" על ידי יצרני
המזון ותעשיית המזון.

לא נחסוך מכם פרטים, נציג את הדעות השונות ונציג את
האמת האישית שלי כנטורופת - אמת שאולי לא תמצא חן על ידי התזונאים, הנטורפתים,
הדיאטנים, רופאים ויצרני המזון.

1. מוצרי
סויה


בעד: מוצרי הסויה השונים הם
"הבייבי" של הנטורפתים והרפואה המשלימה. הם מומלצים על ידם בכל תפריט ובכל טיפול
כתחליף לחלב פרה ולגבינות שונות. לטענתם הסויה מכילה שפע של מרכיבים תזונתיים:
וימין B(כמו הרבה קטניות אחרות), סידן,אשלגן,ברזל,חומצה
פולית, פיטואסטרוגנים ולציטין.
יתרונה התזונתי של הסויה לדעת הנטורפתים נובע
מנוכחות הלצטין ?ליפיד(שומן) המסייע בתיקון ממברנת התאים, נוגד חמצון(נזק
תאי),מהווה חלק חשוב במערכת העצבית(מרכיב באצטיל כולין -מוליך עצבי), מגן על המוח,
מגן על הלב וכלי הדם והתפקיד המשמעותי ביותר הורדת רמות הכולסטרול בדם.
מלבד זאת
הסויה מכילה חומר הקרוי פיטואסטרוגנים (חומרים טבעיים דמוי ההורמון הנשי אסטרוגן)
לטענת החוקרים אכילת סויה בתקופת גיל המעבר מקלה אצל האישה את התסמינים המאפינים את
אותה תקופה  אודות לנוכחות הפיטואסטרוגן.

נגד:  דיאטנים
קליניים וחלק מהממסד הרפואי. הסיבה העיקרית לשלילת מוצרי הסויה היא בשל אותו החומר
שהוזכר קודם לכן הפיטואסטרוגן. מחקרים שנערכו על חולדות הראו שדמוי ההורמון אסטרוגן
גרם להתפתחות מינית מוקדמת של  חולדות צעירות ולשינוי ההתפתחות המינית אצל חולדות
ממין זכר(בשל נוכחות הפיטואסטרוגן שהוא למעשה דמוי ההורמון הנקבי אסטרוגן). מחקרים
על בני אדם לא בוצעו. בנוסף הסויה בניגוד למוצרי הבשר דלה בחלבון(לא מכילה את כל
חומצות האמינו החיוניות) ובהרבה מהמקרים מהונדסת גנטית.

האמת
שלי
: הסויה מוצר בריאות. מוצרי סויה יכולים לעזור לצמחונים, לאנשים
שרגישים לחלב הפרה ולטיפול בבעיות ספציפיות אך לאוכלוסיה הכללית עד שיוכח אחרת כדאי
לצרוך סויה במינון של 3 פעמים בשבוע לא יותר מ-25 גרם בכל פעם-כמות כזו אינה תזיק.
שם המשחק הוא מינון וצריכה נכונה ומותאמת אישית לאדם.

2.מוצרי חלב
הפרה


בעד: הורגלנו למסר: חלב זה בריא.
האחראים על המסר החד משמעי הזה הם הדיאטנים הקליניים, הממסד הרפואי ועובדי תעשיית
החלב. אוכלוסיות אלו תומכות בצריכת חלב פרה על בסיס יומי משום שהחלב מכיל כמות
נכבדת של חלבון( שתורם ליצירת נוגדנים ולגדילה ושיקום רקמות), ויטמין D (שחיוני למניעת אוסטופארוזיס) ולקטוז(סוכר החלב) שחיוני
למוח.

נגד: בעיקר מטפלים ברפואה משלימה ובינהם   נטורפתים
. חלב הפרה מכיל חומר בשם Igf1 -דמוי הורמון גדילה. חומר זה
מיוצר בעיקר בכבד של יונקים והוא גורם לצמיחה ,גדילה והתפתחות. מחקרים בעשור האחרון
הוכיחו שהורמון זה כאשר נצרך בכמות גבוהה מהמזון מעלה את השכיחות לסרטן.  כבר בשנת
1995! המוסד הלאומי לבריאות של ארה"ב קבע כי Igf1 הוא שותף
מרכזי להתפתחות סרטן בילדים,סרטן ערמונית וגידולים נוספים. בנוסף חלב הפרה מכיל
ריכוז גבוה של נתרן וזרחן שתורם לאגירת נוזלים ולעומס על הכליות.  רשימה חלקית של
חסרונות נוספים:חלב פרה רווי בהורמונים(שניתנו לפרה), הלקטוז(סוכר החלב) תורם
לבעיות עיכול אצל רוב האוכלוסייה, חלב מגדיל את הסיכוי לחלות במחלת הסוכרת,ספיגת
סידן לקויה(עקב נוכחות גבוהה של זרחן), ופגיעה במערכת החיסון( גורם לאלרגיות,
הצטננויות וליחה).

האמת שלי: חלב פרה  מוצר בריאות!.  כמו
בסויה גם כאן המינון והתאמה האישית קובעת למי החלב מתאים ולמי לא. לאנשים בריאים
שלא סובלים מרגישות למוצרי חלב,אלרגיות, חולשה חיסונית וסיכוי מוגבר להתפתחות סרטן
ניתן לצרוך מוצר חלב פרה אחד ביום- עדיף יוגורט טבעי שכולל חיידקיים ידידותיים
למעיים. במידה והתקציב מאפשר לעבור למוצרי חלב עיזים אז מומלץ להיפרד ממוצרי חלב
הפרה.

3. חטיפי אנרגיה ודגני
בוקר


בעד:הם ממותגים כמוצרי בריאות, הם
מפורסמים כדלי קלוריות, ללא כולסטרול(למרות שלא אמור להיות בהם כולסטרול) וכנותני
אנרגיה אך למעשה הם  ממתק במסכה של מוצר בריאות. האנשים שבעדם הם כמובן כל אותם
יצרני מזון שאחראים לייצורם. הדבר היחידי שניתן לזקוף לזכות אותם המוצרים שרובם אכן
עשירים בפחמימות ובמצבים מסוימים כמו לפני פעילות גופנית זה מאפשר לנו לקבל זריקת
אנרגיה לאימון הגופני.

נגד: הם מכילים כמות גבוהה של
סוכרים, מכילים כמות גבוהה של שומן , סיבים תזונתיים מעובדים ולא בצורתם המקורית 
ולפעמים אפילו צבעי מאכל וריח.

האמת שלי: לשכוח מהמוצרים האלו- לא
בריא!

4. מים
מהברז


בעד: כמובן שמדינת ישראל,משרד
הבריאות והמנהל העירוני עומדים מאחורי אספקת המים לתושבי ישראל על כן לבטח לא
יצהירו שהשימוש במים אינו בטוח. למים מהברז אכן יש מספר יתרונות:ריכוז גבוה של פלואור (שתורם למניעת עששת), סידן ומגנזיום שמהווים
מרכיבי תזונה חיוניים לפעילויות רבות בגוף האדם.בנוסף משרד הבריאות מציין שמי ברז
בטיחותיים יותר לשימוש משום שהם מכילים כלור שעוזר לחטא את המים מזיהומים
שונים.

נגד: ספקיות מסנני המים וחברות לאספקת מים
מינרלים. לטענתם הכלור שאותו משרד הבריאות נוהג לשבח כמציל חיים ומונע זיהומים הוא
רעל הרסני לבריאותינו. בנוסף הפלואוריד שאותו משבחים במשרד הבריאות כמונע עששת הוא
חומר כימי שמופרש במהלך ייצור של דשנים. החומר כולל מתכות כבדות כמו כרום, עופרת
וחומרים רעילים כמו ארסן. חומר זה הוא רעיל ויכול לגרום למגוון תופעות כמו: כאבי
ראש. הגדלת הסיכון לחלוץ בסרטן, אלצהיימר, והפרעות קשב וריכוז . במים המסוננים או
במים המינרלים כמות הרעלים והמתכות היא קטנה עד אפסית וכאן טמון יתרונם. בנוסף המים
המסוננים והמינרלים מועדפים לרוב על הצרכניים גם בשל טעמם לעומת מי
הברז.

האמת שלי: מי ברז לא מומלצים לשתייה באופן קבוע. את
הפלואוריד נקבל גם ממשחת השיניים ואת מרכיבי המזון האחרים כמו הסידן והמגנזיום נקבל
מתזונה נכונה ומאוזנת שתכלול את כל מרכיבי המזון.

5.נבטים

בעד:
תזונאים, נטורפתים ודיאטנים המבינים את הכוח האדיר המצוי בנבטים השונים. הנבטים
מכילים את כל מרכיבי התזונה החיוניים להתפתחותו של הצמח. יתרונות נוספים:נוחים
לעיכול משום שמכילים אנזימי עיכול, דלי קלוריות ולכן מתאימים לדיאטה,  מתאימים
למגוון מזונות: סלטים, רטבים, כריכים ובשילוב עם
דגנים.

נגד: תזונאים, נטרופתיים ודיאטנים שאינם מסכימים
עם חבריהם שמופיעים בקטגורית הבעד. המתנגדים טוענים  שברוב הפעמים אנו אוכלים את
הנבטיים ללא בישולם ועל כן עלולים להיות מזוהמים במזהמים כמו  סלמונלה  או אי-קולי
שאוהבים את תנאי הגידול של הנבטים ועל כן מרבים להופיע שם.בנוסף ישנם אנשי מקצוע
שמציינים שאמנם בנבט יש שפע של ויטמינים ומינרלים אך את אותם המרכיבים החיוניים
ניתן למצוא גם בירקות ובפירות אחרים.

האמת שלי: מזון
בריאות חיוני וחשוב משום שמספק מרכיבי מזון רבים.הייתי ממליץ לשטוף את הנבטיים היטב
לפני האכילה, לבשל אותן במידה ואפשר ולשטוף ידיים לאחר שאנו באים במגע עימם. בנוסף
לנשיים בהריון לא הייתי ממליץ לצרוך נבטים על מנת להוריד את הסיכוי לקבלת
זיהום.

6.חזה עוף(לא
מעובד)


בעד: אנשי תזונה רבים, שמבינים את ערכו התזונתי הרב
של נתח חזה עוף. ב100 גרם חזה עוף יש 145 קלוריות, 28 גרם חלבון ו3.7 גרם שומן.
חשוב לציין שהבשר הוא גם מקור חשוב לוויטמין b12 המצוי רק
במוצרים מן החי. הערכים התזונתיים האלו הופכים את חזה העוף למזון אידיאלי לאנשים
המצויים בתהליך של ירידה במשקל, לשוחרי הבריאות ולאנשים העוסקים בפעילות
גופנית.

נגד: צמחונים, אגודות לשמירה על זכויות בעלי
החיים וחלק מן הנטורפתיים. כמובן שהאיגודים השונים שמתנגדים לטבח בבעלי החיים
מתנגדים למזונות מן החי על בסיס של אידיאולוגיה , לעומת זאת הנטורפתיים מתנגדים
למזונות מן החי בשל סיבות נוספות. חלק מן הסיבות לאכילת חזה העוף והבשר בכלל הם:
חומרים רעילים שמוכנסים לבשר לצורך שימור הבשר,חיסול מזהמים וטיפוח מראה הבשר,
בנוסף הבשר כחומר חי מכיל חומצת שתן(חומר רעיל שמצוי גם בגוף האדם) הצטברות רבה של
חומצת שתן מרעילה את הגוף, מעמיסה על הכליות ואף יכולה לגרום למחלת הגאוט( שגדון).
אלו הן רק חלק מהחסרונות של אכילת בשר.

האמת שלי: כנטורפת
וכצמחוני לא הייתי מגדיר את חזה העוף כמוצר בריאות אך בניגוד לחברי הנטורפתים לא
הייתי מוריד את  מזון זה מהתפריט של אוכלי הבשר אלא הייתי משלב אותו כחלק בלתי נפרד
מהתזונה השבועית כ-3 פעמים בשבוע- יש לזכור אמנם לבשר יש חסרונות רבים אך הוא בעל
ערך תזונתי גבוה ועל כן במינונים נכונים ומותאמים אישית הוא אף יכול
לעזור.

7.
דגים


בעד: תזונאים, דיאטנים ונטורופתים
בשל מרכיבים חיונים המצויים בדגים. הדגים שונים בהרכבם התזונתי שנקבע על פי המקום
שממנו הגיעו. רוב הדגים מכילים ריכוז גבוה של יוד שחיוני לתפקוד התקין של בלוטת
התריס(בלוטה שאחראית של חילוף החומרים בגוף האדם), הדגים מכילים ריכוז גבוה של
חלבון, b12(שחשוב לתקינות מערכת העצביים ולייצור כדוריות דם
אדומות) ומכילים ריכוז גבוה של חומצות שומן רב בלתי רוויות( אומגה 3 ואומגה
6).

נגד: אוכלוסיות שונות שטוענות שהדגים מזוהמים בשל
חומרי הפסולת והתעשייה שנשפכים לים.כמות הכימיקלים הנשפכת לים ברחבי העולם היא
גבוהה ותופעה זו רק הולכת וגוברת. החסרונות בים מזוהם הוא רב וכולל בתוכו זיהום של
דגי הים, הכחדה של חיות ים וצמחיית הים. הדגים השונים שמגיעים לקיבתנו עמוסים
ברעלים אלו. הרעלים השונים קשורים להתפתחות מחלת הסרטן, הפרעות הורמונאליות, חוסר
פוריות , אלרגיות ותופעות רבות ונוספות.

האמת שלי: מזון
בריאות אך לאחר בחירה מושכלת : עלינו לבחור את הדגים הבריאים
יותר שעשירים ברכיבים תזונתיים חשובים כגון:בורי, אמנון,פורל, סלמון והרינג. יש
לשלב את הדגים מקסימום 3 פעמיים בשבוע ומומלץ לבחור דגים שאנו יודעים מי מספק אותם
ויודעים פרטים על טיב הדגים(על מנת למנוע הרעלה).


8. דבש

בעד: נטורפתיים. הטענה היא
שהדבש הוא סוכר-ממתיק אך ממתיק טבעי ועל כן בריא יותר. בדבש יש ריכוז גבוה של
ויטמני B , סידן , זרחן, מגנזיום,מנגן, ברזל ועוד. לדבש יש
יכולת חיטוי גבוהה לפצעי עור חיצונים ולזיהומים
פנימיים.

נגד: דיאטנים. הטענה שעל מנת להפיק מהדבש את
התועלות הרפואיות השונות יש לצרוך ממנו בכמויות גדולות. צריכה רבה של דבש אמנם
תאפשר לנו להפיק את המיטב מהיכולות הנפלאות של הדבש אך בשל כמות הסוכר הגבוהה בדבש
יתרונות אלו יתגמדו לעומת הנזק שנגרום לגופנו בשל צריכת הסוכר
הגבוהה.

האמת שלי: בניגוד לחברי הנטורפתים הפעם אני מסכים
עם דעת הדיאטנים ?הדבש אינו מזון בריאות.
מומלץ להשתמש בדבש כתחליף לסוכר הרגיל
או לממתיקים המלאכותיים כחלופה עדיפה מבחינה בריאותית  אך חשוב לדעת שחלופה זו
עדיפה אך לא עושה את הדבש מזון בריאות.לדבש ערך רפואי רב בשימוש חיצוני אך בשימוש
פנימי ערכו מתגמד בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו.


9.
ענבים


בעד:הענבים מכילים שפע של מרכיבי
מזון  כמו: C,B, מגנזיום וסיבים. הענבים
עשירים בפלבנואידים( נוגדי חמצון המעניקים לענבים את הצבע ואת הסגולות הרפואיות).
נוגדי חמצון אלו נמצאו במחקרים כיעילים  להאטת תהליך ההזדקנות, למניעת סרטן,לטיפול
בזיהומים ולטיפול בטרשת העורקים.

נגד: מנת ענבים בת 25-30
ענבים מספקת רק 60 קלוריות אך מי באמת מסתפק בכמות זו? לרוב אנו צורכים כמות גדולה
יותר שגורמת לצריכה קלורית גדולה יותר ולכמות רבה יותר של סוכר החודר
לגופנו.

האמת שלי: ללא ספק מזון בריאות- כמו כל דבר אחר
בחיים המינון הוא הקובע, גם מזון בריאות שנצרך בכמות גדולה הפוך להיות בשלב כלשהו
לא בריא.


10. מוצרי הדייאט
והלייט


בעד: תעשיית המזון שמשווקת את
המוצרים האלו, אנשי מקצוע שמשלבים את מוצרי הדייאט בתזונתם של אנשים שרוצים לרדת
במשקל או אצל חולי סוכרת. היתרון במוצרי הדייאט שהם אינם מכילים תוספת סוכר ועל כן
הם פתרון טוב לחולי סוכרת שרוצים להימנע מסוכר. בנוסף תחליפי הסוכר הם בעלי ערך
קלורי נמוך ביחס לסוכר ועל כן המוצר דל קלוריות ומותאם לאנשים בשלבי הרזייה או
שמירה על המשקל.

נגד: אנשי מקצוע שמבינים שאמנם מוצרי
הדייאט  טובים לדיאטת הרזייה או לחולי סוכרת אך ישנם מוצרים ומזונות טובים יותר
ובטיחותיים יותר. הממתיקים המלאכותיים הם למעשה חומר כימי שאינו מתפרק בגופנו.
חומרים אלו נמצאו קשורים לתסמינים ומחלות כמו: סרטן,אלרגיות, הפרעות קשב וריכוז,
היפראקטיביות,נדודי שינה, בעיות במחזור הנשי, עיכול לא תקין, גזים, שינוי מצבי רוח
ודפיקות לב מואצות הן חלק מרשימת התסמינים שקשורים לצריכה מוגברת של ממתיקים
מלאכותיים.

האמת שלי: רשימת הממתיקים המלאכותיים היא
ארוכה ועל כן לא אפרט על רמת הבטיחות של כל ממתיק וממתיק אך אציין שישנם ממתיקים
שיותר בטיחותיים לשימוש(כמו הסכרין) וממתיקים שפחות בטיחותיים לשימוש(כמו
האספרטיים) . ישנם מחקרים רבים אודות הסכנה בשימוש בממתיקים מלאכותיים ומחקרים
אחרים הסותרים טענה זו. האמת שלי היא שמוצרי הדייאט אינם יכולים להיחשב כמזון
בריאות בשל תכולת החומרים הכימיים ( גם אם הם נמצאו בטיחותיים לשימוש). חולי סוכרת
ואנשים בדיאטה יכולים לשלב ממתיקים מהטבע כמו צמח הסטיביה , ממתיקים אלו בטיחותיים
ויעילים באותה מידה כמו הממתיקים המלאכותיים. הממתיקים הטבעיים אינם נפוצים וידועים
לרוב האוכלוסייה משום שהחברות המסחריות לא יכולות להוציא פטנט על צמח ולכן הם
דואגים שלא תדעו מקיומם.

בתזונה כמו בכלכלה, פוליטיקה, ועסקיים בהמלצות
השונות שניתנות לכם יש אינטרסים רבים שלא תמיד קשורים לבריאותכם. עליכם לזכור זאת
ולבחור את המזונות שאתם צורכים בצורה מודעת ומושכלת.
השתמשו בשכל הישר צרכו
מגוון רחב של מזונות במינונים מתונים וזכרו אין מזון לא בריא או מזון לא טוב יש
צריכת מזון מושכלת ונכונה וצריכת מזון שאינה מושכלת ונכונה. שם המשחק הוא מודעות
ומינונים. דרך האמצע היא הדרך הנכונה-דרך המלך שלכם לבריאות שלמה.

המלצתי
האישית פשוט להתייעץ עם נטורופת שיעזור לכם לבנות תפריט תזונה מאוזן
ובריא.

 

 

מוענינים לקבל את המדריך להרזיה ובריאות של בריאות מהטבע בחינם? הירשמו כאן.
 

" בריאות מהטבע" : www.briutteva.co.il             מתמחים ביעוצי תזונה ונטורפתיה, שיפור כושר גופני, הכנת תכשירים מצמחי מרפא ,הכנת מוצרי קוסמטיקה וטיפול טבעי במחלות שונות. לפרטים אלעז: 0544839681




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב