בדיקת הפוליגרף, או בשמה העממי יותר, מכונת האמת, היא סוג של שיטה, שנתפסת כמסתורית בעבור אנשים רבים, לגלות האם האדם משקר או דובר אמת.
השימוש במכונת פוליגרף הוא חוקי ומסודר ואין כמובן המטרה לנהל חיי זוגיות על ידי שימוש בבדיקות שכאלו. בדיקות פוליגרף מטרתן לזהות במצבים מיוחדים, את מידת אמינותו של האדם הנבדק.
מי צריך?
בדיקות פוליגרף בישראל משרתות שני קהלים עיקריים- את המשטרה ואת אוכלוסיית המעסיקים.
• בעבור המשטרה: ברמת העיקרון, בדיקות פוליגרף אינן יכולות לשמש כראייה בבית המשפט אך הן כן יכולות להיות חלק מהליך החקירה ולייצר רושם מסוים על הנבדק עצמו. פעמים רבות מבקשת המשטרה לעשות שימוש בבדיקות פוליגרף במהלך חקירות של חשודים, כמובן שהסירוב להיבדק משפיע גם הוא על ההתרשמות מהנחקר ולכן לפוליגרף יש הרבה משמעות במקרים כאלו.
• בעבור אוכלוסיית המעסיקים: כל מעסיק בישראל שואף ומייחל לצוות עובדים מהימן ולויאלי אשר ישרת את בית העסק שלו באמינות וביושר. ישנם בעלי עסקים וכן גופים ומשרדים ממשלתיים, אשר לא יכולים לקחת את הסיכון ולגלות מעילות ושקרים בהמשך הדרך והן בוחרים לעשות שימוש בבדיקות פוליגרף כבר בשלבי הקבלה הראשוניים. כמובן שהמידע הזה מסייע להם להחליט אם לקבל או לדחות מועמד מסוים.
מי עושה?
בדיקות פוליגרף בישראל נעשות אך ורק במכונים מיוחדים המורשים לכך. בעקרון, ישנם מכונים המציעים בדיקות פוליגרף בצפון הארץ, בדרום הארץ וכן במרכזה כך שבפריסה ארצית כזו יכול כל אדם למצוא את המיקום הנוח לו להיבדק.
כל המכונים עובדים תחת נהלים זהים המוכתבים להם, באשר לבדיקה עצמה.
זה אמין?
זה אבסורד לשאול האם מכונת האמת נותנת תוצאות אמתיות, אך בהחלט ישנו בסיס איתן לשאלה זו. מסתבר, שבדיקות פוליגרף לא תמיד מדויקות. עם השנים, התגלו מצבים בהם המכונה אינה מדייקת בתוצאותיה, או יותר נכון לומר, נמצאו דרכים בהן אפשר לשבש את הרשמים של המכונה ולגרום לה לתת דיווח על תשובת אמת בעוד ניתנה תשובת שקר.
לשמחתנו הרבה זה מצב נדיר מאוד וקשה מאוד לייצר שינוי כזה, מה גם שהבדיקה עצמה מסתיימת בשאלה אחת וישנן שאלות מקיפות ארוכות וחוזרות אשר מאפשרות בכל מקרה לזהות דברי אמת או שקר, באמצעות הבדיקה המלאה.