נהיגה בשכרות היא תופעה אשר יש לעקור מהשורש. ממשלת ישראל משקיעה מאמצים ומשאבים רבים על מנת למגר את התופעה ולהפוך את כבישי ישראל למקום בטוח יותר. כחלק מהמאמצים הכניסה משטרת ישראל מד מיוחד שמסוגל לזהות את אחוז האלכוהול בדם תוך שניות. בדיקת שכרות באמצעות מד זה מעלה שאלות רבות באשר למהימנותה. בכתבה הבאה תמצאו תשובות לשאלות הנפוצות ביותר בעניין נהיגה בשכרות.
האם זה חוקי לעשות בדיקת שכרות?
מבחינת חוקי התעבורה בישראל, מותר לשוטרים לבצע בדיקת שכרות לכל נהג המזדמן להם בעת ביצוע ביקורות בכבישי ישראל.
החוק מותיר לשוטרים לעשות בדיקות שכרות באמצעות מכשיר מיוחד שמודד את רמת האלכוהול בדם והוא נקרא ינשוף.
איך עושים בדיקת שכרות?
בדיקת שכרות נעשית כאמור על ידי מכשיר מיוחד שנקרא ינשוף. הבדיקה היא פשוטה מאוד ועל הנהג לנשוף נשיפה ארוכה אל תוך המכשיר, תוך מספר שניות מתקבלת תוצאה וניתן לראות מה רמת האלכוהול המצויה בדם של הנהג בעת הבדיקה.
האם הבדיקה מדויקת?
ברמת העיקרון מכשיר הינשוף נחשב למכשיר מדויק באופן יחסי, אך עדיין יש לו סטיות קלות אשר מוכרות הן לשוטרים והן למערכת בתי המשפט. כמובן שהסטיות הללו ידועות גם לאוכלוסיית הנהגים וחלקם אף עושים בזה שימוש ומערערים לבית משפט לגבי תוצאות הבדיקה.
מה עושים עם התוצאות?
התוצאות שמקבל השוטר הן מספיקות כדי להטיל על הנהג עונש שהולם את העבירה של נהיגה בשכרות. בעבר, הענישה הייתה הרבה פחות מחמירה מאשר היום, אך בשל הקטל הנוראי בכבישי ישראל החליטה ממשלת ישראל להחמיר את הענישה וכיום רשאי כל שוטר לשלול את רישיון הנהיגה של הנבדק לתקופה בת שנתיים ימים במקרים בהם אחוז האלכוהול בדם נמצא גבוה מהרמה המותרת.
איך ניצלים מהעונש?
אם עצר אתכם שוטר וערך לכם בדיקת שכרות באמצעו מכשיר הינשוף אשר הורה על מידת אלכוהול גבוהה מידי בדם שלכם, סביר להניח שרישיונכם יישלל במידי, כדי לערער על כך ולהוכיח שהמכשיר לא דייק מומלץ שתיעזרו בשירותים של עורך דין לענייני תעבורה שיוביל את הערעור עבורכם.