את אורי אמבר מקיבוץ משמר העמק הכרנו כשהגיע למושב חגור לרכוש את מכשיר האיזדריי לייבוש פירות וירקות. כיוון שאורי הוא איש מיוחד, רצינו להכיר אותו מקרוב ובין כל הסיפורים המופלאים שלו, יש עוד סיפור מופלא ויוצא דופן. אורי מייבש פירות ובכמויות ואותם הוא מעניק לחברים ולחברות בקיבוץ באירועים משמחים כמו ימי הולדת, לידת בן או בת, נכד, נין או נינה, לנישאים ולאלו ש"מחליפים קידומת" - כולם, ללא יוצא מן הכלל, מקבלים בתודה צלחת של פירות מיובשים מיוחדים מעשי ידיו לתפארה.
אורי פרש לגימלאות לפני כשנתיים ולפני כן עבד כמנהל הנגרייה של הקיבוץ. לפני כשנה, כששמע על נפלאות המכשיר, רכש אותו והחליט להפתיע את החברים והפך את עניין הייבוש לתחביב שהוא אוהב במיוחד. לאורי יש רשימה של שמות החברים, תאריכי הלידה שלהם, ימי הנישואים וכל מי שחוגג יום הולדת, או אירוע חשוב אחר, מובטחת לו צלחת מלאה בפירות מיובשים טבעיים ו"לדרים" מיוחדים מעשה ידיו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, מתפלאים על המתנה המקורית ויוצאת הדופן ולא רק... כל צלחת עטופה בנייר צלופן ועליה מדבקה אישית לציון הארוע. מי שאחראית למדבקות היפות היא טוני גלבוע.
אורי אירח אותנו בקיבוץ, הראה לנו את קיבוצו האהוב ואף הזמין אותנו לארוחת הצהריים ואני מציינת זאת, כי מלבד האוכל הטוב, החליטה הדיאטיקנית של הקיבוץ לשלט בחדר האוכל את עגלת המנות בשילוט "אדום" ו"ירוק" - שילוט ירוק המראה על ערכים תזונתיים בריאים ושילוט אדום המראה על מנות בריאות פחות. לאחר הארוחה הגענו לביתו של אורי ושם פגשנו את תרצה רעייתו הנחמדה ויד ימינו, גם בהכנת הפירות המיובשים שכידוע הם מכינים יחדיו בכמויות.
לאורי ותרצה 3 בנות - אפרת, דלית, ורינת ובן אדר וגם 12 נכדים (כן ירבו). את נכדיהם האהובים הם מחנכים לאהבת הארץ וכשהמשפחה מתכנסת יחדיו, הם נוהגים לשתף את הנכדים (הבוגרים) בהכנת פירות וייבושם ומסבירים להם את היתרונות שבייבוש, מה גם שהנכדים נהנים מהמתיקות הטבעית של הפרי המיובש ולמעשה משמש להם כתחליף לממתקים אחרים והם גם משמשים כ"ועדת הביקורת" של המטעמים.
רוב הפירות נקטפים מהבוסתן בקיבוץ המנוהל ע"י חבר הקיבוץ איז'ו גורן חיטין ובנוסף אורי מקבל פירות מהסופר המקומי (כלבו משמר העמק) ועל כך מגיעות לאיז'ו ולעובדי הכלבו המון תודות.
מבין שפע הדברים הטובים שאורי ותרצה מכינים מהפירות, ביקשתי מהם מתכון "מנצח" לטובת הקוראים. אורי התלבט לגבי המתכון מתוך מגוון המתכונים שלו ולבסוף בחר את מתכון "לוזינה" תפוזים/חבושים, שזהו ממתק עיראקי מזין. בימינו מוכרים אותו לספורטאים בתור ממתק בריאות. המתכון הוא מתכון משופר מתוך ספר מטעמי עיראק מאת פסקל פרץ- רובין.
"לוזינה" תפוזים/חבושים ודבש (לכמות גדולה)
המצרכים:
4 ק"ג תפוזים בין 15 - 10 תפוזים שלמים
1.5 כוס סוכר
חופן צנוברים
חופן חמניות
חופן אגוזים טחונים
חופן צימוקים
צנצנת דבש
שבבי קוקוס
ההכנה:
חותכים את התפוזים עם הקליפה לקוביות ומנקים מגרעינים.
טוחנים את התפוזים במעבד מזון או במטחנת בשר ושמים בסיר.
מוסיפים את יתר המצרכים למעט הדבש ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
בוחשים את התערובת במשך כל זמן הבישול כדי שלא יחרך.
לקראת סוף הבישול מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב.
מצננים ושופכים את העיסה על המשטח האטום (לאחר שימון המשטח) במכשיר האיזידריי.
משך זמן הייבוש כ- 12 - 14 שעות בטמפ' של 55 מעלות.
בגמר הייבוש לפזר את שבבי הקוקוס
הערה: כיוון שהכמות גדולה אפשר לייבש בו זמנית מספר מגשים
ואורי מוסיף: "בזכות המכשיר הנהדר 'איזידריי', אני יכול להכין מטעמים רבים המספיקים למשפחה, לחברי הקיבוץ, ולשאר האורחים".
אורי פרש לגימלאות לפני כשנתיים ולפני כן עבד כמנהל הנגרייה של הקיבוץ. לפני כשנה, כששמע על נפלאות המכשיר, רכש אותו והחליט להפתיע את החברים והפך את עניין הייבוש לתחביב שהוא אוהב במיוחד. לאורי יש רשימה של שמות החברים, תאריכי הלידה שלהם, ימי הנישואים וכל מי שחוגג יום הולדת, או אירוע חשוב אחר, מובטחת לו צלחת מלאה בפירות מיובשים טבעיים ו"לדרים" מיוחדים מעשה ידיו. כולם, ללא יוצא מן הכלל, מתפלאים על המתנה המקורית ויוצאת הדופן ולא רק... כל צלחת עטופה בנייר צלופן ועליה מדבקה אישית לציון הארוע. מי שאחראית למדבקות היפות היא טוני גלבוע.
אורי אירח אותנו בקיבוץ, הראה לנו את קיבוצו האהוב ואף הזמין אותנו לארוחת הצהריים ואני מציינת זאת, כי מלבד האוכל הטוב, החליטה הדיאטיקנית של הקיבוץ לשלט בחדר האוכל את עגלת המנות בשילוט "אדום" ו"ירוק" - שילוט ירוק המראה על ערכים תזונתיים בריאים ושילוט אדום המראה על מנות בריאות פחות. לאחר הארוחה הגענו לביתו של אורי ושם פגשנו את תרצה רעייתו הנחמדה ויד ימינו, גם בהכנת הפירות המיובשים שכידוע הם מכינים יחדיו בכמויות.
לאורי ותרצה 3 בנות - אפרת, דלית, ורינת ובן אדר וגם 12 נכדים (כן ירבו). את נכדיהם האהובים הם מחנכים לאהבת הארץ וכשהמשפחה מתכנסת יחדיו, הם נוהגים לשתף את הנכדים (הבוגרים) בהכנת פירות וייבושם ומסבירים להם את היתרונות שבייבוש, מה גם שהנכדים נהנים מהמתיקות הטבעית של הפרי המיובש ולמעשה משמש להם כתחליף לממתקים אחרים והם גם משמשים כ"ועדת הביקורת" של המטעמים.
רוב הפירות נקטפים מהבוסתן בקיבוץ המנוהל ע"י חבר הקיבוץ איז'ו גורן חיטין ובנוסף אורי מקבל פירות מהסופר המקומי (כלבו משמר העמק) ועל כך מגיעות לאיז'ו ולעובדי הכלבו המון תודות.
מבין שפע הדברים הטובים שאורי ותרצה מכינים מהפירות, ביקשתי מהם מתכון "מנצח" לטובת הקוראים. אורי התלבט לגבי המתכון מתוך מגוון המתכונים שלו ולבסוף בחר את מתכון "לוזינה" תפוזים/חבושים, שזהו ממתק עיראקי מזין. בימינו מוכרים אותו לספורטאים בתור ממתק בריאות. המתכון הוא מתכון משופר מתוך ספר מטעמי עיראק מאת פסקל פרץ- רובין.
"לוזינה" תפוזים/חבושים ודבש (לכמות גדולה)
המצרכים:
4 ק"ג תפוזים בין 15 - 10 תפוזים שלמים
1.5 כוס סוכר
חופן צנוברים
חופן חמניות
חופן אגוזים טחונים
חופן צימוקים
צנצנת דבש
שבבי קוקוס
ההכנה:
חותכים את התפוזים עם הקליפה לקוביות ומנקים מגרעינים.
טוחנים את התפוזים במעבד מזון או במטחנת בשר ושמים בסיר.
מוסיפים את יתר המצרכים למעט הדבש ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
בוחשים את התערובת במשך כל זמן הבישול כדי שלא יחרך.
לקראת סוף הבישול מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב.
מצננים ושופכים את העיסה על המשטח האטום (לאחר שימון המשטח) במכשיר האיזידריי.
משך זמן הייבוש כ- 12 - 14 שעות בטמפ' של 55 מעלות.
בגמר הייבוש לפזר את שבבי הקוקוס
הערה: כיוון שהכמות גדולה אפשר לייבש בו זמנית מספר מגשים
ואורי מוסיף: "בזכות המכשיר הנהדר 'איזידריי', אני יכול להכין מטעמים רבים המספיקים למשפחה, לחברי הקיבוץ, ולשאר האורחים".
חברת איזידריי (ישראל) בע"מ הינה היבואנית הבלעדית של מכשירים איכותיים לייבוש מזון מתוצרת Ezidri, וכן מוצרים נוספים ומיוחדים
אחרים, שעיקרם חיים בריאים יותר וגם קלים ונוחים יותר.
http://www.ezidri.co.il
אחרים, שעיקרם חיים בריאים יותר וגם קלים ונוחים יותר.
http://www.ezidri.co.il