תל-אביב: האם הפתיחה הירוקה מלמדת על 2012?
לאחר שנה אדומה, שבה נפל מדד ת"א 25 ב-18.6%, יכולים המשקיעים באחד-העם להתחיל לחייך, עם עלייה של 2.6% במדד המרכזי של הבורסה הישראלית במהלך השבוע הראשון של השנה האזרחית החדשה. המומנטום החדש נישא בין היתר על הגל הירוק בבורסות העולם. אך לאחר שביום שישי נרשמה נעילה מעורבת בוול-סטריט ובאירופה, על רקע חדשות מאקרו-כלכליות מעורבות, נשאר לסוחרים בתל-אביב לנסות ולנחש האם גל העליות המקומי מתקרב לסיומו, או שאכן מדובר במגמה חדשה.
בסיכום שבועי הצליח מדד ת"א 100 לעקוף את עמיתו הבכיר, ולרשום תשואה מצטברת של 2.8%. במונחי נקודות ננעל ת"א 25 על 1,113.23 נקודות, בעוד ת"א 100 נסגר על 1,006.76. בכך, הצליחו המדדים לסיים את השבוע מעל לרמות החשובות של 1,100 ו-1,000 נקודות, בהתאמה.
אז האם העליות מעידות על תחילתו של עידן חדש וירוק בבורסה המקומית? בסקירות השבועיות של כלכלני בנק לאומי ובנק הפועלים, נרשמה תמימות דעים כי השבוע הראשון של השנה האזרחית החדשה אינו מבשר עדיין על שינוי מגמה כללי בשוק. מגמה חדשה, אומרים האנליסטים בשני הבנקים הגדולים בישראל, תבוא רק אם וכאשר יצליחו מדינות אירופה לגייס השקעות חדשות ולפרוס את חובותיהן. אגב, בשבוע הראשון של השנה רשמו המניות של הפועלים ולאומי עליות מצטברות של 5.5% ו-7.5%, בהתאמה.
בשוק המט"ח נמשכה גם השבוע התחזקות הדולר: המטבע האמריקני, שרשם שיא שנתי של 3.821 ש"ח ביום האחרון של 2012, טיפס עד לשיא חדש של 3.854 ש"ח ביום חמישי, לפני שהתקרר בחזרה ל-3.839 ש"ח ביום שישי.
בעולם: השבוע הסתיים במגמה מעורבת
כמו בישראל, גם בבורסות העולם נפתחה שנת 2012 ברגל ימין, עם עליות נאות בסיכום השבועי במרבית הבורסות החשובות. אלא שהשבוע הירוק ננעל דווקא ביום מסחר מעורב, עם ירידות בחלק מהמדדים המובילים בוול-סטריט, ובחלק מהמדדים האירופיים.
ברקע הנעילה המעורבת נמצאת התמונה המאקרו-כלכלית המורכבת אשר מצטיירת מסביב לגלובוס כרגע: מצד אחד, נתוני תעסוקה מפתיעים שפורסמו בארה"ב בימים חמישי ושישי מעידים על התאוששות מרשימה של הכלכלה הגדולה בתבל, ועל התמעטות ניכרת של הסיכון למיתון אמריקאי חדש. ומאידך, במדינות המסובכות בחובות של האיחוד האירופי, מוקד המשבר הגלובלי הנוכחי, לא מסתמן כל שיפור.
בסופו של יום שישי, ננעלו מדדי הדאו ג'ונס וה-S&P 500 בירידות של 0.5% כל אחד, בעוד הנאסד"ק מוסיף לערכו 0.2%. בסיכום שבועי הוסיפו המדדים 1.2%, 1.6% ו-2.7%, בהתאמה. באירופה נרשמו ביום שישי נעילות אדומות של הדאקס הגרמני והקאק הצרפתי, שירדו 0.6% ו-0.2%, בעוד הפוטסי הבריטי מטפס 0.5%. מדד הניקיי היפני רשם ביום שישי ירידה של 1.2% - המדד היפני היה גם בין המדדים הבודדים שרשמו ירידות בסיכום השבועי, לאחר שאיבד 0.8% בשבוע החולף.
בין החדשות השליליות שהעיבו על יום המסחר האחרון באירופה ובעולם, היתה העובדה כי התשואות על האג"ח הממשלתי של ספרד ואיטליה חזרו לעלות. לאחר שהתשואה על האג"ח האיטלקי עברה את רמת ה-7%, החליט הבנק המרכזי האירופי להתערב בשוק ולרכוש אגרות חוב בשוק המשני. נסביר כי עלייה בתשואה על אג"ח מקבילה למעשה לירידה בשוק המניות, ובמקרה זה היא מעידה על כך שהשוק חוזר לתמחר את הסיכונים לחדלות פירעון אירופית, או אף לפירוק גוש היורו.
בזירת המט"ח המשיך היורו לאבד מערכו. היורו נסחר כעת בתמורה ל-1.2717 דולר לאחר ירידה שבועית של 1.9%, ולאחר שאיבד השבוע 1.8% למול עמיתו היפני, נסחר היורו בתמורה ל-97.9 ין.
כדאי לשים לב השבוע: הנפט עלה ומיד תיקן – מה יקרה השבוע?
הנפט, הידוע בכינויו הזהב השחור, חזר השבוע לגבהים שמעל ל-100 דולר לחבית. בסיכום שבועי רושמת הסחורה התעשייתית החשובה ביותר בעולם המודרני עלייה של 2.8%, אך הסתכלות במבט שבועי מפספסת את מרבית הדרמה: בפועל רשם הנפט עלייה חדה הרבה יותר בימים הראשונים של השבוע, ואף עבר את ה-103 דולר לחבית, לפני שהתקרר בחזרה ל-101.56 דולר בשני ימי המסחר האחרונים. ניתן לזכות בתשואה גבוהה באמצעות מסחר באופציות בינאריות על מגוון סחורות כמו נפט, זהב, כסף, חיטה וכולי.
כרגיל, בין הגורמים לעליית מחירי הנפט נמצאים עימותים גיאו-פוליטיים שעלולים להעיד על פגיעה עתידית בהיצע. השבוע היה זה דיווח לפיו שרי החוץ של האיחוד האירופי הגיעו להסכמה בדבר אמברגו על הנפט האיראני, וכי הם יסכמו את הפרטים האחרונים עד ל-30 בינואר. איראן, שמיהרה להודיע כי תמצא לנפט שלה לקוחות חלופיים בסין ובאפריקה, מוכרת כיום לאירופה כ-450 אלף חביות ביום מתוך כ-2.6 מיליון חביות שהרפובליקה האיסלאמית מייצאת. גם נתוני התעסוקה הטובים מארה"ב מחזקים את הנפט, כיוון שהם מעידים על כך שהביקוש האמריקאי לא עומד להיפגע.
אז מדוע הנפט כבר הספיק להתקרר, ולא המשיך במגמת העלייה? החששות ממשבר החוב באירופה ציננו גם את מחיר הנפט, ולא רק את שוקי המניות. חדלות פירעון אירופית, אם תתרחש, תביא לפגיעה קשה מאוד בכלכלה הגלובלית, ובכלל זה בביקוש לנפט. כל עוד התרחיש הזה עומד על הפרק, יהיה קשה לנפט להמשיך לטפס.
(כל הנכסים המוזכרים בסקירה מהווים נכסי בסיס לאופציות דיגיטליות באתר easytrade. אתם מוזמנים לסחור באתר ולהרוויח עד 80% תשואה, עם פקיעות מדי חמש דקות).
easytrade מסחר דיגיטלי מתקדם - מסחר באופציות אופציות בינאריות