בחודש מאי 2011, לפני כשבעה חודשים, הטיל הפיקח על הבנקים מס' הגבלות וזת במגמה להאיט את קצב והיקף המשכנתאות בארץ ובכך לעצור את בועת הנדל"ן. החשש של הפיקוח על הבנקים היה שקצב גידול המחירים של הנדל"ן בארץ גדול משמעתית בקצב גידול ההכנסות- וכי מחיר הנדל"ן משקפים מצב בועתי שעם התנפצותו עשוי לגרום לסיכון לבנקים. אולם מאז נקיטת צעדים אלו, אנו עדים לעצירה ודשדוש בשוק הנדל"ן ובניגוד לתחזיות רבות מתקיים המצב האבסורדי הבא: נכסים מוצעים למכירה אך אין להם קונים (לא מתבצעות עסקאות) ומצד שני אין ירידת מחירים משמעותית ובטח שלא קריסה. אם כן מה קורה שלאורך מס' רב של חודשים "הבועה" איננה מתפוצצת וכיצד אין ירידה של ממש במחירי הנדל"ן בישראל? התשובה לכך טמונה לדעתי בכך שלמעשה אין ממש בועת נדל"ן בישראל. עדיין קיימים בארץ מס' תנאים שבעצם קיומם מונעים קריסת מחירים:
א. מלאי הדירות איננו מספק בהשוואה לקצב גידול האוכלוסייה בארץ.
ב. קיימת רמת ביקושים קשיחה בייחוד באזור המרכז (בו קיימות יותר משרות ורמת השכר הינה גבוהה משמעותית)
ג. אין תנופת בניה- המספרים שמפרסם משרד השיכון הינם מתעתעים שכן המדובר בבניה שתסתיים בעוד 24 חודשים והלאה, היא אינה ממוקמת באיזורי ביקוש ומראש מיועדת לפלח האוכלוסייה החרדית ברובה (שמירה על אינטרס הבוחרים של שר הפנים ושר השיכון ממפלגת ש"ס)
למעשה, עד לשינוי תנאים אלו ובהינתן שלא תתקיים טראומה בטחונית-פוליטית בארץ אין צפי לירידת מחירים וישנם הגורסים שלאחר קיפאון ממושך זה בשוק הנדל"ן ישנו צפי לעליה נוספת.
לשכת יועצי המשכנתאות טלפון הלשכה: 0556-60-60-65 אימייל: info@mortgageunion.co.il אתר האינטרנט: www.mortgageunion.co.il