כאשר מספרים לך בני משפחה בעסק משפחתי כי "אצלנו הכול בסדר, יש הסכמה על הכול והכול טוב" זה רמז וסימן שלא מספרים לך את כל האמת. זה אך טבעי ואנושי לא להסכים עם אחרים, להתווכח לעיתים ולהחליט שונה עבור עצמך. יכולת זו באה בנשימה אחת עם הרצון לשאת דעה משל עצמך, לדמיין ולתכנן עבור עצמך, להיות אופטימי או פסימי ולהתחכך עם הפוליטיקה העסקית או המשפחתית. כאשר מדובר בעסק משפחתי נפגשים תפיסות עולם ודעות של כל אחד מבני המשפחה ולפעמים המפגש הופך לחוץ וצפוף.
על חשיבות ההבדלים בעסק משפחתי:
- ההבדלים בין בני המשפחה יכולים לשמש לתועלת ומנוף בעסק משפחתי. כפי שקבוצת כדורסל לא יכולה לנצח רק משחקנים שהם סנטרים בלבד כך עסק משפחתי לא יכול להצליח בהתבססו על אנשי יצור בלבד ללא השלמה של אנשי רכש כספים ומכירות.
- עסק בעל זווית ראיה שוות וזהות לכולם לא יצליח בסופו של דבר להתמודד עם מורכבות של ניהול והישרדות. לא רק שצריך להקשיב ולשקול את דעתו של כל אחד אלא אף צריך לעודד ההבדלים בגישות.
- הבדלי גישות מובילים לחוסר הסכמה ואלה יכולים להוביל להרמת קול מעבר לרגיל. מאידך, יש אנרגיה בויכוח ובחוסר ההסכמה, והפעולה הנבונה היא לתעל זאת כך שתצא בסופו של דבר החלטה שטובה לכולם.
ההבדלים בין בני המשפחה חשובים לקיומו של עסק משפחתי, הם מפרים אותו ושומרים על הימצאותו בשוק לאורך זמן. יחד עם זאת, הבדלים אלו מובילים גם לקיום קונפליקטים, קונפליקטים אשר אם אינם נפתרים מיד יכולים אף להיות מונצחים לאורך זמן.
קונפליקטים בעסקים משפחתיים:
ניתן לזהות חמישה גורמים לקונפליקטים בעסקים משפחתיים, גורמים אשר יכולים להפיל ולגרום לסגירתם של עסקים אלו.
- שליטה נתפסת לרוב בעולם העסקי בהקשר חיובי. כזו שעוזרת לנהל את העסק בצורה יעילה רווחית וחוקית. מאפשרת ידיעה בתזרים הפיננסי, ברמות המלאים, בניהול עובדים ובעצם בניהול העסק עצמו. בעסקים משפחתיים מקבלת השליטה משמעות נוספת, משמעות שבה בעל כוח במשפחה שולט על פעולותיהם של בני המשפחה האחרים. לעיתים ההורים לא סומכים על יכולות הילדים ומחויבותם של אלה לעסק. הורים אלו ישימו את ילדיהם בתפקידי מפתח אבל את כל ההחלטות החשובות יחליטו בעצמם.
ישנם הורים שכה חוששים לעתידם ולכן לא יעודדו מעבר העסק לדור ההמשך. כך יוצא שאף יורש לא מוכשר למלא את מקומם. אם קיים כבר "יורש" והם עדיין נוכחים בעסק הרי שעלול להיווצר מצב של שליטה כפולה עבור העובדים הקיימים, שני בוסים על אותו עובד. מצב זה מייצר קונפליקט, קונפליקט על השליטה והניהול של העסק.
הפתרון המוצע הוא יצירת הסכמים וגבולות אחריות המגובים במסמכים המסבירים תפקידו של כל אחד, סמכויותיו ומרחב פעולתו.
- גמול כספי הוא התגמול הכולל שכר, בונוסים, הטבות כספיות שונות וכן את החלק היחסי בסך מניות החברה. הקונפליקט בעסקים משפחתיים מתבטא לרוב בסוגיה ההתאמה בין גובה הסכום לבין התמורה שהעסק מקבל. נושא זה יכול להקצין כאשר בני זוג מחוץ לעסק מתחילים להתערב, לדוגמא: "מדוע לאח שלך יש מכונית מרצדס על חשבון העסק כאשר העסק יכול להרשות לעצמו רק סובארו?" או "מדוע יש לכם שכר שווה כאשר אחותך לא תורמת בכלום?". כאשר לא ניתן מענה הגיוני ומניח את הדעת אז המצב יכול להוביל להסלמה וסכסוך בין המשפחות.
עניין נוסף קשור לבני המשפחה העובדים בעסק לעומת אלו אשר מחוצה לו. אלו אשר בתוך העסק טוענים כי להם מגיעים הטבות רבות יותר בגין המאמץ כגון: שכר, רכב, בונוסים, הרי אחרי הכול הם אלו ששומרים על העסק כדי שלשאר בני המשפחה יהיה ביטחון כלכלי.
הפתרון למצב זה הוא הטבות כספיות לפי ביצועים בעסק. זאת אומרת בעלי תפקיד ניהולי בכיר יקבלו שכר גבוה יותר מבעלי תפקיד ביצועי שאינו ניהולי וכו'. לא מומלץ כי תהיינה רמות שכר זהות. כמו כן, מומלץ כי תהיה התאמה כלשהי בין רמת השכר שמקבל בין המשפחה לבין רמת השכר המקובלת במשק.
- תחרותיות מהווה אבן חשובה להתפתחות בעסק רגיל אך קונפליקט בעסק משפחתי. עסק צריך להיות תחרותי ולהתייעל כל הזמן כדי להתקיים בשוק. עסק מצליח רק בזכות העובדה שהוא לוקח את המוחות הכי טובים כדי להצעיד את העסק. לעומת זאת, משפחה אמורה לתמוך ולעודד את בני ביתה. היא אמורה לחבור יחד כדי לשמור על הגנים וליצור המשכיות. בפועל, כאשר משלבים בין עסקים למשפחה עלולה להיווצר תחרות פנימית כזו אשר תגרום ליריבות.
התחרות יכולה לבוא לידי ביטוי בין האחים, בני דור ההמשך אך גם קיימת תחרות בין הדורות, בין דור ההורים לדור הבנים. דור ההמשך לעולם ירצה להוכיח כי הם יכולים להצליח בעסק בדרך ששונה משל המייסדים, בדרך הייחודית להם.
הפתרון במצב כזה הוא יצירת כללים בעסק אשר ישימו את מטרת העסק כנעלה ורק לאחר מכן את הפרטים ואת רצונותיהם האישיים. בני המשפחה צריכים לשרת את העסק כדי שזה יצליח ורק לאחר מכן העסק ישרת את האינטרסים האישיים שלהם.
4 חוסר בהירות היא סיבה נוספת לקיומם של קונפליקטים בעסקים משפחתיים ומתבטאת בחוסר בהירות ובלבול ביחס להגדרת תפקידים, יחסים, תקוות, ציפיות וצרכים. הקונפליקט נוצר לרוב כאשר התקשורת היא דלה ואין שקיפות אמיתית. לדוגמא: כאשר הורים לא משתפים בכוונתם האמיתית לגבי המשכיות העסק או כאשר בני דור ההמשך לא מוכנים לשתף האם בכוונתם להמשיך בעסק או לא. בשני המקרים נמנעת אמירת האמת. שמירה על עמימות היא סוג של שליטה בבני המשפחה האחרים וזו יכולה ליצור קונפליקט.
הקונפליקט נוצר מתקשורת דלה ומעצם העובדה שאף אחד לא באמת מבין את צרכיו של השני. ידוע הוא כי אנו פוחדים מהלא ברור ומובן, זה טבעו של האדם. ובמצב מפוחד אנו בדרך כלל תוקפים. וזהו שורש הקונפליקט.
הפתרון הוא חלוקת תפקידים ברורה ותקשורת זורמת תמידית. יצירת המשכיות עסקית ברורה, ידיעה ברורה מי הולך להיות היורש של העסק.
5 בלתי נסלח. לעיתים קונפליקטים נוצרים על "חטאי העבר" שהם בלתי נסלחים עבור חלק מבני המשפחה. אלו יכולים להיות התנהגויות מהעבר הרחוק שאף לא זוכרים אותם בבירור אך הרושם שהוטבע נותר. אין למידה והסתכלות מחודשת האם נוצר מאז ועד היום שינוי אלא "נעזרים" בחוויה הרחוקה ומטביעים דעה.
כאשר מזהים כי זהו המצב אזי מומלץ כפתרון לעבוד עם אנשי מקצוע כמו מטפלים משפחתיים. אלו יכולים לזהות את הגורמים האמיתים העמוקים לקונפליקט ולטפל ברגש שטמון במשפחה.
לסיכום, הצלחת עסק בכלל ועסק משפחתי בפרט תלויה רבות באחריות שכל אחד נושא לתפקידו לסמכויותיו וגם להתנהגותו בתוך העסק. ניתן לומר בוודאות כי אם כל אחד מבני המשפחה ייקח אחריות על מקומו בקונפליקטים הקיימים הרי שזה יכול להיפתר מהר יותר משחושבים.