העוסקים במלאכה מודעים היטב לקושי העצום הכרוך בהוצאתו לפועל של פרוייקט פינוי בינוי.
ראשית, יש לגבש הסכמה עקרונית של בעלי הדירות לביצוע הפרוייקט. אחר כך נדרש לבצע מכרז יזמים, לבחון הצעות שונות ולנהל משא ומתן לא פשוט עם החברות היזמיות ולאחר מכן יש לקיים משא ומתן משפטי על נוסחו הסופי של הסכם פינוי בינוי שהינו מורכב, יחודי ואינו דומה בדבר להסכמי המכר המוכרים לכל.
אחרי כל אלה מצפה לתומכי הפרוייקט ולעורך דינם, מלאכה נוספת ומאוד לא פשוטה- להחתים את כל בעלי הדירות במתחם על נוסחו הסופי של ההסכם.
בשלב מתקדם זה, למרבה הפליאה, קיימים בעלי דירות שמערימים קשיים ומתנים את חתימתם על ההסכם הסופי בקבלת טובות הנאה נוספות, מעבר לתמורה לה זוכים כלל בעלי הדירות במתחם.
חוק פינוי ובינוי (פיצויים), התשס"ו–2006 הקרוי "חוק הדייר הסרבן" מאפשר לרוב הדיירים במתחם פינוי בינוי להגיש תביעה כספית- נזיקית כנגד מיעוט הדיירים המתנגד לפרוייקט מטעמים בלתי סבירים וזאת בגין הנזק שנגרם בשל סירובם.
ביום 6.1.11 אישרה הכנסת תיקון לחוק (במסגרת חוק ההסדרים) לפיו הוקל הרוב הדרוש לצורך הגשת התביעה כנגד הסרבנים. זהו פתרון חלקי ולא מספק, אולם הוא בבחינת מוטב מעט מלא כלום.
אין חולק, כי טוב היה עושה המחוקק לו שקל ביצוע תיקונים נוספים בחוק שיסייעו לקידומם של פרוייקטי פינוי בינוי, זאת במיוחד בימים טרופים אלה בהם נעשה מאמץ למצוא מזור למצוקת הדיור. ברי, כי פרוייקטי פינוי בינוי הם התרופה הטובה ביותר (גם אם לא בזמן המיידי) למצוקה הקיימת.
לצד כל האמור, קיימים מקרים מורכבים יותר, בהם בעלי דירות שנתנו את הסכמתם ואף חתמו על ההסכם הסופי, מסרבים מאוחר יותר, בהגיע מועד הפינוי, לפנות את דירתם ומונעים בכך את הריסתו של הבניין כולו (שוב לרוב מתוך נסיון לגרוף לידיהם הישגים כלכליים נוספים).
במקרה זה, ניתן כמובן להחיל את חוק הדייר הסרבן, אולם פתרון זה יגרום לעיכוב רב ומכריע בפרוייקט.
אם כך, מה בכל זאת ניתן לעשות? עיסוקו של הח"מ בפרויקטים מסוג זה לימדו, כי ניתן להקדים תרופה למכה על ידי צירוף בקשה למתן פסק דין לפינוי ואף נוסח פסק דין לפינוי כנספחים להסכם הסופי והחתמת בעלי הדירות על נספחים אלה כבר במועד חתימתם על ההסכם הסופי.
כך, במקרה בו לא יפנו בעלי הדירות את דירותיהם במועד בפינוי, ניתן יהיה להגיש נגדם בקשה למתן פסק דין לפינוי וזאת ב"הסכמתם" ולזכות במהירות בפסק דין לפינוי שיבוצע על אתר, יביא לפינויים וימנע את עיכובו של הפרוייקט.
עו"ד דן הלפרט, בעל תואר ראשון ושני במשפטים ותואר ראשון במינהל עסקים, חבר ועדת הקניין של לשכת עורכי הדין ומאמריו מתפרסמים בעיתונים "גלובס" ו"הארץ". משרדנו עוסק בתחום האזרחי- מסחרי ומתמחה בתחום המקרקעין (הגנת הדייר, תיווך, הסכמי שיתוף ופירוק שיתוף, עסקאות מקרקעין (פינוי בינוי/ תמ"א38/ תמ"א 38/2/ מכר/ רכישה/ קבוצות רכישה/ קבלנים/ קומבינציה), שכירות, תכנון ובניה, מושבים, בתים משותפים (רישום ותיקון צו בית משותף, סכסוכי שכנים בנוגע לשימוש ברכוש המשותף, מעלית, הרחבות וכד') ,ליקויי בניה ועוד). תחומי עיסוק נוספים- פשיטות רגל ופירוקים, ייצוג וליווי חברות ושותפויות (הקמה/ פירוק/ ליווי שוטף) וניהול ליטיגציה מסחרית מגוונת.