דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הידרותרפיה ושחייה טיפולית כטיפול מונע בנפילות בקרב מבוגרים 

מאת    [ 28/01/2012 ]

מילים במאמר: 519   [ נצפה 2822 פעמים ]

נפילות: נתונים סטטיסטיים:

נפילות הינו גורם המוות השישי בגודלו בארה"ב. אחד מכל שלושה מבוגרים, מעל גיל 65 עתיד ליפול לפחות פעם בשנה. מתוך כלל הנפילות כ 5% מהן יסתיים בשבר! (בעיקר בצוואר הירך, ובשורש כף היד). שברים אלו מובילים, פעמים רבות לפגיעה קשה בתפקוד העצמאי ולעיתים אף למוות. העלות הכספית המשוערת, בארה"ב לבדה, כתוצאה מהנפילות הינה כ 16 מיליארד דולר! נתונים אלו מראים כי אחוז הנפילות באוכלוסיה הינו גבוה ביותר ומכאן החשיבות במניעתן.

שיווי משקל:

שיווי משקל: היכולת לשמור על מרכז הכובד של הגוף בתוך בסיס התמיכה. השמירה על שיווי המשקל מתבצעת באמצעות שלוש מערכות עיקריות, בגוף:

1.     המערכת התחושתית שקולטת גירויים מהסביבה ובכך יוצרת תמונת מצב עדכנית לגבי מיקום הגוף בכל רגע נתון, מערכת זאת כוללת שלושה מרכיבים:ראיה, המערכת הווסטיבולרית - באוזניים, ומערכת של חיישנים הנמצאים בתוך המפרקים ומשדרים למוח תמונת מצב על מנח המפרק.

2.     מערכת העצבים המרכזית: אחראית על העברת המידע למוח, וממנו חזרה לגוף. (" קו תחבורה" המשמש ככביש להעברת המסרים למוח, ומנגד בנתיב הנגדי מעביר את הוראות המוח חזרה לגוף).

מערכת שריר שלד: מורכבת בעיקר מהעצמות והשרירים. תפקידה העיקרי, מניעת הנפילות באמצעות תגובות שיווי משקל. (כאשר אני עומד ליפול המוח יעביר הוראה לשרירים הרלוונטים לבלום את הנפילה, לדוגמה שליחת הרגל קדימה) מחקרים רבים מראים כי , עם הגיל, ישנה ירידה ברמת התפקוד של מערכות אלו. לדוגמה איכות הראיה נפגעת, השרירים חלשים יותר וכד'. אותם מחקרים גם מראים כי שינויים אלו הפיכים בחלקם ופעילות גופנית יכולה לתרום רבות לשיפור אותם מרכיבים שנחלשו כגון כוח שריר, מהירות תגובה וכד'. יש לציין שניתן לשפר מרכיבים אלו בכל גיל, גם אם אותו אדם לא היה פעיל לפני כן.

 שיפור שיווי משקל במטרה למנוע נפילות

רוב ההתמקדות בשיפור שיווי משקל היא באמצעות תרגילים ביבשה ע"י חשיפת האדם בצורה מבוקרת להפרעות בשיווי משקל, דבר אשר גורם לגירוי של מערכות שיווי המשקל של הגוף בדגש על מערכת שריר שלד. בנוסף לתרגול הגוף כיצד להימנע מנפילה, יש חשיבות מכרעת לתרגולו כיצד במצב של נפילה יתקן ויבלום.

(לדוגמא שליחה מהירה של הרגל קדימה או לפיתת מעקה). תרגול זה מחייב להביא את המתרגל למצב של נפילה ולכן מחייב השגחה וזהירות רבה.

שיפור שיווי משקל באמצעות הידרותרפיה

מחקר חדש שבוצע במרכז ההידרותרפי הראה כי ניתן לשפר את תגובות שיווי המשקל, מגיל 65 ומעלה, ע"י תרגול במים. למים ישנן מספר יתרונות משמעותיים לתרגול שיווי משקל:

1.     כוח הציפה של המים מפחית את משקלו של המתרגל ובכך אחיזתו בקרקע קטנה יותר וקל יותר לערערה. ( את מי קל יותר להזיז? חתול או פיל)

2.     המערבולות הנוצרות במים בזמן פעילות גורמת לגירוי תמידי לגוף לשמור על שיווי משקל.

3.     כוח הציפה וחום המים מפחיתים עומס מהמפרקים ומרפים את השרירים ובכך פעמים רבות מפחיתים כאב ומאפשרים תרגול ממוקד ללא הסחות וקשיים

4.     בטיחות: ניתן לגרום למצבי נפילה ללא חשש מחבלה בנפילה, ובכך לחשוף את המתרגל למצבים קיצוניים שהוא עלול לחוות במציאות

5.     פעילות מהנה ומאתגרת.

לסיכום:

בגיל המבוגר  יש חשיבות רבה לשים דגש לא רק על חיזוק שרירי ושיפור סיבולת לב ריאה כי אם גם שיפור שיווי משקל במטרה להפחית את הסיכון לנפילות,  אחת האפשרויות לשיפור שיווי משקל היא באמצעות אימון במים. האימון במים, מאתגר, בטוח ומהנה.

 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב