ביום 2/10/2011 אישרה ממשלת ישראל את האמנה בדבר ביטחון סוציאלי בין מדינת ישראל לבין הרפובליקה של סלובקיה. האמנה בתוקף החל מיום 1/1/2012. האמנה כוללת מניעת כפל דמי ביטוח לאומי, ורציפות זכויות לגמלאות בענפי הביטוח: זקנה ושאירים, ביטוח נכות כללית, ביטוח נפגעי עבודה וקצבאות ילדים. בחרנו לציין מספר נקודות עיקריות ממנה:
מניעת כפל דמי ביטוח
עובד שכיר של מעסיק תושב ישראל
עובד שכיר שנשלח מטעם מעסיק ישראלי לבצע בסלובקיה עבודה לתקופה שלא תעלה על 5 שנים, ימשיך להיות כפוף בתקופת עבודתו להוראות ולחבויות הביטוח הלאומי בישראל בלבד.
עצמאי ושכיר של מעביד זר
אדם שיצא לעבוד בסלובקיה שלא מטעם מעסיק ישראלי יחולו עליו חוקי המדינה שם, כלומר, הוא יהיה מבוטח ויחויב בסלובקיה בלבד. עמדת המוסד לביטוח לאומי בישראל היא כי יש להוכיח ששולמו דמי ביטוח לאומי בחו"ל על מנת שלא יחול חיוב של דמי ביטוח לאומי בישראל.
שכיר או עצמאי העובדים בשתי המדינות
יחולו עליהם הוראות החוק במדינת תושבותם בלבד.
דמי ביטוח בריאות
מאחר וביטוח בריאות אינו נכלל באמנות לביטוח סוציאלי, חייב כל תושב ישראל השוהה בחו"ל להמשיך ולשלם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי בישראל.
בשונה משנים קודמות, הובהר במוסד לביטוח לאומי כי החל משנת 2012 דמי ביטוח בריאות יחויבו בהתאם לשיעורים שבחוק בהתאם להכנסות שבשומה (ולא סכום מינימום כפי שהיה בעבר).
רציפות זכויות לגמלאות
האמנה מאפשרת לתושבי שתי המדינות להמשיך לקבל גמלה גם אם שינו מקום מגוריהם ועברו להתגורר במדינה השנייה, בכפוף לזכאות התיאורטית לו לא שינו מקום מגוריהם. קצבת זקנה למשל, תמשיך להשתלם גם בסלובקיה אם המבוטח היה זכאי לקבל אותה, אילו שהה בישראל. קצבת ילדים למשל, ששולמה לתושב ישראל בגין ילדו, והילד עבר למדינה האחרת, יוכל ככלל, להמשיך ולקבלה מהמדינה האחרת בכפוף לדיניה.
צירוף תקופות ביטוח
למבוטחים שיעתיקו מקום מגוריהם מישראל לסלובקיה, בטרם השלימו את תקופת הביטוח המזכה לקצבת זקנה למשל, תאפשר האמנה לשמור על זכויות שבתהליך רכישה ולצבור תקופת אכשרה. שיטת צירוף תקופות הביטוח מאפשרת לכל צד להביא בחשבון את התקופות במדינה השנייה, ולהשלים את תקופת האכשרה הנדרשת כתנאי לזכאות וכתוצאה מכך הקצבאות בשתי המדינות ישקפו את מלוא השנים שבהם עבד המבוטח בשתי המדינות.
החלת האמנה על תקופות שקדמו לכניסתה לתוקף
ככלל, האמנה אינה מעניקה זכויות לקבלת תשלום גמלה בעד תקופה שלפני תאריך כניסתה לתוקף. בעת קביעת הזכאות לגמלאות לפי אמנה זו, יילקחו בחשבון תקופות ביטוח שהושלמו לפני כניסתה לתוקף.
כל גמלה שהושעתה בעבר מסיבות של שינוי תושבות או אזרחות, ניתן לחדשה כפוף להוראות אמנה זו. בקשות לחידוש גמלה כאמור, שיוגשו בהקדם, יזכו את המבוטח בגמלה רטרואקטיבית מיום 01.01.2012.
נכתב ע"י רו"ח אורנה צח (גלרט)