כל מה שרציתם לדעת על תקן ISO 14001 - מערכת ניהול סביבתי
בשנים האחרונות, המודעות לאיכות הסביבה הולכת וגוברת. כך, שהדרישות והתקנים, נאלצו להתאים את עצמם למציאות צרכנית חדשה. בין השאר, נחקקו חוקים חדשים, אשר מחייבים את החברות השונות לעמוד בסטנדרטים גבוהים מבחינת התחשבות באיכות הסביבה.
מהו תקן ISO 14001 - מערכת ניהול סביבתי ?
תקן ISO 14001 - מערכת ניהול סביבתי, הינו תקן אשר מעניק לארגון, כלים לניהול סביבתי נכון. כמו כן, מתייחס התקן לכל פעילות של הארגון, המשפיעה על הסביבה בדרך זו או אחרת.
למי מתאים תקן ISO 14001 ?
תקן - ISO 14001 - מערכת ניהול סביבתי, רלוונטי לכל ארגון באשר הוא. זאת כיוון שלכל ארגון קיים ממשק בינו ובין שמירה על איכות הסביבה. בין אם בהקשר ספציפי לייצור מוצר מסוים, ובין אם בהקשר לפעילות היום יומית של הארגון.
הקשר בין תקן ISO 14001 ובין תקן ISO 9001
תקן ISO 9001, הינו תקן המתייחס להבטחת איכות לאורך כל מחזור חייו של המוצר. טבעי ביותר, להשלים תקן זה באמצעות תקן ISO14001, וכך תהליכי תכנון, פיתוח, ייצור, שירות ותחזוקה יהיו מחויבים לשמירה על איכות הסביבה.
מהי משמעות עמידה בתקן ISO 14001 ?
מערכת ניהול סביבתי, מאפשרת לארגון לזהות ולנהל את השפעותיו הסביבתיות. כמו כן, מתאפשר לארגון ליישם תהליכים לטיפול ולמניעה של השפעות סביבתיות שליליות. בעצם יישום וקבלת התקן, מציג הארגון לרשויות השונות, לצרכנים ולקהילה את חשיבות איכות הסביבה בעיניו.
תהליך קבלת תקן ISO 14001- מערכת ניהול סביבתי
תהליך קבלת התקן, מבוצע מול מכון התקנים באופן הבא:
בשלב הראשון, על הארגון להירשם במכון התקנים הישראלי. מכון התקנים מעביר לארגון הצעת מחיר הכוללת את כל תהליך קבלת התקן. לאחר אישור הצעת המחיר על ידי הארגון, ממנה מכון התקנים מנהל לקוח. על הארגון להעביר למכון התקנים מסמכים המפרטים את הנהלים הקיימים בארגון ומכון התקנים בודק מסמכים אלו ומעביר את רישומיו לארגון. לאחר יישום הערות מכון התקנים, מקיים מכון התקנים מבדק בארגון, על מנת לוודא שהמלצותיו יושמו וכעת הוא עומד בתקן.
כמו כן, מחויב הארגון בחתימה על הסכם פיקוח ובביצוע בדיקות תקופתיות על ידי מכון התקנים, לוודא שהארגון עומד בדרישות התקן.