בימים עברו כשפירות (וירקות) ניתן היה להשיג רק בעונה ה"טבעית" שלהם, ייבשו פירות וירקות בקיץ כדי לאכסן עבור החורף, ומפירות החורף עשו ריבות כדי שיהיה ניתן ליהנות מהם גם בקיץ.
התהליכים היו תהליכים טבעיים, בהם נשמרו הערכים התזונתיים של הפירות או הירקות, אך הם גזלו זמן ועבודה רבה. פעמים רבות היה צריך לזרוק בסוף את הכול כי חדרו מזיקים לפירות שבתהליך הייבוש...
היום ניתן כמובן לקנות בכל מרכול שכונתי פירות יבשים, חליטות תה, וריבות למיניהן- אבל כצרכנים המודעים לבריאות כדאי לזכור שבכל המוצרים הללו קיימים חומרים משמרים ומרכיבים נוספים, וזאת מעבר לאיבוד הערכים התזונתיים, ובכללם הויטמינים, בתהליכי הייצור.
אפשר לחפש וגם למצוא מוצרים בריאים יותר, בחנויות המציעות מוצרים אורגנים, אך מחירם עדיין יקר יותר, ולא תמיד הם בנמצא.
פיתרון נוסף הוא ייבוש פירות, ירקות, וצמחי תבלין לבד, כפי שעשו פעם- לפרוש בשמש היא אופצייה אחת, ולייבש בתנור האפייה הביתי היא אופציה שנייה.
החסרונות הם שבייבוש בחוץ התהליך הוא מאוד ארוך, צריך להיזהר מתולעים, זבובים, ומזיקים אחרים, שלא לדבר על האבק שנצמד לכל דבר החשוף ימים רבים בחוץ.
ייבוש בתנור לעומת זאת הוא גם מהיר יותר וגם נקי יותר- אבל מאבדים בו יותר מתכונות הפרי המיובש, עליהן אנו רוצים לשמור.
אופציה שקיימת היום בשוק היא להצטייד במייבש מזון (בארץ ניתן כרגע להשיג מייבשי מזון מתוצרת חברת איזידרי) ולעשות את כל התהליך בנוחות, ביעילות, ובמינימום איבוד ערכים תזונתיים. בתהליך ייבוש מזון באמצעות מייבש מזון הפרי או הירק שומרים על הארומה שלהם, טעמם, וכל הערכים התזונתיים שלהם, כפי שהיו ביום בו יובשו.
ניתן לשמור מוצרי מזון מיובשים מחוץ למקרר, בצנצנת אטומה כחצי שנה, ובמקרר עד שנה ויותר.
אם אתה מאלה שתמיד נשארים בבית עם פירות שלא אכלו אותם ותיכף ייזרקו לפח - אופציית הייבוש היא אופציה נהדרת וחסכונית עד מאוד.
ניתן לייבש לבד פירות ולהעניק לחברים כמתנות לחגים צלחת פירות מיובשים, וכמובן ניתן גם להשתמש כממתק בריא לילדים- צריך כנראה לראות את סרבן הפירות הקטן שלכם מנשנש בכיף פרוסות מנגו מיובש, תות, אפרסק, משמש, תפוח ועוד- כדי להאמין.
"לוזינה" תפוזים/חבושים ודבש (לכמות גדולה)
מתכון משופר מתוך ספר מטעמי עיראק מאת פסקל פרץ- רובין:
המצרכים:
4 ק"ג תפוזים בין 15 - 10 תפוזים שלמים
1.5 כוס סוכר
חופן צנוברים
חופן חמניות
חופן אגוזים טחונים
חופן צימוקים
צנצנת דבש
שבבי קוקוס
ההכנה:
חותכים את התפוזים עם הקליפה לקוביות ומנקים מגרעינים.
טוחנים את התפוזים במעבד מזון או במטחנת בשר ושמים בסיר.
מוסיפים את יתר המצרכים למעט הדבש ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
בוחשים את התערובת במשך כל זמן הבישול כדי שלא יחרך.
לקראת סוף הבישול מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב.
מצננים ושופכים את העיסה על המשטח האטום (לאחר שימון המשטח) במכשיר האיזידריי.
משך זמן הייבוש כ- 12 - 14 שעות בטמפ' של 55 מעלות.
בגמר הייבוש לפזר את שבבי הקוקוס
הערה: כיוון שהכמות גדולה אפשר לייבש בו זמנית מספר מגשים.
התהליכים היו תהליכים טבעיים, בהם נשמרו הערכים התזונתיים של הפירות או הירקות, אך הם גזלו זמן ועבודה רבה. פעמים רבות היה צריך לזרוק בסוף את הכול כי חדרו מזיקים לפירות שבתהליך הייבוש...
היום ניתן כמובן לקנות בכל מרכול שכונתי פירות יבשים, חליטות תה, וריבות למיניהן- אבל כצרכנים המודעים לבריאות כדאי לזכור שבכל המוצרים הללו קיימים חומרים משמרים ומרכיבים נוספים, וזאת מעבר לאיבוד הערכים התזונתיים, ובכללם הויטמינים, בתהליכי הייצור.
אפשר לחפש וגם למצוא מוצרים בריאים יותר, בחנויות המציעות מוצרים אורגנים, אך מחירם עדיין יקר יותר, ולא תמיד הם בנמצא.
פיתרון נוסף הוא ייבוש פירות, ירקות, וצמחי תבלין לבד, כפי שעשו פעם- לפרוש בשמש היא אופצייה אחת, ולייבש בתנור האפייה הביתי היא אופציה שנייה.
החסרונות הם שבייבוש בחוץ התהליך הוא מאוד ארוך, צריך להיזהר מתולעים, זבובים, ומזיקים אחרים, שלא לדבר על האבק שנצמד לכל דבר החשוף ימים רבים בחוץ.
ייבוש בתנור לעומת זאת הוא גם מהיר יותר וגם נקי יותר- אבל מאבדים בו יותר מתכונות הפרי המיובש, עליהן אנו רוצים לשמור.
אופציה שקיימת היום בשוק היא להצטייד במייבש מזון (בארץ ניתן כרגע להשיג מייבשי מזון מתוצרת חברת איזידרי) ולעשות את כל התהליך בנוחות, ביעילות, ובמינימום איבוד ערכים תזונתיים. בתהליך ייבוש מזון באמצעות מייבש מזון הפרי או הירק שומרים על הארומה שלהם, טעמם, וכל הערכים התזונתיים שלהם, כפי שהיו ביום בו יובשו.
ניתן לשמור מוצרי מזון מיובשים מחוץ למקרר, בצנצנת אטומה כחצי שנה, ובמקרר עד שנה ויותר.
אם אתה מאלה שתמיד נשארים בבית עם פירות שלא אכלו אותם ותיכף ייזרקו לפח - אופציית הייבוש היא אופציה נהדרת וחסכונית עד מאוד.
ניתן לייבש לבד פירות ולהעניק לחברים כמתנות לחגים צלחת פירות מיובשים, וכמובן ניתן גם להשתמש כממתק בריא לילדים- צריך כנראה לראות את סרבן הפירות הקטן שלכם מנשנש בכיף פרוסות מנגו מיובש, תות, אפרסק, משמש, תפוח ועוד- כדי להאמין.
"לוזינה" תפוזים/חבושים ודבש (לכמות גדולה)
מתכון משופר מתוך ספר מטעמי עיראק מאת פסקל פרץ- רובין:
המצרכים:
4 ק"ג תפוזים בין 15 - 10 תפוזים שלמים
1.5 כוס סוכר
חופן צנוברים
חופן חמניות
חופן אגוזים טחונים
חופן צימוקים
צנצנת דבש
שבבי קוקוס
ההכנה:
חותכים את התפוזים עם הקליפה לקוביות ומנקים מגרעינים.
טוחנים את התפוזים במעבד מזון או במטחנת בשר ושמים בסיר.
מוסיפים את יתר המצרכים למעט הדבש ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
בוחשים את התערובת במשך כל זמן הבישול כדי שלא יחרך.
לקראת סוף הבישול מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב.
מצננים ושופכים את העיסה על המשטח האטום (לאחר שימון המשטח) במכשיר האיזידריי.
משך זמן הייבוש כ- 12 - 14 שעות בטמפ' של 55 מעלות.
בגמר הייבוש לפזר את שבבי הקוקוס
הערה: כיוון שהכמות גדולה אפשר לייבש בו זמנית מספר מגשים.
פנינה גבע - חברת הנהלה בחברת איזידריי (ישראל) בע"מ היבואנית הבלעדית של מכשירים איכותיים לייבוש מזון מתוצרת Ezidri, וכן מוצרים נוספים ומיוחדים אחרים, שעיקרם חיים בריאים יותר וגם קלים ונוחים יותר.
http://www.ezidri.co.il
http://www.ezidri.co.il