בעיית הקשב והריכוז הנפוצה והמוכרת ביותר היא ADHD, המלווה בהיפראקטיביות ותנועתיות יתר, אולם קיימת עוד בעיית קשב וריכוז מסוג פחות מוכר ומאובחן המכונה ADD. הפרעה זו שהינה נטולת היפראקטיביות וידועה בכינויה 'ההפרעה השקטה', מופיעה במקרים רבים לצד בעיות נוספות כמו לקויי למידה, חרדות, בעיות שינה והפרעות נוירולוגיות שונות. תסמיניה העיקריים מבוטאים בקרב ילדים ומתבגרים במוטיבציה נמוכה ובתדמית סביבתית של עצלנים, חולמניים ורחפניים. ניתן לסייע לילדים הסובלים מהפרעה זו בעזרת יצירת סגנון לימוד ודרכי חשיבה המותאמים לילד באופן אישי, כדוגמת הפסקות מרובות במהלך יום הלימודים.
טיפול בבעיית קשב וריכוז
חלק מהסימפטומים של ADD אצל ילדים מאופיינים בחוסר תשומת לב לפרטים, בהתחמקות ממשימות הדורשות מאמץ מנטאלי רציף כמו הכנת שיעורי בית, בקשיי הקשבה ממוקדת כאשר מדברים אל הילד באופן ישיר, בקושי בארגון פעולות ובנטייה לבעיות זיכרון. הטיפול הקונבנציונאלי בהפרעת ADD - בעיות קשב וריכוז כולל ליווי והכוונה של הילד ושל משפחתו לצד טיפול תרופתי, כאשר התרופה הנפוצה ביותר לבעיית קשב וריכוז היא ריטלין, אך יש לציין שהטיפול התרופתי איננו נדרש ואף אינו מתאים לכל מקרי הפרעות קשב וריכוז. קבלת טיפול תרופתי כרוך באבחון של לקויות הלמידה ובבדיקות נוירולוגיות, ומלווה בהדרכה ובהכוונה של הילד ובני משפחתו על מנת לסייע להם להתמודד ולהכיר את התופעה, את קשייה ומגבלותיה. כמו כן, הרופא מסייע למשפחה להבין את הצרכים הספציפיים והבעיות של הילד בבית, בבית הספר ובחברת בני גילו, וכיצד לתת לאלו מענה באמצעים ובכלים שונים לצד יצירת מערכת משפחתית שהינה תומכת ומותאמת למגבלות ולצרכי הילד.
טיפולים אלטרנטיביים לבעיית קשב וריכוז
טיפולים אלטרנטיביים עשויים בהחלט לתמוך ולסייע לטיפול הקונבנציונאלי, וחלק גדול מטיפולים אלו נכלל בסל התרופות של קופות החולים. ביניהם מצויה שיטת הביופידבק המסייעת ביצירת דפוסי חשיבה חדשים אצל המטופל, וכן טיפולים הומיאופתיים וטיפולי מגע שנמצאו כיעילים ביותר לילדי ADD כגון שיאצו ורפלקסולוגיה. טיפולים אלו עוזרים בוויסות מערכת העצבים ובהעלאת יכולות הריכוז וההתמקדות של הילד. לבסוף, כדאי לדעת שגם תזונה מאוזנת ובריאה העשירה בוויטמינים ובסיבים כמו פירות וירקות, לצד הפחתה משמעותית בצריכת סוכרים וקפאין, עשויה לסייע לבעיית קשב וריכוז.