מה עוד לא נכתב עוד על אהבה? אלפי ספרים, שירים וצלילים הוקדשו לחקירת הרגש הזה, המרגש, הלא ברור, הקוסם. מה זו אהבה? האם אהבה היא התאהבות או מאוהבות או שמא היא נפרדת מהם? האם אהבה יכולה להמשך לאורך זמן? ואיך יודעים שהאהבה היא אהבה? אלו הן שאלות פילוסופיות שהן עליהן תשובה אחת קוהרנטית. עם זאת, מספר חוקרים ניסו לעשות אופרציונליזציה למושג האהבה ולבדוק מדדים שונים הקשורים אליה.
לפי חלק ממחקרים אלו, אהבה היא רגש של היקשרות, יציבות עם הבנה וקבלה. אהבה ככל הנראה איננה המאוהבות וההתאהבות, שהן הפעולות הראשוניות שלרוב מובילות לביסוס קשרי אהבה. אדם שמתאהב והוא מאוהב חש עוררות רבה בגוף, תשוקה, התרגשות, שמחה וחשש להתאכזב. כל התחושות האלו הן עוצמתיות ומורגשות. לעומת כך, התחושה של אהבה היא שונה- זה משהו שנותן תחושה יציבה, נעימה, חמימה ובטוחה.
ניכר שיש הבדל משמעותי בין מאוהבות והתאהבות לבין אהבה. אפשר להבין הבדלים אלו מתוך הדוגמא הבאה: א' היא בחורה צעירה שהכירה את ג' ב אתר הכרויות . הם נפגשו רק שלוש פעמים, אבל נדלק בינהם ניצוץ כבר מהרגע הראשון. היא לא יכולה לאכול, היא לא מצליחה לישון, היא כל הזמן חושבת עליו ורוצה להיות איתו. למרות שהיא מבינה שאין הגיון בתחושות שלה שהרי אינה מכירה אותו כמעט, היא מתמסרת כל כולה למחשבה אודותיו ולריגוש שהוא מעורר בה. לאחר חמש שנות חברות, א' מעידה על ג' שהוא בחור טוב, נעים, כיף לה להיות איתו, היא מרגישה אהבה ובטחון, אבל חסרה לה ההתרגשות איתו והתשוקה הלכה ופחתה. הבדלים בין מאוהבות לאהבה הם ברורים לנו אינטואיטיבית. הכרויות ראשונות לא עושות את אותו אימפקט כמו היכרויות לאורך זמן.
מעבר למחקר חברתי וקוגניטיבי בנושא לאחרונה החלו גם לערוך מחקרים על גורמים פיזיו-ביולוגיים שקשורים לאהבה ולמאוהבות. ניתן לראות שיש שוני בתפקיד של האדרנלין בגוף, ובהפרשה של הורמונים כמו אקסיטוצין.