מסחר בדולר הוא אחד הגורמים המשמעותיים בעליית ערך הכסף הסיני. לפני שנתיים הסינים היו בגירעון של 17 מיליארד דולר ברמה הממשלתית, והיום הגירעון קטן ב-70 אחוזים. ב-2004 הסינים היו בגירעון של 3 מיליארד דולר; אפשר להסיק מכך שהעלייה בגירעון הסיני נעצרה ואף נבלמה.
המכס הסיני משתמש במערכת מסחר שאומרת: הגירעון נבלם, אנחנו מייצאים יותר
המכס הסיני הודיע כי הגירעון שהיה בתחילת העשור הקודם גדל בשל יבוא משמעותי של סחורות לסין עצמה. היום המגמה הפוכה (MADE IN CHINA), דבר שמכניס יותר ויותר דולרים לתוך הענק האסייתי. המאזן הסיני יציב ב-7 מיליארד דולרים יותר מאשר זה של האיחוד האירופאי ביחס מטבעות בין הדולר לאירו / יואן והדולר. למכס יש מערכת מסחר שמאפשר לבדוק בצורה ברורה מאד דרך גרפים את העלייה / ירידה והגורמים לה. האמריקנים העלו את ערך היואן, בשל הגירעון שהיה בסין בעשור הקודם, וזה הוריד את הלחץ על הסינים. הסינים, טענו בארה"ב, השאירו את הערך של היואן נמוך בכוונה. שר המסחר הסיני טען כי זו שטות גמורה, וכי הממשלה לא תתערב בהתייצבות המטבע. זה אכן קרה, וערך המטבע הקטין את הגירעון ב-70 אחוז.
עליה של 50 אחוז בייצוא לארה"ב הביא ל-70 אחוז ירידה בגירעון הסיני
הממשלה הסינית מאותתת על חוסר וודאות בכלכלה הסינית בכל הקשור למסחר בדולר ולא ברור מה המטרה של הכרזה זו: פאניקה או ניסיון להמשיך ולהראות כאילו המטבע שלהם חלש. התחרות העולמית מפריעה לסינים, על אף יתרונם העצום בה, והם מנסים להילחם בביקושים מדומים שמעלים את המחירים. בשנים האחרונות, עם צמצום הגירעון, החל להיות ברור לכולם: סין עומדת להיות הכלכלה הגדולה והמשפיעה בעולם. ב-2010 הגירעון המסחרי של הסינים עמד על 10 מיליארד דולר מול האמריקני, והיום הוא נסחר ב-70 אחוזים.
משה אלון