שיח אברהם (agnus castus) נפוץ מאוד באזור הים התיכון ובישראל.הוא צמח בעל תפרחת סגלגלה ופירות בעלי טעם וארומה חריפה ועוקצנית הדומים בטעם לפלפל השחור. חלקי השימוש של הצמח : פירות.
שמו העיברי של הצמח ניתן לו לפי המסורת הגורסת כי בשיח זה נתפס האייל בקרניו בעקידת יצחק. שמו הלועזי לעומת זאת מרמז על השימוש המסורתי בו להרגעת הייצר המיני בגברים- castitas פירושה בתוליות, agnus משמעותו -שה תמים. ואכן במנזרים באיטליה השתמשו בפירותיו לשמירה על נדר ההתנזרות ממין.
קיימות עדויות על השימוש המסורתי בצמח מתקופת היפוקרטס על השימוש בפירות של שיח אברהם לטיפול בנפיחות ובדלקות של הטחול, ולשילשולים. ביוון הקדומה הרופא היווני דיאסקורידס הצהיר ששיח אברהם גורם למחזור החודשי להגיע מוקדם יותר והוא מסייע בנוסף בהמרצת זרימת החלב במניקות. בפרס השתמשו בפירות הצמח לטיפול באפילפסיה. בארץ ישראל נהגו להישתמש בו לטיפול בכאבי ראש,בעיות גניקולוגיות ודיכוי יצר מיני מוגבר.
השימושים העיקריים של שיח אברהם:
• חוסר איזון הורמונאלי באקנה- לנשים וגברים
• לנשים בגיל המעבר
• ירידה בהפרשת פרוגסטרון,שחלות פוליציסטיות,חוסר פוריות,היעדר ביוץ,ועצירת המחזור
• הגברת הפרשת הפרולקטין האחראי לייצור חלב , ובכך לעלייה בייצור החלב בנשים מיניקות.
• ווסת לא סדיר, דימום בין המחזורים, PMS
בניגוד לצמחי מרפא אחרים שלהם השפעה הורמונאלית בזכות תכולת הפיטואסטרוגנים שלהם, לשיח אברהם פעילות שונה. הצמח משפיע על ציר ההיפותלמוס - היפופיזה שמהווה את מרכז הוויסות ההורמונאלי-עצבי של הגוף. השפעה על ציר זה מובילה לשינוי תפקודים הורמונאלים, שינויים מטבוליים, מצבי רוח ועוד.
עיקר השפעתו של שיח אברהם נובעת מעלייה בהפרשת ההורמון - LH -lutinizing hormone וירידה חלקית בהפרשת ההורמון FSH שני ההורמונים הללו מופרשים מבלוטת יותרת המוח (היפופיזה) המצב המושרה מוביל בכך על ידי הצמח לאיזון ברמות שני ההורמונים עם נטייה לעליה בייצור פרוגסטרון וירידה מסוימת בייצור האסטרוגן. הפרשת הפרולקטין מבלוטת יותרת המוח מושרית על ידי ההורמון TSH המופרש מההיפותלמוס ונבלמת על ידי הדופמין. ע"פ מחקר שנערך בנושא מראה כי לשיח אברהם השפעה ישירה על הרצפטורים לדופמין בבלוטת יותרת המוח, וכך על ידי "חיקוי" של פעולת הדופמין נוצרת ירידה בהפרשת הפרולקטין וירידה בהפרשת הפרוגסטרון.
ניתן לראות אם כן כי לשיח אברהם פעילות מאזנת שעשוייה להיות שונה ואף ניגודית מאדם לאדם. בנשים מניקות, למשל הצמח משרה עלייה ברמת הפרולקטין הגורמת לעלייה בייצור החלב. ובמצבים של ירידה ברמת פרוגסטרון ופרולקטין כמו היעדר ביוץ, עצירת מחזור או חוסר פוריות הוא מעודד יצירה של שני ההורמונים הללו.
התווית נגד ואזהרות:
• אסור לשימוש בהריון
• לא מומלץ בעת שימוש בגלולות נגד הריון והורמונים של גיל המעבר.
• יש להתחיל במינונים נמוכים ולעלות בהדרגה.
אופן השימוש המומלץ בצמח הוא על ידי טינקטורה (מיצוי אלכוהולי של הצמח). בכך פעילותו הטבעית נשמרת וספיגתו מוגברת.המיצוי של הצמח הנו מרוכז ביותר ובעל פוטנציאל ספיגה גבוה במיוחד. בנוסף יש יתרונות נוספים כמו נוחות שימוש, חיי מדף ארוכים, ספיגה מהירה ושמירה על הטעם והארומה המקוריים של הצמח.
* המידע המובא במאמר זה אינו מהווה המלצה או התוויה לטיפול רפואי. בכול מקרה של בעיה רפואית יש להיוועץ ברופא או בנטורופת המטפל.
נטורופת מוסמך ND , אירידיולוג,מטפל בצמחי מרפא, ורפלקסולוג. מרצה בנושאי תזונה וירידה במשקל,פיתוח הגוף, סדנאות וקורסים לאכילה נכונה ומאוזנת. ליצירת קשר,הזמנות, וקבלת ייעוץ נטורופתי: 0524505084