דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


עסק משפחתי: ריקוד בשניים 

מאת    [ 15/02/2012 ]

מילים במאמר: 889   [ נצפה 2374 פעמים ]

אחת הדילמות העיקריות בעת הקמת עסק משפחתי או העברתו לדור ההמשך קשורה בשאלה: "אז מי ינהל את העסק, אני או אתה? או...אולי אנחנו?".

רבות נחקר ודובר על דמות המנהל בחברה הסובבת אותנו. התבנית השכיחה היא זו שבה קיימת דמות ניהולית וקבוצת אנשים אותם צריך לנהל ולהוביל. המודל קיים בעולם העסקים, בניהול מדינות, במסגרת החינוכית ובעצם בכל תבנית שבה נמצאים אנשים שאותם יש לנהל. אם בעסקים משפחתיים עסקינן הרי שעסק משפחתי הוא עסק שמשלב בין העולם העסקי לבין המשפחה. בין עולם בו יש צורך בניהול קבוצת עובדים לבין קבוצה חברתית אשר לרוב קשורה בקשר דם ומונעת ע"י יחסי קרבה. אנו פוגשים  עסקים אלו אשר מנוהלים לפי "הפורמט" הרגיל אבל גם כאלו שאינם לפי הצורה הסטנדרטית, אלא כאלה שבחרו בניהול משותף. הסיבות נובעות בין היתר מהימנעות בבחירת מועמד אחד מוביל לעסק אך גם כאלו שלדעתם זו הדרך הטובה לנהל את העסק.

 

דוגמאות לניהול משותף נמצא בין היתר ע"י ניהול משותף של שני בני זוג, אחים, גיסים, או כל צירוף של לפחות שני בני משפחה יחד באותו העסק. בנוסף, כדי שהשיתוף יצליח ויניב פירות מומלץ כי יתקיימו לכך תנאים בסיסיים מוקדמים, כמו לדוגמא: 


    • ידיעה ברורה לכל מי שקשור ועובד עם עסק זה, בין אם לקוחות, ספקים, עובדים, כי בפועל אין ניהול יחידני בעסק אלא ניהול משותף. ברגע שלא קיימת הנחה סמויה למנהל אחד בפועל אזי אחריות העסק מתחלקת בצורה שווה והגיונית בין הנושאים בדבר. כאשר קיימת הנחה סמויה כי פלוני מנהל את העסק, יפנו רק אליו בעת קושי ומרכז הכובד יעבור אליו. זוהי דרך טובה לפתרון בעיות בטווח הקצר ומקור לבעיות תסכולים וקונפליקטים בטווח הארוך.
    • מערכת היחסים בין המנהלים את העסק נטולת יריבות או קנאה. הללו מכירים האחד את השני ומסתדרים ברמה היומיומית. קיימת הערכה והכרת תודה בינם לגבי התרומה האישית והמקצועית לעסק.
    • ·         למרות שמדובר בבני משפחה וקיים קושי לעגן קשרים בהסכמים הרי שעדיף להגיע להסכם לגבי שתוף פעולה בין השותפים בניהול. ההסכם עבודה זה יתאר מצבים של רכישות שונות, מכירת העסק, קליטת עובדים, תהליך קבלת החלטות, פיטורין, חלוקת רווחים וכו'.

 

בעולם העסקי מוצאים אנו מספר אפשרויות לניהול משותף. אין ספק שבחירה באפשרות מסוימת היא פועל יוצא של מספר פקטורים המשפיעים על בחירה זו ומודל ניהולי משותף יכול להיות סיפור הצלחה בעסק אחד וכשלון צורב באחר.

אם כן, מהן האפשרויות לנהל עסק במשותף:


    • ניהול ברוטציה. בצורת ניהול זה יקבע זמן ניהול לכל אחד מבני המשפחה לנהל את העסק המשפחתי, למשל: פרק זמן של שלוש שנים לכל בן משפחה. לאחר פרק זמן זה מתחלפים בתפקידים והשני שכעת אינו מנהל תופס את תפקידו של קודמו. מומלץ ורצוי כי החלטת ניהול ברוטציה תהיה מעוגנת בהסכם ותכלול הגבלות ושיתופי פעולה בין הנוגעים בדבר.
    • קבוצת ניהול - בני המשפחה מנהלים את העסק כאשר כל אחד מבני המשפחה נושא תפקיד מרכזי בעסק ומתמחה בתחום מסוים ויחד מנהלים את העסק. ניתן למצוא דוגמאות רבות של עסקים משפחתיים בהם בני המשפחה מנהלים יחד את העסק כבר שנים רבות. כל אחד מבני המשפחה נושא בתפקיד מסוים וההחלטות מתקבלות במשותף.
    • מנהל חיצוני. זוהי צורת ניהול בה מנהל חיצוני מביא לידי ביטוי את החלטות בני המשפחה בעסק. במקרה זה בני המשפחה אינם מנהלים בפועל אבל ההחלטות נעשות במשותף.

 

אין ספק שאלו שבוחרים בדרך ניהול זו מוצאים בה יתרונות מספר, אחרת לא היתה דרך זו מחזיקה מעמד לאורך זמן.

אם נתבונן מהצד נראה שישנם יתרונות רבים לצורת ניהול משותף. לדוגמא: לנהל עסק זה אתגר מורכב וקשה בעולמנו העסקי. פקטורים רבים משפיעים על הצלחת העסק כמו מיומנות, מימון, קבלת כישלונות כחלק מהתהליך, קשיים עם עובדים וכן עם לקוחות וספקים ועוד. כל אלו עלולים עם הזמן גם להביא לשחיקתו של המנהל. כאשר עובדים ומנהלים ביחד עסק משותף אזי הללו יכולים לעודד ולעזור האחד לשני בתקופות של שפל. בנוסף, אנו דומים אחד לשני אך גם שונים. השוני בין בני האדם הוא זה אשר מפרה את החברה ומקדמת אותנו. כאשר שני אנשים מנהלים עסק יחד, הם יכולים להוות כר של שונות שתביא בסופו של דבר תרומה רבה להתפתחות העסק.

 

במצבים בהם בני משפחה מחליטים לנהל יחד את העסק אזי רצוי שישמרו על כללים מסוימים אשר ימנעו סכסוכים עתידיים אותם יהיה קשה מאוד לאחר מכן לפתור. היסוד הבסיסי לשיתוף פעולה שכזה הוא אמון. אמון בפעולות, אמון כלכלי ואמון בהגינות ובמקצועיות. ללא אמון בסיסי אי אפשר להתקדם כיוון שכל הזמן תהיה חשדנות וחוסר אמונה כי אכן הדברים נעשים בצורה שהולמת את העסק ומקדמת אותו. בנוסף, יש להחליט כיצד יתקבלו החלטות. מומלץ להחליט ולקבוע כיצד יתקבלו החלטות בצורת ניהול שכזו. והעיקר - תקשורת פתוחה כזו שמאפשרת לדבר על הדברים ולא להימנע להגיד. איך משיגים זאת? בין היתר על ידי ישיבות שבועיות וכן בילויים משותפים אחרי שעות העבודה.

 

אחת הדוגמאות השכיחות בסוג ניהול זה הוא ניהול של אחים. בדר"כ צורה זו היא בחירה של דור ההמשך של העסק המשפחתי לנהל כך את העסק אחרי דור המייסדים. אחים היא מערכת היחסים הארוכה ביותר שיש לנו עם בני אדם בעולם הזה. כאשר עסק משפחתי מורכב משני אחים לרוב נמצא את האח הבכור יותר כאחראי,  כיותר חרד מדברים חדשים ואת הצעיר כאוהב לקחת סיכונים ולא פוחד לנסות דברים חדשים, מקומות בהם הבכור לא העז לנסות. כיצד נגרום לכך לעבוד? מכיוון שצפויים קונפליקטים כאשר שני אחים בוגרים עובדים יחד חשוב ללמוד לנהל קונפליקטים אלו, חשוב ללמוד להלחם על המקום והדעה שלך בצורה הוגנת ולא דורסנית אך יחד עם זאת לתת מקום של כבוד לדעתו של האח.

 

לסיכום, ניהול משותף אינו יכול להצליח כאשר הוא נקבע כברירת מחדל אלא כהחלטה מתוך ידיעה שזו הדרך לנהלו טוב יותר. תחת תנאים מסוימים זה בהחלט יכול להיות סיפור הצלחה כי במצבים מסוימים  1+1 הם הרבה יותר משתיים. בהצלחה.

 

כותבת המאמר: חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים נייד 054-9039990 אתר https://sites.google.com/site/hedvayosef/ בלוג hedvayosef.blogspot.com E-mail: hedvajosef@gmail.com חונכת מטעם מט"י



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב