דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מה הראשונים מסיני, אף אלו מסיני 

מאת    [ 16/02/2012 ]

מילים במאמר: 479   [ נצפה 2248 פעמים ]

פרשת "משפטים"

 

מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"

 

"ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם" (שמות כ"א/א').

רש"י מבהיר שכל מקום שנאמר "ואלה" מוסיף על הראשונים, "מה הראשונים מסיני, אף אלו מסיני" - גם המצוות החשובות שבפרשת "משפטים" נאמרו בסיני, בקבלת התורה.

חלק מהותי מ"עשרת הדיברות" מבוסס על חיי חברה וחשיבותה, כך תרי"ג המצוות מבוססות בעיקרן על בניית חברה אנושית והגונה. מציין הרש"ר הירש: "כל יחסנו אל ה' ברוח הצדק והאנושיות ולהתחזקותו של כל יחיד ויחיד ברוח המוסר והצניעות". כלומר, בניית העם היהודי מתחילת דרכו מבוססת על צדק, יושר. ערכים אלה מהווים תשתית איתנה לחברה ממסודרת במדינת היהודים. כאשר תכונות אלו קיימות, ניתן לבנות עם חכם, המלא וגדוש ברוחניות.

כאשר בונים עם איתן וחזק מבחינה חברתית, ניתן להבין את תגובת בני ישראל למשה - שתיאר בפניהם את כל דברי ה' ואת כל המשפטים - שאמרו "נעשה" ובהמשך "נעשה ונשמע". כאשר האמונה קיימת בעם, אמונה בקב"ה שהוציאם ממצרים והפכם מעבדים לבני חורין, הם הופכים לאנשי אמונה גם בעצמם וביכולתם. או אז הם מוכנים וערוכים לבצע כל דבר, כפי שאמרו קודם "נעשה" ואחר כך "נשמע" - נקשיב לכל ההסברים, לתפיסת העולם, לכל החוכמה והרוחניות העומדים מאחורי אותה אמונה ולב טוב.

ידוע המדרש המתאר את פניית הקב"ה לעמים רבים בהצעה שיקבלו את התורה. כל אומה שאלה ומה כתוב בה? כאשר הבינו שנאמר בתורה "לא תרצח", "לא תנאף" או  "לא תגנוב" לא הסכימו לקבל את התורה. כאשר הגיע הקב"ה לבני ישראל ושאל אם הם רוצים לקבל את התורה, ענו כולם יחדיו: "נעשה ונשמע".

העשייה, קיום המצוות ביהדות, קודמת לידיעת התורה. שהרי נאמר במסכת חגיגה: "אין בית מדרש ללא חידוש" - היהדות מתחדשת כל הזמן. ביהדות שפע יוזמות ויצירתיות. לכן, קודם כל מתוך אמונה גדושה "נעשה" - נקיים את המצוות, ובהמשך "נשמע" - נלמד כל הזמן ונתחדש. דבר זה מקדם כל אדם ומחדיר רוחניות לכולנו. כפי שמודגש באבות דרבי נתן (פרק כ"ב) לגבי חשיבות לימוד החכמה - עם ישראל הקדים מעשה ללימוד חכמה.

אנו יודעים שתשתית האנושיות מבוססת על כנות, יושר, הגינות ומוסר גבוה. אדם בעל תכונות אלה, רוכש רוחניות וחכמה בעוצמה וביתר רצון פי כמה מאדם שעמל רבות ועוסק בלימוד אבל הוא חסר תכונות חברתיות חשובות אלה. ללא התייחסות איתנה לחיי חברה, ללא עזרה, נתינה וסיוע לאחרים, אין ערך לאנשים בעלי ידע נחרב ככל שיהיה. "השילוב המנצח" של אדם מעולה הוא: חיי חברה, אהבת אדם יחד עם חכמה.

בספר "עין איה" (שבת פ"א/נה') מסביר הרב קוק מדוע זה הסדר בלימוד תורה, צריך להתאים את תוכן הלימוד לעולמו ויכולתו של האדם. על פי הרב קוק צריך אדם מקטנותו, מילדותו, ללמוד מקרא-תורה המקנה לאדם ערכים כללים של אמונה בה', ממלאת ברגש ומחנכת לאהבת הטוב ושנאת הרע. רק בהמשך עליו להוסיף רוחניות ודעת דרך המשנה והגמרא.

כאשר מעיינים בכל פרשת "משפטים" מבחינים שרוב המצוות קשורות לאדם והתנהגותו כלפי הזולת - כלפי חבריו. מצוות המחייבות את האדם להיות טוב, ישר והגון בכל מצב וכלפי כל אחד. רק כך, בבניית חברה מגובשת ומחונכת ניתן לנהל חיים תקינים במדינה מתוקנת.

          ד"ר יחיאל שרמן

אתר:   www.h-y1.fav.co.il

חבר בעמותות "רוח טובה" "החוויה היהודית"מנהל קשרי חברה וקהילה ב"קמפוס מופת למדעים", כאחראי על מיזמים חינוכיים ,קשרי קהילה ומשימות לאומיות בפרוייקט "מצליח" -מצויינות לימודית חברתית, כפר הנוער הודיות וקמפוס תו"מ לטכנולוגיה מנהל אתר "תורה" http://www.torah.in/he1




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב