דלקת רפידת הקיבה (גסטריטיס) מתבטאת ברגישות יתר, כאבי בטן שורפים המוחמרים כשהקיבה ריקה, בחילות, הקאות ובמקרי קיצון גם ירידה בתיאבון ואובדן משקל. כיום מקובל לחשוב כי מקור המחלה הינו חיידק הנקרא הליקובקטר פילורי.
הליקובקטר פילורי
בשנת 1982 גילה חוקר בשם בארי מרשל את המצאות חיידק ההליקובקטר פילורי (HP) בקיבה וקישר את הימצאותו שם לדלקת בקיבה לכיבי קיבה. איש לא האמין כי בסביבה חומצית יכול חיידק לשרוד ואף להתרבות ובמעשה אמיץ הדביק מרשל את עצמו בחיידק ועל ידי כך גרם לעצמו דלקת קיבה.
וכמו בתנועת מטוטלת העולם הרפואי עבר ממצב בו איש לא האמין בקיומו של החיידק למצב בו כל בעיה בקיבה, כל כאב בטן או אי נוחות מקושרים אליו מייד; כל מטופל נשלח לבדיקה לנוכחות חיידק הליקובקטר פילורי (קיימות בדיקת נשיפה, צואה או בדיקת דם) ואם הממצא חיובי הרי שהאשם נמצא והטיפול המומלץ הוא, כמו שניתן לצפות, אנטיביוטיקה.
הטיפול המוצע כיום הוא אגרסיבי למדי וכולל שני סוגי אנטיביוטיות הניתנות למשך שבועיים כל זה כנגד חיידק שמחקרים אחרונים מראים שייתכן שיש לו דווקא תפקיד חיוני בהגנה על מערכת העיכול ומניעת החזר ושתי, תסמונת בארט ואף סרטן H pylori: the bug is not all bad, J RICHTER
אנטיביוטיקה, האומנם זה הפיתרון?
טיפול אנטיביוטי אכן יכול במקרים רבים להביא לשיפור מה אצל הסובלים מגסטריטיס אולם ישנן כמה נקודות שחשוב לקחת בחשבון.
ראשית, יעילות הטיפול באנטיביוטיקה מוטלת בספק, לעיתים הבעיה לא נפתרת ורק מושגת הקלה קצרת זמן שלאחריה הסימפטומים חוזרים. בנוסף, שימוש ממושך באנטיביוטיקה חזקה גורם לתופעות לוואי רחבות, בעיקר לשלשולים, פטריות וליצירת זנים עמידים לאנטיביוטיקה (למאמר בנושא הבעייתיות שבשימוש באנטיביוטיקה) מה עוד שכאמור, כלל לא בטוח שאכן החיידק הוא הגורם לבעיה.
גם אם נניח שהחיידק הוא אכן הגורם עלינו לשאול את עצמנו היא מדוע החיידק משגשג? מהו הגורם לכך? האם התזונה לא נכונה? האם המטופל צורך תרופות כלשהן כגון אספירין או נוגדי דלקת מסוג NSAIDS כמו איבופרופן היכולים לגרום לכיב בקיבה? האם המטופל חי בלחץ מתמיד? האם קיימת חולשה במערכת החיסון של המטופל אשר מאפשרת לחיידק לשגשג? יותר נכון למצוא את שורש הבעיה ולטפל בה מאשר לחלק אנטיביוטיקה.
תזונה נכונה
במקרים של תזונה לקויה שגרמה לבעיות בקיבה יש לאמץ הרגלים אכילה בריאים. בכיב בקיבה או בגסטריטיס המטרה היא להפחית את הגירויים על רפידת הקיבה וזאת ניתן לעשות על ידי:
• אכילה בשעות קבועות
• הפחתה בכמויות של "אוכל מהיר"
• הימנעות משתיית קפה, קולה ואלכוהול.
• הימנעות ממאכלים מטוגנים ושמנוניים.
• הפחתה בתבלינים חריפים.
• הפסקת או צמצום העישון.
רוגע נפשי
גם כאן, במקרה של גסטריטיס הנובעת מלחץ נפשי ניתן בחלק מהמקרים להיעזר בטכניקות של מדיטציה, הרפיה וחשיבה חיובית להורדת רמות המתח והלחץ.
מהו טיפול הומאופתי בגסטריטיס ?
הטיפול ההומאופתי בגסטריטיס נקבע על בסיס אינדיבידואלי, מיהו האדם הסובל, מהו הרקע למחלה? האם קיימות בעיות נוספות? וכולי.
לא מומלץ להתפתות לתרופות מדף למיניהן, במקרים של בעיות כרוניות רק בחינה אינדיבידואלית של כל מקרה ומקרה יכולה לקבוע מהי התרופה המתאימה.
טיפול הומאופתי אינו פתרון של זבנג וגמרנו, בעיה שנמשכה זמן רב לא תיפתר מהיום למחר ולעיתים ידרשו מספר טיפולים עד שנראה שיפור משמעותי בבעיה.
ערן אינדיג - RCHom הומאופת קלאסי מוסמך. קליניקות בתל אביב, רמת השרון, זכרון יעקב וחיפה www.eran-homeopat.com 054-7016016