דוגמא לתוכנית לצמצום תופעות הסמים והשימוש באלכוהול בקרב הנוער, שהתפרסמה במסמך אסטרטגיה של הממשל הפדראלי של ארה"ב להתמודדות עם בעיית הסמים שהוכן על ידי ה- (The Office of National Drug Control Policy ) ONDCP
ה- ONDCP הוקם בשנת 1988 על מנת לרכז את פעילות הממשל הפדראלי כנגד תופעת הסמים.
לשלוט ב"פינת הרחוב": פעילות שמתבצעת בעיר קליבלנד אוהיו. מטרת הפעילות "לכבוש" מחדש את הרחוב ולסלק את סוחרי הסמים מפינות הרחוב.
במסגרת הפעילות יורדים הפעילים לאזורים בהם יש סחר בסמים ופותחים במקום דוכנים לחלוקת שתייה, נקניקויות וכדומה. באמצעות פעילות זו מדירים התושבים את סוחרי הסמים מהאזור. המשטרה מצידה מגבירה את הסיורים ב"אזורים החמים". בכל אזור מכירה מפעילים המפעילים את הדוכנים כעשר פעמים (ללא הודעה מוקדמת) כך שהסוחרים והלקוחות לומדים שלא ניתן לבצע את הפעילות בפינת רחוב מסוימת. לפעילות מלווה אזהרת בתי עסק שמוכרים אלכוהול וסמים לבני נוער ותלונות בפני הרשות המקומית, האחראית על רישוי העסקים, כנגד בעלי העסק שמוכרים אלכוהול וסמים לנוער. במסגרת הפעילות הקהילה כובשת מחדש את הרחוב ומנקה אותו מסמים. אזורים בהם פועלים במסגרת הפרויקט הופכים להיות "אזורים נקיים מסמים" וחברי הקהילה חוזרים להסתובב בהם.?**
תרבות הסמים שלנו
הסמים הפכו לחלק מהחברה שלנו מאז אמצע המאה הקודמת. הם הפכו לפופולאריים בשנות השישים, על-ידי המוזיקה ותקשורת ההמונים ופלשו לכל תחומי החברה.
כ-208 מיליון אנשים בכל העולם צורכים סמים לא חוקיים. בארה"ב, תוצאות הסקר הלאומי מ-2007 על הקשר בין השימוש בסמים לבין בריאות הצביעו על כך שבחודש שקדם לסקר 19.9 מיליון אמריקאים (או 8 אחוזים מהאוכלוסייה בגילאים 12 ומעלה) השתמשו בסמים לא חוקיים בחודש שקדם לסקר.
סביר להניח שאתה מכיר מישהו שמושפע מסמים באופן ישיר או עקיף.
הסם שנמצא בשימוש הנפוץ ביותר ונצרך בצורה הנרחבת ביותר בארצות-הברית הוא אלכוהול. תאונות דרכים שקשורות לאלכוהול הן גורם מספר 2 במקרי המוות בקרב בני הנוער בארה"ב.
הסם הבלתי חוקי השכיח ביותר הוא מריחואנה. על פי דו"ח הסמים העולמי של האו"ם לשנת 2008, 3.9% מאוכלוסיית העולם בגילאים 64-15 משתמשים במריחואנה. מתוך "האמת על סמים".
ישראל אומרת לא לסמים- עמותה המפעילה תכנית חינוכית למניעת שימוש בסמים ואלכוהול
אף אחד אינו מטיל ספק בחומרתה של בעיית הסמים ובהשפעתה ההרסנית על הנוער. ירידה בציונים ואף גרוע מכך, סמים פוגעים בבריאות והורסים את חיי הצעירים.
הפתרון הטוב ביותר הוא להגיע לצעירים עם חינוך אפקטיבי נגד סמים המבוסס על עובדות, לפני שהם יתחילו להתנסות בסמים. הרבה פחות סביר שבני-נוער וצעירים אשר יודעים את האמת על סמים יתחילו להשתמש בהם. החלק העיקרי של התוכנית החינוכית של ארגון "עולם ללא סמים", המועברת על ידי מתנדבי עמותת "ישראל אומרת לא לסמים", מורכב מסרט תיעודי "האמת על סמים: אנשים אמיתיים, סיפורים אמיתיים." לסרט התיעודי מצורפות 13 חוברות ותשדירי שירות עטורי פרסים. יותר מ- 55 מיליון חוברות חינוכיות חולקו ביותר מ-60 מדינות ו-20 שפות שונות.
החבילה למחנך של "האמת על סמים" ממלאת את הצורך ההולך וגובר בכלים מעשיים כדי לעזור למורה, למדריך או למנהל לתקשר את האמת על סמים במהירות ובאפקטיביות. היא מספקת שיעורים, מטלות ופעילויות כיתתיות אשר יעודדו את השתתפות התלמידים וירתקו את תשומת הלב של הצעירים. התלמידים יקראו את החומר ברצון, ייצפו בו והכי חשוב ישתמשו בו כדי לקבל החלטות נכונות לגבי המנעות משימוש בסמים ואלכוהול.
ארגון "עולם ללא סמים" הינו ארגון עולמי של מתנדבים, ללא מטרות רווח, אשר הוקם על ידי סיינטולוגים, הפועל בתחום החינוך והבאת ידע אמיתי על סמים ואלכוהול לילדים ונוער ב- 125 מדינות.
http://il.drugfreeworld.org notodrugs.yestolife@gmail.com
אילת מליס כהן עמותת "ישראל אומרת לא לסמים"
** מתוך אסטרטגיה לצמצום בעיית הסמים- ארצות הברית. הדי וגשל- יחידת המידע, מאי 2005, המשרד לבטחון פנים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.