מעסיקים רבים נמנעים מלהפריש פנסיה לעובדי השמירה על פי צווי ההרחבה בשיעור מיטיב של 6% ומפרישים בשיעורים נמוכים, או שלא מפרישים כלל, או שמפרישים באיחור.עו"ד עופר בן אבי ייצג עובד שעבד בחברת שמירה גדולה משך 15 שנה מבלי שהיה מבוטח כלל בקופת פנסיה.
חברות השמירה מחויבות להפריש לעובדיהם מדי חודש סך של 6% ממשכורתם כתגמולי מעביד לפנסיה, כך שאם ניקח לדוגמה שכר מינימום 4,100 ש"ח המעביד חייב להפריש לו לפנסיה סך של 246 ש"ח כל חודש. בשנה עפ"י החישוב המעסיק חייב להפריש לעובד 2,952 ש"ח. עובדים רבים אינם יודעים עובדה זאת וחושבים בטעות כי מגיע להם פנסיה רק משנת 2008.
כמובן שבנוסף לתגמולי הפנסיה המעביד מחויב להפריש לקופת הפיצויים במדרג משתנה החל מ1.68% בשנת 2009 ועד 4.18% בשנת 2012. והפרשות העובד 5.5%, כך שסך ההפרשות לפנסיה כדלקמן:
בשנת 2009 תגמולי עובד-מעביד : 13.18%.
בשנת 2010 תגמולי עובד-מעביד: 14%.
בשנת 2011 תגמולי עובד-מעביד 14.84%.
בשנת 2012 תגמולי עובד-מעביד 15.68%.
במסגרת צו הרחבה בענף השמירה, כל עובד שהשלים 6 חודשי עבודה זכאי להפרשי פנסיה בקופת מבטחים באפן רטרואקטיבי, החל מיום עבודתו הראשון, בשיעור מיטבי של 6% תגמולי מעביד. בשנת 1973 עמד שיעור ההפרשה של המעסיק בענף השמירה על 5% (בהתאם לסעיף י"ב בחוק הפנסיה) ובשנת 1988 הוחלה הרחבה נוספת שהגדילה את שיעור ההפרשה החלה על המעסיק ל-6%. למרבה הצער והכאב, מעסיקים רבים בענף השמירה מתעלמים מסעיף זה ועובדים רבים כלל אינם מודעים לזכויותיהם.
מה שקורה בפועל זה שמעסיקים בענף השמירה ובענפים אחרים מפרישים לעובדים סכומים בשיעור של 0.833% וזאת על פי צו ההרחבה לפנסיה חובה,או בשיעורים אחרים מופחתים, כשלמעשה הם מחויבים להפריש לקופות הפנסיה סכומים בשיעור מיטיב של 6% בהתאם לצווי הרחבה בענף השמירה. כמו כן, מעסיקים נוטים לחשוב שעובד מבוגר, לקראת גיל הפרישה, הוא נטול זכויות אולם לא כך פני הדברים.
באם העובד לפני גיל פרישה, המעביד מחויב לפתוח עבורו קופת פנסיה אם אין לרשותו ואם יש, המעביד מחויב להמשיך להפריש לקופה זאת כספים ואסור לו להפסיקם ? גם כאשר העובד מגיע לגיל פרישה.
עורך הדין עופר בן אבי עבד כחוקר נוער וחוקר פשיעה חמורה בימ"ר (יחידה מרכזית) מרכז, והוא בעל ותק של 15 שנה בשירות המשטרה. עופר בעל B.A רב תחומי מהאוניברסיטה העברית, ותואר במשפטים מהקריה האקדמית קרית אונו.עו"ד עופר בן אבי ביצע את ההתמחות שלו אצל שופטת בבית המשפט לנוער בתל-אביב. המידע שלפניכם הינו כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית ואין המחבר נושא באחריות כל שהיא כלפי הקוראים.