קרן פנסיה היא אחד מאפיקי החיסכון הפנסיוני בישראל.
אפיק חיסכון זה מיועד לתשלום פנסיה חודשית שהחוסך מגיע לגיל הפרישה (67 לגבר, 64 לאישה).
קרנות הפנסיה פועלות על בסיס ביטוח הדדי, כלומר – הסיכונים הביטוחיים (סיכון מפני אובדן כושר עבודה ומפני מוות) אינם מוטלים על חברת הביטוח, אלא על העמיתים עצמם המבטחים, למעשה, זה את זה. ביטוח הדדי מחייב את מנהל קרן הפנסיה לפעול באחריות בכל הנוגע לניהול הסיכונים הביטוחיים, מאחר שכל "טעות" משולמת על ידי החוסכים, כפי שכל "הצלחה" מגדילה את החיסכון הפנסיוני של החוסכים באותה קרן.
היתרון של הביטוח ההדדי נעוץ במחיר זול יחסית שמשלמים החוסכים (מאחר שקרן הפנסיה לא נושאת בסיכון הביטוחי). החיסרון לעומת זאת הוא שייתכנו שינויים בזכויות העמיתים. שינויים אלה יכולים להיווצר לדוגמה כתוצאה מתשלומים גבוהים מהצפוי בגין אירועים ביטוחיים (איזון אקטוארי).
קיימים ארבעה סוגים של קרנות פנסיה: קרן פנסיה ותיקה שבהסדר, קרן פנסיה ותיקה מאוזנת, קרן פנסיה חדשה כללית וקרן פנסיה חדשה מקיפה. בנוסף, אצל מעסיקים שונים, במיוחד במגזר הציבורי, קיימים הסדרי פנסיה תקציבית. כיוון שהקרנות היחידות שניתן להצטרף אליהן נכון להיום הן קרנות הפנסיה החדשות.
החיסרון הגדול של קרן פנסיה בהשוואה לביטוח מנהלים הוא שקרן פנסיה היא תקנון שניתן לשינוי מיידי ללא צורך באישור העמיתים,הממשלה או משרד האוצר.
מכיוון שישנם עוד מספר אפיקי חיסכון פנסיונים ובכל אחד מספר מסלולים יש צורך להעזר באנשי מקצוע בעלי רישיון פנסיוני על מנת להתאים את המוצר לאדם בצורה סובייקטיבית.
בנוסף חיסכון שכזה כרוך בעלויות לא מבוטלות עליהם ניתן ללמוד ברשת האינטרנט או לשאול את מי שמטפל לכם בביטוחים האם ניתן להוזיל את דמי הניהול.
עדי שטרן- יזם אינטרנט חברתי ובעל סדנאת החיסכון- פשוט לחסוך כסף