עו"ד גיל נדל, גלעד פז
פעמים רבות, כאשר יבואן זוכה בתביעתו נגד רשות המכס, נוהגת רשות המכס לבקש מבית המשפט את עיכוב ביצועו של פסק-הדין, לנוכח ערעור שהוגש על ידה. טענתה המרכזית של רשות המכס במקרה כזה היא שאם ישולם הסכום ליבואן, לא תוכל היא לגבות את הכסף בחזרה אם יתקבל ערעורה ברבות הימים, לנוכח מצבו הכלכלי הקשה של היבואן.
האם במקרים כאלה יש הצדקה לעכב את ביצוע פסק-הדין ולא לתת ליבואן ליהנות מפרי זכייתו? מקרה כזה עלה לאחרונה לדיון בבית המשפט המחוזי מרכז.
עובדות המקרה וטענות הצדדים:
חברת ג'וניור קרטל הגישה תביעה נגד רשות המכס, במסגרתה טענה כי אין הצדקה שתשלם את מסי היבוא בגין טובין מיובאים פעם שנייה. החברה טענה כי מסי היבוא הועברו כבר על ידה לסוכן המכס שלה, שנקלע לקשיים כלכליים, אשר בגינם ביטל הבנק את הוראת הקבע (מס"ב), דבר שגרם לכך שבסופו של יום לא הועברו מסי היבוא לידי רשות המכס, חרף העובדה כי הכספים הועברו לסוכן המכס.
רשות המכס הסתמכה על קיומו של המס"ב, והורתה על שחרורן של הסחורות מן הנמל. רק בדיעבד התברר לרשות המכס כי הוראת התשלום לא כובדה, ואז פנתה היא אל היבואן בדרישה כי האחרון ישלם את המס. דרישתה של רשות המכס הובילה למצב אבסורדי, בו נדרשו היבואנים, הלכה למעשה, לשלם מס כפול. בפעם הראשונה שולמו כספי המיסים על ידם לסוכן המכס, ובפעם השנייה הם נדרשו לשלם את אותו הסכום ישירות לרשות המכס.
בפסק-דין מנומק בנושא מיוני 2011 קבע כב' השופט אחיקם סטולר מבית המשפט המחוזי מרכז, כי רשות המכס התרשלה במספר נקודות, הן כאשר לא הזהירה את היבואנים כי הוראת המס"ב עלולה להתבטל, הן כאשר לא בחנה את איתנותו הפיננסית של סוכן המכס והן כאשר לא יידעה את היבואנים בדבר בחירתה שלא לדרוש ערבויות מסוכן המכס. בסופו של יום, תביעת היבואנים התקבלה והמכס נדרש להשיב להם את מסי היבוא ששולמו פעם שנייה.
רשות המכס הגישה ערעור על פסק-הדין, ובמקביל ביקשה לעכב את ביצוע פסק-הדין עד להכרעה בערעור.
רשות המכס טענה כי מצבה הכלכלי של החברה בכי רע, משום שהיא בעלת חוב של מאות אלפי שקלים לרשויות המכס, ומשום שהוטלו עיקולים ושעבודים על נכסים של החברה. לכן, טענה רשות המכס, אם יתקבל ערעורה בבית המשפט העליון, לא תוכל היא לגבות את סכום המס בחזרה מן החברה.
החלטת בית המשפט בבקשה לעיכוב ביצוע:
כידוע, המבחנים המוכרים בהלכה הפסוקה לעניין עיכוב הביצוע הם סיכויי הצלחת הערעור והיכולת להשיב את המצב לקדמותו. באשר לסיכויי קבלת הערעור, נמנע בית המשפט מלהתעמק בכך היות והוא עצמו נתן את פסק-הדין שעליו מוגש הערעור.
באשר לסיכויים להשיב את המצב לקדמותו אם יתקבל הערעור, ציין בית המשפט כי כ-25% מסכום פסק-הדין הומחה ע"י הזוכה לגורמים פרטיים ורוב הסכום הומחה למע"מ אשדוד לסגירת החוב.
ביחס ללכ-25% מסכום המס שהומחה לגורמים פרטיים, ציין בית המשפט כי ניתנו ע"י המוטבים ערובות מספקות להשיב את הכספים לקופת המדינה, אם יתקבל ערעורה.
אי לכך, דחה בית המשפט את הבקשה לעיכוב ביצוע וחייב את המדינה בהוצאות נוספות של 5, 000 ש"ח.
[ההחלטה בבקשה לעיכוב ביצוע- ת.א. (מחוזי מרכז) 1906-08-07 ג'וניר קרטל בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל ואח', החלטה מיום 25.12.11, השופט אחיקם סטולר]
עו"ד גיל נדל עוסק בתחום דיני יבוא ויצוא, מסי יבוא ומסים עקיפים, חוזים בינלאומיים, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. עו"ד נדל מרצה בפורומים מקצועיים רבים כגון מכון היצוא, לשכת עורכי הדין, ארגוני סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים, איגוד שלכות המסחר ועוד. לעו"ד נדל מדור קבוע בעיתון "תעשיות", במגזין PORT 2 PORT, ובפרסומים נוספים. חומר נוסף מאת עו"ד נדל ניתן להוריד באתר האינטרנט, בכתובת http://www.nadel-law.co.il האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
מידע על ספרים מפרי עטו של עו"ד גיל נדל ניתן למצוא באתר האינטרנט: http://www.tradelibrary.co.il