סוגי הפיצויים אותם ניתן לתבוע בגין הטרדה מינית בעבודה
מאת: רפי סגל, עורך דין
הטרדה מינית היא מעשה חמור, הגורם לנפגע/ת נזקים קשים – פיזיים, נפשיים וכלכליים. נשאלת השאלה, אלו פיצויים ניתן לתבוע בגין הטרדה מינית בעבודה (או בגין מספר הטרדות שונות). שני פסקי דין שניתנו לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה מבהירים את האפשרויות שעומדות לתובע/ת:
מפסק דין שניתן באוקטובר 2011 עולה כי קיימים למעשה שלושה מסלולי תביעה אופציונאליים:
אפשרות אחת, היא להגיש תביעה, על פי סעיף 6(ב) לחוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1988, לפיצויים ללא הוכחת נזק. תביעה כזו מוגבלת לסכום תקרה של 50,000 ש"ח בגין כל הטרדה (יצוין כי סכום התקרה מוצמד למדד החל מחודש מרס 1998, ומתעדכן כל העת). כלומר, כי אם מדובר במספר הטרדות שונות – אפשר לתבוע בגין כל אחת ואחת מהן סכום המגיע עד התקרה המרבית הנ"ל.
אפשרות שנייה, היא להגיש תביעה, על פי סעיף 6(א) לחוק הנ"ל, לפיצויים לסכום הנזק שנגרם לנפגע. סכום תביעה כזו אינו מוגבל לתקרה, אך על הנפגע להוכיח את הנזקים ואת סכומיהם.
אפשרות שלישית, היא להגיש תביעה הכוללת את שני המסלולים הנ"ל.
יצוין, כי אם התובע על פי מסלול 6(א) אינו מצליח להוכיח את נזקו (או שמצליח להוכיח סכום הנמוך מסכום התקרה), מוסמך בית הדין לפסוק לו פיצוי על פי מסלול 6(ב) "ללא הוכחת נזק", אף אם התובע לא עתר לסעד על פי סעיף 6(ב).
דוגמאות לפיצויים שנפסקו
במסגרת התיק הנ"ל חויב הנתבע לשלם פיצוי ע"ס 110,000 ש"ח (7,609 ש"ח עבור עלויות טיפולים פסיכולוגיים ועדות מומחה, והיתרה - פיצויים ללא הוכחת נזק).
בפסק דין נוסף, אשר ניתן בינואר 2012, חויב מעסיק, שנמצא אחראי להטרדה מינית, לשלם פיצויים בסך כולל הגבוה מ- 300,000 ש"ח ! התביעה נדונה בהתאם למסלול 6(א) הנ"ל. ההטרדה המינית גרמה לעובדת נכות נפשית (בשיעור 15%). נפסקו לטובת העובדת פיצויים בגין אובדן כושר השתכרות בסכום כולל של 202,225 ש"ח (56,250 ש"ח בגין הפסד בעבר ו- 145,975 ש"ח בגין הפסד עתידי) ופיצוי נוסף בסך 100,000 ש"ח בגין כאב וסבל.
____________________
מאמר זה נכתב על דעתו של מחבר המאמר בלבד. המאמר אינו ממצה את החומר המשפטי הקיים והמתפתח בנושא, וייתכן שחלו בו טעויות. המאמר אינו מהווה המלצה, עצה מקצועית, יעוץ משפטי או חוות דעת משפטית, ואינו יכול לשמש כתחליף להתייעצות עם עורך דין או כל בעל מקצוע אחר. כל שימוש במאמר הוא באחריותו הבלעדית המשתמש, ומהווה ויתור על כל טענה כלפי המחבר.
רפי סגל, עורך דין
דיני עבודה • יעוץ למעסיקים ולעובדים • ייצוג בבתי הדין לעבודה
טל: 03-944-0735 נייד: 052-4-797-240