חברות הביטוח חייבות להגן על עצמן מפני תאונות ומקרים מסוימים המחייבים את הנהג לשאת בחלק מהעלויות, כאשר במקרים אחרים הן לוקחות על עצמן את העלות כולה. כיצד אם כן ניתן לדעת איך לבצע השוואת ביטוח, ממה באמת מורכב הביטוח שלנו ומה המשמעות של כל סעיף בפוליסה?
ביצוע השוואת ביטוח על פי מבנה פוליסה לדוגמא
כדאי לקחת דוגמא בסיסית דרכה אפשר להבין את כל מערך הביטוח. אם בוחנים את מבנה תעריף ביטוח החובה לשנה של רכב פרטי בפוליסה מסוימת, למשל, מגלים מלבד ההבדלים בין נהג זהיר לנהג מסוכן את כל הפרמטרים הקובעים את המחיר הסופי אותו נידרש לשלם. הפקטור הראשון והמרכזי ביותר, בו ישנו גם הבדל משמעותי מכל השאר, הוא "תעריף הסיכון". במקרה של השוואת ביטוח חשוב לשים לב לסעיף זה, משום שאצל נהג זהיר מדובר על תשלום של 836 שקלים לעומת 2,642 שקלים אצל נהג מסוכן. לאחר מכן גובה חברת הביטוח קרנית של 1%, הנגזרת מתוך התעריף שהוזכר. במקרה של נהג זהיר תהיה זו קרנית של 8 שקלים לעומת 26 שקלים אצל הנהג המסוכן. השלב הבא ממנו מורכב תעריף ביטוח החובה הוא סעיף ההוצאות, כאשר בו מגבילה המדינה את החברות למקסימום של 16.25%. בדוגמא שלנו אצל הנהג הזהיר התשלום יעמוד על 136 שקלים, לעומת 429 שקלים אצל הנהג המסוכן. הסעיף הבא הוא הטיפול הרפואי, המופעל במידת הצורך וכאשר התאונה עונה לקריטריונים המתאימים בפוליסה. בסעיף הזה יחויב הנהג הזהיר על פי השוואת ביטוח בדוגמא בה אנו משתמשים ב-91 שקלים לעומת חיוב של 289 שקלים עבור נהג מסוכן. אם מסכמים את כל הסעיפים מגלים כי התעריף הסופי של הנהג הזהיר בדוגמא הוא 1,071 שקלים לעומת 3,386. ההפרש הגבוה הזה אמנם אינו תוצאה של ההבדלים בין חברות הביטוח עצמן, אך אין כל ספק כי היכרות עם הקריטריונים המגדירים "נהג זהיר" או "נהג מסוכן" יכולה לחסוך לנו ולקרובים שלנו עשרות אלפי שקלים.
השוואת ביטוח נועדה בשבילכם
בשורה התחתונה, השוואת ביטוח היא פונקציה של השירות אותו מספקת החברה. השוואת ביטוח היא אינה צורך הנובע מהעלות הגבוהה של הביטוח, משום שבסופו של דבר לא מדובר על הוצאה יוצאת דופן אלא על חלק בלתי נפרד מעלות אחזקת כלי רכב. יחד עם זאת, השוואת ביטוח היא ללא כל ספק כלי לגיטימי ויעיל. השוואת ביטוח בין החברות בישראל תגלה לנו לא רק מי החברה מולה אנו עתידים לעבוד אלא גם מה הם הקריטריונים והסטנדרטים שלה.
בלוגר וכותב מאמרים בנושאי ביטוח וצרכנות