למרות שהחוק אמור להגן על נשים בהריון, בפועל, אנו נחשפים לעוד ועוד סיפורים חדשותיים העוסקים בעוולות המתרחשות במקומות עבודה כלפי נשים בהריון. הסיפורים הללו מעוררים שאלות רבות באשר לחוק ויישומו במציאות.
אז האם זה חוקי לפטר אישה בהריון? מה על אישה הרה לעשות במצב כזה? האם זה אומר שבמידה והאישה בהריון, היא חסינה בפני פיטורין בכל מחיר? כדי לענות על השאלות הללו ועוד, הקדשנו את המאמר הבא לנושא פיטורין בהריון - נושא המעסיק נשים הרות רבות החוששות לבשר למעסיקן לגבי דבר ההריון.
מה אומר החוק?
אז קודם כל, החוק אוסר באופן חד משמעי על המעסיק לפטר את העובדת שלו בגין סיבות הקשורות בצורה ישירה או עקיפה להריונה. החוק לא מעניק לעובדת ההרה יד חופשית להתנהג כרצונה מתוך הידיעה שלא תפוטר, שכן החוק מסייג ומוסיף כי קיימת אפשרות שהאישה ההרה תפוטר בכל זאת, ורק בתנאי שסיבת הפיטורין קשורה לביצועיה ולא לשום סיבה אחרת.
איך החוק מתורגם במציאות?
מה שטוב בחוק הפיטורין הוא שלא מדובר במעין מוסכמה מעורפלת הניתנת לפרשנות, אלא הוא מגדיר בצורה מאוד ברורה כיצד האישה ההרה מוגנת מפיטורין: לפי החוק, חל איסור לפטר את האישה במהלך ההריון, חופשת הלידה ו-60 יום לאחר סיומה של החופשה, וכל זאת בתנאי שעבדה אצל המעסיק לפחות חצי שנה לפני שהרתה.
החוק גם מגדיר תנאים מאוד ברורים שצפויים להתקיים במידה והמעסיק יבחר בכל זאת לפטר את העובדת בנסיבות הקשורות להריונה: ראשית, הוא ידרש לשלם לה פיצויים עבור כל חודש שבמהלכו הייתה הרה ועבור חופשת הלידה.
בנוסף, יחוייב המעסיק לשלם לעובדת פיצויים גם עבור 60 הימים שלאחר חופשת הלידה, הידועים גם כחלק מ"התקופה המוגנת", בנוסף לשלושים ימים נוספים, שנחשבים לחלק מתקופת ה"הודעה המוקדמת" שמוכרח המעסיק לספק לעובדת שלו.
אין פתח מילוט?
על פניו, נראה שהחוק אטום הרמטית כלפי פיטורין, ואוסר על המעסיקים לפטר נשים בהריון בכל המקרים. כמובן שסיטואציה כזו היא אינה הגיונית, שכן היא עשויה לעודד נשים בהריון להתנהג בצורה הרסנית במקום עבודתן, מתוך הידיעה שהן מוגנות מפני פיטורין.
על כך, החוק מותיר 'פתח מילוט' למעסיקים המעוניינים לפטר אישה הרה, בנסיבות הקשורות לתפקודיה המקצועיים ולא לדבר ההריון. המעסיק רשאי לעשות זאת רק באמצעות פנייה למשרד התמ"ת, פנייה שנעשית באמצעות מילוי טופס מיוחד והגשת העתק ממנו לעובדת ההרה.
בשלב הבא יתבקשו שני הצדדים להגיע לדיון שבו תגבה גרסתם. במידה והעובדת תבחר שלא להשיב, זה יחשב כאילו ויתרה על מסירת גרסתה. לאחר תהליך גביית הגרסאות והשלמת הבירור, יתבקש הממונה להחליט האם יש בסיס העומד מאחורי טענותיו של המעסיק, והאם יש מקום לפטר את העובדת, על אף הריונה, עקב התנהלותה במקום עבודתה.
הפרוצדורה הזו נועדה להוציא את הצדק לאור ולא לכבול את המעסיק לעובדת שאינה מבצעת את עבודה מחד, וגם לא לפטר עובדת הרה על עוול שלא בכפה מאידך. כמו כן, קיימת אפשרות לערער על ההחלטה שהתקבלה תוך 45 יום ממועד קבלתה.
מומלץ לקרוא עוד בנושא בדף הבא: שאלות ותשובות - פיטורים בהריון
טל גולדפרב, מנהל חברת URL בניית אתרים באינטרנט, המתמחה בהקמת אתרי אינטרנט, קידום אתרים בגוגל ומיתוג עסקים ברשת האינטרנט. צוות URL הינו צוות מיומן ומקצועי ומאחוריו ניסיון עתיר בבנייה וקידום עסקים באינטרנט. מומלץ לבקר באתר: מדריך בניית אתרים