ביום 8 במרץ 2012 דחה ביה"ד האזורי לעבודה (ב"ל 45021-06-11) את תביעתו של מר שלמה בנימין (להלן – "המבוטח") לפטור את הכנסותיו מהפנסיה מתשלום דמי ביטוח לאומי מהיום שבו נקבעה לו דרגת אי כושר להשתכר בשיעור 100% והוכר כנכה כללי לצמיתות, למרות שבחר לקבל קצבת נכות מעבודה.
רקע
1. סעיף 351(ד) לחוק הביטוח הלאומי מאפשר לקבל פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי על הכנסות פסיביות של מבוטח שמגיעה לו קצבת נכות מעבודה בשיעור 100% לצמיתות, או שמגיעה לו קצבת נכות כללית מלאה לשנה לפחות או לצמיתות.
אם המבוטח הנכה עובד, התשלום למל"ל הוא בשיעור מופחת.
2. סעיף 320(ד) לחוק הביטוח הלאומי קובע שאם "היה אדם זכאי, לולא הוראות סעיף זה, ליותר מגמלה אחת, הברירה בידו לקבל אחת מהן". כאשר למבוטח מגיעות שתי קצבאות: קצבת נכות מעבודה וקצבת נכות כללית - בו זמנית, הוא חייב לבחור באחת מהן. השאלה שנדונה בפסק הדין היא: האם המונח "מגיעה" שבסעיף 351(ד) לחוק מחייב תשלום קצבה בפועל, או שהפטור מגיע גם למי שזכאי לקצבה אך בחר לקבל קצבה אחרת.
תקציר עובדתי
• המבוטח נפגע בעבודה בשנת 1997. המוסד לביטוח לאומי (להלן- המל"ל) קבע לו דרגת נכות מעבודה בשיעור 25%, כנראה לצמיתות, והוא קיבל קצבת נכות מעבודה.
• ביום 15.11.2008 המבוטח הוכר גם כבעל נכות כללית מלאה, כנראה לצמיתות.
• המבוטח נדרש לבחור בין שתי הקצבאות ובחר לקבל את קצבת הנכות מעבודה, שכן שיעורה היה גבוה מזה של קצבת הנכות הכללית.
• המבוטח מקבל פנסיה מוקדמת מחברת "אגד". לטענתו, הוא פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי מהפנסיה מהמועד שבו הוכר כבעל נכות כללית מלאה, למרות שבפועל משתלמת לו קצבת נכות מעבודה.
דיון והחלטה
• בית הדין מפרש את סעיף 320(ד) לחוק כך שכאשר מבוטח בוחר בגמלה אחת, הוא בוחר גם בסל הזכויות המתאים לגמלה זו.
• המבוטח בחר לקבל גמלת נכות מעבודה ואת "סל הזכויות" המתאים לגמלה. סכום הקצבה גבוה מסכום קצבת הנכות הכללית והזכויות כוללות גם זכויות לגמלאות בעין, אך אינן מזכות בפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי מכוח סעיף 351(ד) לחוק, בשל שיעור הגמלה שנמוך מ-100%.
• לדעת בית הדין, המבוטח מבקש להתיר לו להנות משני העולמות ולייצר סל זכויות חדש. מטרת המחוקק בדיבור "מגיעה" ומשמעותו הלשונית נבחנו בעבר בפסיקות ביה"ד לעבודה, בין היתר בביה"ד הארצי בפרשת "פורת", שם נקבע שהמילה "מגיעה" מצביעה על קצבה המשולמת בפועל. "לו מטרת המחוקק הייתה לפטור מתשלום דמי ביטוח נכים שדרגת נכותם מלאה - היה אומר זאת במפורש ולא מתנה את הפטור בזכאות לקצבה" (מתוך פס"ד פורת דב"ע מו/0-153, ששם התובע היוון את הקצבה – כלומר קיבל מענק במקום קצבה).
• ביה"ד הגיע למסקנה כי כוונת המחוקק היא לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי נכים אשר משולמת להם, הלכה למעשה, קצבת נכות כללית מירבית.מסקנות ותובנותפעם נוספת מחזק בית הדין את הקביעה כי פטור מדמי ביטוח לאומי הנובע מזכאות לקצבת נכות יינתן אך ורק אם משתלמת קצבה בפועל. עצם הזכאות לקצבה אינה מספיקה. ככלל, מבוטח צריך לתבוע גמלאות, שכן על פי חוק הביטוח הלאומי יש חובת הגשת תביעה לגמלה.ככל שמגיעות לו שתי גמלאות "חופפות" או יותר, עליו לבחור אחת מהן ולהודיע למל"ל על בחירתו. במסגרת השיקולים של הבחירה חייבים להביא בחשבון את מכלול הזכויות, לרבות פטורים מתשלום דמי ביטוח.
נכתב ע"י רו"ח אורנה צח גלרט