אפקט האושר הוא מונח כלכלי המעיד על תופעה של הוצאת כסף על צריכה כתוצאה מצפייה להכנסה עתידית או מעליית ערך נכסים כמו מניות או נדל"ן.
במאמר זה ננסה להבין למה אפקט האושר מסוכן ואיך אפשר לנטרל אותו.
כל אחד ואחת מאיתנו מרגישים את אפקט העושר מידיי פעם. משקיע בבורסה ביום של עליות חדות, האישה שקראו לה לשיחת שכר והעלו לה את המשכורת, והזוג שקנו דירה ובדיוק ראו כתבה בעיתון שערך הנכסים, באזור בו הם רכשו את הדירה, עלה ב 20%.
תחושת העושר שמציפה את אותם אנשים גורמת לדבר אחד מסוכן והוא הוצאת כספים בלתי מתכוננת כי "אנחנו עשירים עכשיו".
בואו נבדוק את העניין:
משקיע בבורסה ביום של עליות חדות- המשקיע שרואה עליות של 10% במניות שלו ללא ספק מרגיש את האפקט בעוצמה. אם הוא יעצור רגע ויבין שהעליה הזאת מגיעה אחרי ירידה של 30% במניות שלו הוא ינטרל את אפקט העושר ומקסימום יהיה קצת יותר מאושר ביום הזה. בנוסף חשוב להבין שכל עוד הוא לא מימש את ההשקעה (גם במעמד המימוש הוא יאלץ להיפרד מדיי הרבה מס) הכסף לא שלו ובכל רגע נתון,בטח שמדובר בהשקעות בבורסה, ערך ההשקעה שלו יכול לרדת בצורה חריגה כלפי מטה.
האישה שקראו לה לשיחת שכר והעלו לה את המשכורת- המשכורת של האישה עלתה בכ- 1,500 ש"ח ברוטו ואפקט העושר תוקף אותה מכל כיוון. במקרים רבים מה שנשאר בנטו זה חצי מזה ומלבד זאת כנראה שההוצאות שלה יגדלו לפחות ב1,500 ש"ח אם לא בהרבה יותר. את התופעה הזאת אפשר לראות ברוב משקי הבית באופן ברור- מקבלים העלאת שכר, אפקט העושר מגיע, צורכים הרבה יותר ובסוף החודש מגלים שכאילו לא קרה כלום ובמקרה הטוב לא חסכנו כסף (אפקט העושר פגע וחזק).
הזוג שקנו דירה- עליה בערך הדירה היא על הנייר בלבד ולכן אין שום הצדקה ללכת ולהוציא כסף על סמך הנתון הנ"ל.
אחרי שהבנו מהו האפקט, כל מה שצריך לעשות על מנת להיות יותר מחושבים זה לנסות להבין מתי אפקט העושר נכנס לחיים שלנו, לנתח את המצב לעומק ולהבין האם אנחנו באמת יכולים לצאת למסע קניות מטרוף ולשדרג את הבית או האם הידיעה שקיבלנו נחמדה ומעודדת אבל היא לא יכולה לגרור שינוי כלכלי שיוביל אותנו למקומות לא טובים.
אז בפעם הבאה שאתם מרגישים עשירים תעצרו ותבדקו האם אפקט העושר לא פגע בכם!!!
שתפו את המאמר הזה עם כל מי שקיבלו העלאת שכר, משקיעים בבורסה או יש להם נדל"ן שערכו על הנייר עלה.
עדי שטרן- יזם אינטרנט חברתי ובעל סדנאת החיסכון- פשוט לחסוך כסף