בפתח המאמר אציין שהבדיקות הנכונות לרכישת עסקים הינן מורכבות, מקיפות ומפורטות הרבה יותר ממאמר זה אשר בו רק פירטתי מוקשים עיקריים ולכן היזהרו לא ליפול בסינדרום "הישראלי המצוי" שיודע הכל
למי שעוד לא יודע בכל שנה נסגרים בישראל 40,000 עסקים לערך.
אל תיבהלו נפתחים בכל שנה כ-5000 עסקים יותר כלומר קרוב ל-45,000 עסקים.
ראית מודעת "עסקים למכירה"?החלטת לרכוש עסק? אתן לך מס' טיפים (מוקשים) אשר יסייעו לך בהחלטה שבחרת!
אל תקשיב לסובבים אותך-נקודה זו היא אולי הנקודה שמקדימה את ההחלטה לרכוש עסק כיוון שרוב הסובבים אותך יסבירו לך תמיד למה לא לרכוש עסק, למה העסקה לא טובה, למה רובם נוכלים, איך מוסר התשלומים בארץ ירוד ומה יקרה אם ואם ואם.
אז ראשית אספר לך שאתה במקום טוב ולמה? רוב הסובבים אותך מטבע הדברים אנשים "שכירים" ואינם ידענים גדולים בתחום העסקים ולכן הם בסך הכול יעבירו לך את "החששות", "הפחדים" ", "הטראומות" שלהם ואת הניסיון השלילי שהם עברו.
הרי ישנם מאות אלפי עסקים ואנשים רבים מתפרנסים מעסקים כל חייהם נכון?
בנשימה זו אציין כי גם לא חסרים "יועצים עסקיים" אשר בסך הכול קוראים לעצמם כך ואני מציע שתבדוק מה הניסיון האמיתי שלהם במסחר?בעסקים?בהפעלת עסק? בהתמודדות עסקית?
זה שמישהו יודע לקרוא דוח כספי לרבות מאזן או דוח רווח והפסד לא עושה אותו מבין בעסקים (ויסלחו לי רואי החשבון בארץ שרובם נכללים בהגדרה זו)
אם כבר החלטת לך עם ההחלטה ובהמשך אסביר איך תבצע אותה על הצד הטוב ביותר.
ביקור ובדיקה-בעיקר בעסקים של מסחר ומזון רצוי לבוא וממש לשבת בעסק.כבר קרו מקרים שאנשים הגדילו את ה-Z בקופה והקונה גילה זאת מאורח מדי...
בדיקת רקע-למשקיעים/רוכשים רבים (לרובם) תמיד ישנה מחשבה שהם יעשו מה שאף אחד לא הצליח לפניהם כך שאם אתה רוכש עסק מסוים ואתה רואה ששנים רבות העסק לא מצליח להתרומם תחשוב טוב טוב למה?.
כמובן שהחוכמה הגדולה היא לקנות בזול ולמכור ביוקר כך שאם הבנת מה הייתה הבעיה ואתה יודע לפתור אותה אל תהסס לרכוש אלא תאמין ותשביח את הקנייה.
בבדיקה זו הייתי גם מבין מהם הכישורים של הבעלים והאם הכישורים שלי באמת שונים או עם יתרון מהותי מולם.
בדיקה כלכלית-משקיעים/רוכשים רבים פשוט לא יודעים לעשות חשבון טוב ולכן אני ממליץ בנקודה זו להיעזר ביועץ על מנת להבין את המספרים על בוריים ובאמת לדעת כמה העסק מרוויח אם בכלל ולנתח את ההוצאות וההכנסות לאשורם.
כמובן שכאן אציין כי גם עסק מפסיד יכול להוות השקעה יוצאת מן הכלל אך הדבר דורש בד"כ מומחיות בעסקים או כל מהלך חכם והגיוני אשר יביא את העסק לרווחיות מהירה ויהפוך את היוצרות אך יקנה למוכר מחיר קנייה אטרקטיבי.
צרכי הון חוזר-במקרים רבים ראיתי כי הישראלים כמו הישראלים מתחייבים לקנות עסק במחיר "מעל הפופיק" ואז לא רק שהם מתחילים להסתחרר אלא הם שכחו את צרכי ההון החוזר כלומר את אותה מסגרת מימונית אשר העסק (לא כולם) זקוק לה.
בדיקה משפטית-גם בנקודה זו המון לקוחות מפספסים את המהות ופשו "שוכחים" לבדוק דברים פשוטים כגון : "רישיון עסק" (היכן שצריך), "תביעות עבר", " חבות מעביד" וכו'.
חוב ספקים- חשוב מאוד לזכור שכדאי שאם המוכר חייב כסף לספקים התשלום עבורם יעבור מסכום הרכישה. אם אתם רוצים להיות מכוסים אל תסכימו שהמוכר יעביר ויסגור את החוב כיוון שאת הספק זה לא מעניין ואם יישאר חוב קרוב לודאי שהוא לא יספק סחורה לעסק החדש וכך יצא מצב שתהיו תקועים...
אופן התשלום על העסקה-תשתדלו לדאוג כי התשלום על העסקה יבוצע בצורה כזו שבמידה ותגללו חלילה שנפלתם עם מוכר לא אמין לא תהיו "בידיים שלו" ולכן כדאי להשתמש במקרה כזה בחברה בתחום כגון "עסק טוב" או משרד עו"ד אשר יהווה חוצץ ונאמן ביניכם.
בהצלחה,
משה אייל
מומחה לעסקים
הכותב הוא מנכ"ל קבוצת EMYומומחה למצבי משבר בעסקים www.emygroup.com
והבעלים של אתר ההשקעות של ישראל "עסק טוב"www.esektov.co.il
ושל "המוסד לבוררות עסקית-"עסק טוב" www.borer.biz
"