המעבר מגן הילדים לכיתה א' הוא מעבר מרגש מאוד עבור ילד והוריו, ואפילו עבור כל המשפחה. זה שלב מאוד דרמטי בחיים. הילד מתחיל בעצם דרך ארוכה של לימודים שאורכה הוא לפחות שתיים עשרה שנים. יש הורים ששואלים מתי כדאי להתחיל בתהליך של הכנה לכיתה א'.
אימרה ידועה אומרת כי חינוך ילד מתחיל ביום שבו נולדים הוריו. גם אם לא נגזים, ולא נלך עד ליום הולדת ההורים, הרי שמהיום שהילד נולד והוריו מגדלים ומחנכים אותו – הם למעשה מכינים אותו לכיתה א'. ולכן, אין התחלה של הכנה לכיתה א'.
הכנה לכיתה א' – לשם מה?
כיתה א' – כחלק מבית הספר, היא מסגרת שונה מכל המסגרות שהילד חווה עד יום האחד בספטמבר, בו הוא נכנס פעם ראשונה כתלמיד מן המניין בשערי כיתה א'.
עד אותו זמן מבלה ילד בחברת הוריו ואחיו, עם משפחה מורחבת שכוללת דודים ובני דודים, עם חברים בגילאים שונים, ובשני גני ילדים לפחות, בהם הכיר גננות וסייעות שונות. מצד אחד - כל המסגרות האלה הן מסגרות פתוחות זורמות, בעלות חוקים לא מאוד נוקשים, מצד שני – ההתנהלות באותן מסגרות, בונה את אישיותו ואת יכולותיו.
ילד הגדל בסביבה אוהבת, אוהדת, שצרכיו מסופקים, ויחד עם זאת מוצבים לו גם גבולות, לא יתקשה להסתגל לכיתה א', הוא עובר הכנה לכיתה א' כדרך חיים.
ילד שאינו חווה טראומות קיצוניות, שחייו זורמים במסגרות הנורמטיביות, יהיה מוכן באופן טבעי לכיתה א', בכל ארבעת התחומים בהם אנו מצפים שהילד ידע להתנהל בהם:
התחום הקוגניטיבי – הילד לומד לחשוב, לדבר להתבטא, לספור, לזכור ועוד.
התחום המוטורי - הילד לומד לרוץ ולקפוץ, להתלבש לאכול לבד, לצבוע ולצייר.
התחום החברתי – הילד לומד ליצור אינטראקציות עם חברים, לשחק איתם, לשתף אותם, לריב וגם להתפייס.
התחום הריגשי – הילד לומד לרסן כעסים, לדחות סיפוקים, לוותר, להתחלק, לכבד ועוד.
הכנה לכיתה א' – בהקשר של ההורים
הורים רבים מתרגשים מאוד מכך שהילד שלהם הולך לכיתה א'. לעיתים, הם אפילו חרדים מידי. מערכת החינוך היא מערכת ממיינת, מקטלגת, שופטת, בודקת ובוחנת, ויש הורים שפוחדים מהשאלה של "מה יגידו..." הם חוששים שהילד לא יצליח, לא יעמוד בקצב ולא יעמוד במשימות. לא פחות חשובה הכנה לכיתה א' לאותם הורים, בכדי שהם לא ישליכו את החוויות שלהם כתלמידים (אם היו להם חוויות שליליות) על הילד שלהם.
לינקשייק קידום אתרים - פתרונות ייחודיים לקידום אתרים באינטרנט