עוד כמה שבועות מגיע בר המצווה של הילד, וחוץ מהדאגה למקום, ללימוד לעליה לתורה, להזמנת האורחים, לבגדים, לאוכל ול.. ול... ול.. וגם ... צריך להכין דרשה. או אז מתחילות לעלות כמה וכמה שאלות, עליהן ננסה לענות כאן:
מי מכין את הדרשה לבר מצווה - הילד או ההורים?
בואו נגיד שעוד לא נתקלנו בילד שהתקשר אלינו וביקש שנעזור לו לכתוב את הדרשה, תמיד היו אלה ההורים, שגם נתנו את הפרטים. אפשר לספור כמניין האצבעות את הילדים שדיברו איתנו, העירו, ביקשו. רובם היו מאחורי הקלעים, מהנהנים לעצמם : "צריך להקריא דרשה, שיהיה"
אם תשאלו אותנו, הרי שככל שהילד יהיה מעורב יותר, יספר את אשר על ליבו, יחשוב על מהות הארוע, מעבר למסיבה, ויבדוק עם עצמו מה הוא רוצה להגיד - כך יהיה טוב יותר, כך הדרשה תהיה מחוברת אליו יותר, והוא ירגיש נוח יותר להקריא אותה.
מה אומרים ?
האם מודים לכל מי שהביאני עד הלום? האם מספרים על עצמי? האם מספרים על פרשת השבוע וקושרים אותה לימינו? למשפחתנו?
אין ספק שהקישור בין עבר והווה הוא חזק ומחבר את הילד למקורותיו. החיבור האישי נותן נופך מיוחד לכל הדרשה, ולכם מומלץ לספר קצת על התחביבים, האהבות המיוחדות והשאיפות לעתיד (הקרוב כמובן).
רציני או הומוריסטי ?
אכן, תלוי באופי הילד ואופי הארוע. אנחנו תמיד דוגלים בהומור, מקל על ההקראה, על ההאזנה, ובינינו, אם היינו הקהל - לא היינו רוצים קצת לחייך, או אף למעלה מזה? (אגב, היה נחמד אם גם ברכות בר מצווה של האורחים היו הומוריסטיות)
את מי מזכירים
עד איזה עומק משפחתי מגיעים? טוב, הורים ואחים זה ברור, סבא וסבתא משני הצדדים, תלוי בעומק הקשר. לעתים אין איזון בין שני הצדדים ואז קצת קשה להלל צד אחד ואת השני "לקפח". אבל כדאי לזכור שאלו הם רגעי נחת גדולים, בעלי אפקט גדול גם לעתיד, ולכן כדאי לנצל את הבמה להודות ולברך כל דמות קרובה ואהובה, וגם.. לשמור שכל קטע הברכות בטקס לא יהיה ארוך מידי.
מקליטים או מקריאים
ידוע כי פחד קהל הוא הפחד הנפוץ ביותר (יותר מפחד מוות...) אשר על כן אפשרות ההקלטה נותנת מענה הולם לכל אלו שלא ממש אוהבים את העמידה מול כל האורחים.
החסרון הבולט של הקלטה מראש הוא העדר הקשר הישיר בין חתן בר המצווה עם אורחיו, ואפילו אם יש קצת טעויות - זה חלק מהעניין, שהרי כל אחד מהאורחים זוכר עצמו עומד ודורש ומתרגש...
שרים או מדברים
אפשרות טובה להפגת מתחים ולהשמעת המסר ביתר קלות היא השרת הדרשה, ז"א - לקחת לחן של שיר ידוע ו"להלביש" עליו את המילים המבוקשות.
השיר בד"כ קצבי, סוחף את הקהל, ומאפשר להעביר באופן קליל את הדרשה. אך נדרש לשם כך קצת כשרון מוזיקלי וכמובן הכנות רבות.
לסיכום, דרשת בר מצווה כדאי שתהיה הולמת את אופי הילד, הקשרים המשפחתיים, אופי הארוע, כן, וגם הנכונות של האורחים לשמוע....
בכל אופן, כדאי שנער בר המצווה יהיה מעורב בהכנתה, ויתחבר למה שאומר.
בכל זאת בר-מצווה, לא ?
מזל טוב גדול, ובהצלחה!
צוות מילים מהל
"מילים מהלב" - מאגר הברכות המיוחדות לאירועים הגדולים ולרגעים הקטנים בחיים. המאגר כולל מגוון ברכות ליום הולדת, איחולים לחגים, מלים לגיוס, טקסטים לשחרור, ברכות לחתונה ותשובה מבורכת ל... כל מה שיוצא מהלב ומחפש מלים מתאימות.