עקרב הגיע לצפרדע וביקש ממנו להעביר אותו מצד אחד של הנהר לצדו השני. הצפרדע הסתכל על העקרב וענה לו – "הייתי עוזר לך בכיף אבל אני יודע שעקרבים עוקצים צפרדעים. צר לי אבל לא אוכל." ענה לו העקרב: "איך אני יכול לעקוץ אותך? אם אעקוץ אותך שנינו נמות. ואני לא רוצה לטבוע". השתכנע הצפרדע והחליט לקחת את העקרב על גבו.
בחצי דרך אל הצד השני של הנהר, העקרב לא הצליח להתאפק ועקץ את העקרב. הצפרדע לא האמין שזה קרה, כי הוא ידע ששניהם הולכים למות עכשיו. הוא שאל את העקרב – "למה עשית את זה? שנינו הולכים למות עכשיו." ענה לו העקרב – "כי אני עקרב ועקרבים עוקצים צפרדעים."
יש לי שאלה – מה קובע מהם הדברים שאנחנו נעשה או לא נעשה? מה קובע מה אפשרי ומה בלתי אפשרי עבורנו? האם זה באמת היכולת הממשית שלנו או שמדובר בדבר אחר?
אז התשובה היא – לא! דברים אלו נובעים מהאמונות שלנו כלפי עצמנו או במילים אחרות – מי אנחנו, מהי הזהות שלנו.
האם יצא לך להיתקל בסיטואציה מסוימת ואמרת לעצמך – אני בחיים לא הייתי עושה את זה, אני לא מהאנשים האלה, זה גדול עלי, זה מפחיד או להיפך – זה קטן עלי, אני יכול לעשות את זה קלות, ועוד. אני בטוחה שכן.
אז מה זה זהות? זהות זה – האמונות שבהן אנחנו משתמשים על מנת להגדיר מי אנחנו בתור בני אדם, הדברים שהופכים אותנו להיות מיוחדים ושונים מהאחרים - הטובים, הרעים או הניטראליים.
כפי שאנחנו רואים את עצמנו בתור בני אדם – חזקים, פרועים, יצירתיים, בישנים, אמיצים ועוד, תמיד אנחנו נתנהג באופן עקבי ומותאם לזהות שלנו. אחד הכוחות החזקים ביותר שלנו הוא להיות באינטגריטי עם עצמנו ולפעול באופן עקבי עם מה שאנחנו מאמינים לגבי מי אנחנו.
למשל, אם אדם מסוים בטוח שהוא ביישן כי ככך אמרו לו מאז שהוא קטן, אז ההתנהגות שלו גם כן תתאים לזהות שלו פיתח.
כנ"ל גם לגבי אדם שמכור לסמים. הוא יכול להשתנות ולצאת מההתמכרות שלו אבל כל עוד הוא מאמין שהוא מכור לסמים ולא סובל מתמכרות לסמים, הוא תמיד יחזור להשתמש בהם. למה? כי זה חלק מהגדרת הזהות שלו.
תהליך דומה גם לגבי אדם שסובל מעודף משקל. אחת הסיבות שאנשים שמנים חוזרים למשקל יתר ולפעמים משמינים יותר היא שבזהות שלהם הם מגדירים את עצמם כשמנים. "אני שמן" אני המאמין שלהם.
את הזהות שלנו אנחנו מגדירים לא רק לפי מי שאנחנו ומי שאנחנו לא. למשל, הסיבה שאתה לא תלך ותהרוג בן אדם היא מכיוון שזה לא חלק מהזהות שלך. זה נוגד את האמונה שלך כלפי עצמך.
דבר מאוד חשוב - כאשר איננו מתנהגים לפי הזהות שלנו, אנחנו חשים כאב רב. קורה מה שנקרא – משבר זהות. כולנו צריכים תחושת ביטחון ומה שנותן לנו תחושת ביטחון זה השלמות עם הזהות שלנו.
כולנו תמיד משמרים שלמות האמונות שלנו לגבי הזהות שלנו, גם כאשר אמונות אלו מחלישות ומכשילות. כתוצאה אנחנו גם מתנהגים בהתאם.
עכשיו תשאל את עצמך – מי אתה? מהי הזהות שלך? לדעת מי אנחנו, לדעת להגדיר את הזהות שלנו זה המפתח להתפתחות שלנו. אם אנחנו לא יודעים מי אנחנו כיצד נוכל לדעת מה אנחנו יכולים לעשות ומה לא? כיצד נוכל לקבל החלטות? לגעת מהם הערכים שלנו? כיצד נוכל לשפוט מה טוב או רע.
ונקודה אחרונה שאני רוצה לגעת בה במאמר זה היא - האם אפשר לשנות את הזהות שלנו?
התשובה היא כן! ברגע שאנחנו מפתחים אמונות חדשות לגבי מי אנחנו, כך גם תשתנה התנהגות שלנו על מנת לתמוך בזהות חדשה שהגדרנו.
למשל בן אדם שסובל מעודף משקל, אם הוא ישנה את האמונה שלו מ"אני שמן" ל"אני אדם בריא, מלא חיוניות וספורטיבי", אז במקום לעשות דיאטות מטופשות, ההתנהגות שלו תבוא לידי ביטוי על ידי פעולות שיתאימו להגדרת הזהות החדשה שלו, לאמונה חדשה שלו שהוא אדם בריא, מלא חיוניות וספורטיבי.
אדם שמכור לסמים חייב לשנות את האמונה הפנימית על מנת ליצור התנהגות חדשה שתתאים לזהות החדשה שלו. זה לא מספיק להגדיר – אני אדם שנגמל מסמים כי עדיין יש שם את המילה סמים ונגמל, הוא חייב לשנות לגמרי את המילים ואת האמונה למש – אני אדם בריא ואני מטורף לבריאות".
כלומר, השינוי לא צריך להיות מבחינה התנהגותית או רגשית אלא מבחינת הזהות, האמונה שלנו. אחרת זה לעולם לא יעבוד.
אז אם ניסית אי פעם לעשות שינוי מסוים בחיים שלך ונכשלת, אז כנראה שניסית לשנות התנהגות או רגש אשר לא תאמו את האמונה שלך בנוגע לעצמך. המפתח להתפתחות הוא – זהות.
כיצד נוצרת זהות?
על זה בדיוק נדבר במאמר הבא.
ואם אהבת את המאמר, אודה לך אם תעשה לייק או תכתוב תגובה ואף תשתף את החברים שלך.
שיהיה לך יום מקסים ושוב תודה!
דיאנה בן צבי מורה דרך להגשמה עצמית
http://www.dianabenzvi.com/landing/gift-report-self-fulfillment
לקבלת הדוח "2 הצעדים הראשונים ו 7 עקרונות בסיסיים לפריצת להגשמה העצמית שלך" במתנה ממני ולגמרי בחינם, אתה מוזמן להיכנס לאתר, לרשום שם ומייל ומיד הוא יישלח אליך.*הפנייה מנוסחת בלשון זכר אך פונה לנשים וגברים כאחד!