דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כלכלת המשפחה - איזהו העשיר השמח בחלקו 

מאת    [ 26/12/2007 ]

מילים במאמר: 437   [ נצפה 3992 פעמים ]

 

בגימטרייה, הפער בין "מצוי" (146) ל"רצוי" (306) הוא "כסף" (160). זהו כמובן טיעון מוחץ למה כדאי להתעשר אבל סקר מפתיע של הלמ"ס מספר סיפור אחר.  בסקר החברתי המקיף שנערך בשנת 2002 נבדקה שביעות הרצון של הנשאלים מהמצב הכלכלי האישי. באופן לא מפתיע הסקר מראה שככל שרמת ההכנסה עולה כך גם עולה שביעות הרצון מהמצב הכלכלי. נשמע טריוויאלי. יותר כסף יותר טוב.

 

אבל בין השיטים מתחבאות הפתעות. מחיתוך לפי קבוצות גיל עולה כי קבוצת הגיל של 65+ מרוצה מאד ממצבה הכלכלי (כ-60%), יותר מבני ה 45-64 (47%), ומבני ה25-45 (45%). מפתיע, בהתחשב בעובדה שהכנסותיה של קבוצה זו מסתמכות רק על קצבאות. נתונים לא רשמיים מראים שדווקא בקבוצת גיל זו כמעט אין חריגות יתר בחשבון הבנק, וההסבר האפשרי הוא שבגיל השלישי לומדים להסתדר עם מה שיש.

גם אוכלוסיית החרדים מרוצה ממצבה הכלכלי (61%), יותר מהדתיים, המסורתיים ומהחילוניים. גם זה נתון מפתיע, כי מדובר בקבוצת אוכלוסייה חלשה מהבחינה הכלכלית. גם קבוצה זו מחזיקה באידיאולוגיה אישית של הסתפקות במה שיש.

 

"איזהו העשיר - השמח בחלקו", אמרו חכמינו. אך העולם המערבי משדר מסרים הפוכים: אל תסתפק במה שיש, אל תחכה למחר אם אתה יכול לקנות היום, ואם אין לך כסף זמין קח אשראי. אי אפשר להלחם עם הרצון לחיות ברמת חיים גבוהה יותר. אך יש לגנות צריכת אשראי בלתי מבוקרת, שהפכה למכת החברה המודרנית.

 

השימוש באשראי מתעתע. בטווח הקצר הוא נותן את התחושה שיש לך יותר כסף, אך לטווח הארוך יסתבר לך בדיוק ההפך. בטווח הקצר אתה רואה מול העיניים את הכסף שזורם לך לחשבון, אך הריבית על ההחזרים מוצנעת, ורוב משקי הבית לא מבינים את משמעותה האמיתית.

 

העסקים קוראים לריבית "הוצאות מימון". הם לוקחים אשראי מתוך הערכה רציונאלית שהפעילות העסקית תניב רווח שיעלה על עלות ההון שגויס.

משקי בית לעומתם, לוקחים את האשראי מתוך שיקולים פסיכולוגיים וסוציולוגיים, שבבסיסם חוסר היכולת לדחות סיפוקים חומריים, רצון לחיות ברמת חיים גבוהה יותר. אבל צריכת האשראי גורמת להם לחיות ברמת חיים נמוכה יותר, בגלל "הוצאות המימון" שהם משלמים.

 

האבסורד הוא שמי שאינו מסתפק במה שיש לו ומשתמש באשראי כדי לצרוך יותר מהכנסותיו, בעצם חי בפחות מהכנסותיו, רמת חיים נמוכה יותר. "הוצאות המימון" גורמות לכך.

 

שפע האשראי הזמין בשוק נותן את האפשרות המעשית לצרוך מעבר ליכולת הריאלית. משפחה שמרוויחה 10,000 ש"ח בחודש יכולה לצרוך אשראי של 100,000 ש"ח, בלי להתאמץ בכלל. מינוס בבנק בגובה 2 משכורות, 2-3 הלוואות, קניות בתשלומים דרך כרטיסי האשראי, הלוואה מקרן הפנסיה או ע"ח קרן השתלמות - והנה לנו הסכום הדרוש. חייה היום כי מחר נמות.

 

החיים "במינוס" אינם נובעים מהחלטה כלכלית רציונאלית, במקרים רבים הם מעידים על חוסר רצון לחיות על פי היכולת ולהסתדר עם מה שיש. נשמע פשוט? מליון משפחות ישראליות עם יתרת חובה בחשבון מעידות שלא.

יוסי אש הנו כלכלן, מומחה בעל שם לתחום כלכלת ההמשפחה, מחלוצי התחום בישראל ומהמובילים אותו. מכותבי רבי המכר "הדרך אל העו"שר", "ממינוס לפלוס", ו"המסגרת". יוסי אש הנו יו"ר איגוד היועצים לכלכלת המשפחה, מנהל תוכנית כספית ? תוכנית חינוך פיננסי לתלמידי בתי הספר. ומנהל אקדמי של הקורס להכשרת יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה.

למידע מועיל נוסף, ולטיפים בתחום כלכלת המשפחה:
http://www.esh-lidor.co.il , להזמנת הרצאות: yosy@esh.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב