נורמות נתפסות בנוגע לשתיית אלכוהול מופיעות בספרות כאחד הגורמים לשיעורי שתייה גבוהים בקרב סטודנטים במכללות ואוניברסיטאות ולבעיות שנובעות מצריכת אלכוהול. שתייה מופרזת היא תופעה נפוצה בקמפוסים ולכן סטודנטים כנראה סבורים שהיא חביבה על עמיתיהם (peer supported). מחקרים על יחסים בין עמיתים מלמדים שהאישור הנתפס של האחרים החשובים לנו מנבא את התנהגות השתייה.
מטרת המחקר היא להרחיב מחקרים קודמים על נורמות שנחשבות מחייבות ולהעריך את הפערים בין האני לאחר (self-other) בכל הנוגע למקובלות של שתיית אלכוהול בקמפוס,
לתוצאות השליליות של צריכת אלכוהול, ולשיטות של התנהגויות מתגוננות (מפני שתיית אלכוהול).
המחקר נערך בקרב 324 סטודנטים לתואר ראשון במכללה בארצות הברית.
כצפוי, הסטודנטים ענו שהם מסכימים לקבל את התוצאות של שתיית אלכוהול פחות מחבריהם, וכי הם מסכימים עם אימוץ התנהגויות מגינות יותר מחבריהם. נמצאו הבדלי מגדר ושנת לימודים: זכרים ותלמידים בשנות לימוד גבוהות יותר הביעו הסכמה רבה יותר להשלמה עם התוצאות השליליות של צריכת אלכוהול, הן לגבי עצמם הן לגבי האחרים, והסכמה מעטה לאמץ התנהגויות מתגוננות הן לגבי עצמם, הן לגבי האחרים.
מסקנות הנוגעות לניצול ממצאים אלה בהתערבויות מניעה:
משוב חוזר בעניין המקובלות של התנהגויות מתגוננות יכול לסייע בצמצם הציפיות בכל הנוגע לאי המקובלות החברתית שלהן ובסופו של דבר לחזק חלק מהסטודנטים, כך שייעזרו בהן לעתים קרובות יותר. באופן דומה, משוב חוזר בנוגע לעמדות הממשיות הקיימות כלפי התוצאות של צריכת אלכוהול, עשוי לשנות את האקלים החברתי המקובל בנוגע להימנעות מהשפעות לא רצויות של השתייה. ככלל, הממצאים מראים שהכללת משוב חוזר בנוגע לנורמות הנתפסות הנקשרות לשתיית אלכוהול עשויה להיות רכיב מסייע בהתערבויות של מזעור נזקים**
הבנה איך אלכוהול משפיע על הגוף
אלכוהול נספג לתוך מערכת הדם באמצעות כלי דם קטנים בדפנות הקיבה והמעי הדק. תוך דקות אחר שתיית האלכוהול, הוא מגיע מהקיבה למוח, שם הוא מייצר את השפעתו במהירות ומאט את פעולת תאי העצב.
כ-20% מהאלכוהול נספג באמצעות הקיבה. הרוב מ-80% הנותרים נספג באמצעות המעי הדק.
האלכוהול גם מובל על-ידי מחזור הדם לכבד, שם הוא מסולק ממחזור הדם בתהליך שנקרא "חילוף חומרים", בו הוא מומר לחומר לא רעיל. הכבד יכול לבצע חילוף חומרים רק לכמות מסוימת בכל פעם, כשהחומר העודף ממשיך לזרום ברחבי הגוף. כך שעוצמת ההשפעות על הגוף תלויה ישירות בכמות שנצרכה.
כשכמות האלכוהול בדם חוצה רמה מסוימת, מערכת הנשימה מואטת במידה ניכרת ויכולה לגרום לתרדמת או למוות, כיוון שחמצן לא מגיע עוד למוח.- מתוך "האמת על אלכוהול".
תכולת אלכוהול
משקאות שעוברים תסיסה בלבד, כמו בירה ויין, מכילים 2%-20% אלכוהול. משקאות העוברים זיקוק מכילים מ-40% עד 50% אלכוהול או יותר. תכולת האלכוהול הרגילה של כל משקה היא:
בירה 2%-6% אלכוהול
סיידר 4%-8% אלכוהול
יין 8%-20% אלכוהול
טקילה 40% אלכוהול
רום 40% אלכוהול או יותר
ברנדי 40% אלכוהול או יותר
ג'ין 40%-47% אלכוהול
וויסקי 40%-50% אלכוהול
וודקה 40%-50% אלכוהול
ליקרים 15%-60% אלכוהול
מתוך "האמת על אלכוהול" של "הקרן לעולם ללא סמים".
"ישראל אומרת לא לסמים"
עמותה המפעילה תכנית חינוכית למניעת שימוש בסמים ואלכוהול
אף אחד אינו מטיל ספק בחומרתה של בעיית הסמים ובהשפעתה ההרסנית על הנוער. ירידה בציונים ואף גרוע מכך, סמים פוגעים בבריאות והורסים את חיי הצעירים.
הפתרון הטוב ביותר הוא להגיע לצעירים עם חינוך אפקטיבי נגד סמים המבוסס על עובדות, לפני שהם יתחילו להתנסות בסמים. הרבה פחות סביר שבני-נוער וצעירים אשר יודעים את האמת על סמים יתחילו להשתמש בהם. החלק העיקרי של התוכנית החינוכית של ארגון "עולם ללא סמים", המועברת על ידי מתנדבי עמותת "ישראל אומרת לא לסמים", מורכב מסרט תיעודי "האמת על סמים: אנשים אמיתיים, סיפורים אמיתיים." לסרט התיעודי מצורפות 13 חוברות ותשדירי שירות עטורי פרסים. יותר מ- 55 מיליון חוברות חינוכיות חולקו ביותר מ-60 מדינות ו-20 שפות שונות.
החבילה למחנך של "האמת על סמים" ממלאת את הצורך ההולך וגובר בכלים מעשיים כדי לעזור למורה, למדריך או למנהל לתקשר את האמת על סמים במהירות ובאפקטיביות. היא מספקת שיעורים, מטלות ופעילויות כיתתיות אשר יעודדו את השתתפות התלמידים וירתקו את תשומת הלב של הצעירים. התלמידים יקראו את החומר ברצון, ייצפו בו והכי חשוב ישתמשו בו כדי לקבל החלטות נכונות לגבי המנעות משימוש בסמים ואלכוהול.
ארגון "הקרן לעולם ללא סמים" הינו ארגון עולמי של מתנדבים, ללא מטרות רווח, אשר הוקם על ידי סיינטולוגים, הפועל בתחום החינוך והבאת ידע אמיתי על סמים ואלכוהול לילדים ונוער ב- 125 מדינות.
עמותה רשומה מס. 580546018
נשיאת העמותה: אילת מליס כהן, עזה 60 תל אביב 6818149 | טל. 054-4558123
notodrugs.yestolife@gmail.com | Web: il.drugfreeworld.org
המתנדבים של "ישראל אומרת לא לסמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.