החג הכי אהוב עלי הוא חג פורים. ואני בטוחה שזהו אחד החגים האהובים על רוב רובם של הישראלים, לא רק של הילדים אלא גם של המבוגרים. למה? כי כשאנחנו מתחפשים לכל מיני דמויות, זה אוטומטית משנה במוח שלנו את הזהות שלנו, אנחנו הופכים להיות הדמות שבחרנו להיות ולא מי שאנחנו באמת.הרבה פעמים אנחנו בוחרים בדמויות עם תכונות שחסרות בזהות שלנו.
במאמר הקודם דיברנו על המפתח להתפתחות – הזהות. רק כדי להזכיר, זהות זה – האמונות שבהן אנחנו משתמשים על מנת להגדיר מי אנחנו בתור בני אדם, הדברים שהופכים אותנו להיות מיוחדים ושונים מהאחרים - הטובים, הרעים או הניטראליים. אנחנו תמיד מתנהגים בדרך ששומרת על השלמות ואינטגריטי עם הזהות שהגדרנו.
היום, במאמר זה אני רוצה דווקא להתמקד על השאלה – כיצד נוצרת הזהות שלנו.
אנחנו לא בוחרים באופן מודע את הזהות שלנו. זהות היא התוצאה של מה שאנחנו שמענו מאנשים אחרים, תוצאה של כל מיני אירועים משמעותיים שהתרחשו בחיים שלנו, וגם כן תוצאה של גורמים אחרים שלהם אנחנו אפילו לא מודעים לפעמים, זהות זוהי תוצאה של התנהגויות עקביות שאימצנו על מנת ליצור בסיס לזהות.
למשל, יכול להיות שהיית באיזשהו אירוע וכל המשתתפים התבקשו לתרום סכום מסוים עבור עמותה מסוימת. אם אתה אדם שלא ראית את עצמך עד כה כאחד שתורם, ותשתתף בתרומה כי כולם עשו זאת והרגשת שגם אתה רצית לתרום, ברגע שתתרום, תתחיל להתפתח זהות של – אני אדם שתורם וגם בפעם הבאה תרגיש את המחויבות לתרום. זה יהפוך להיות חלק מהזהות שלך.
זה אומר שבזהות שלנו אינה מוגבלת על ידי הניסיון שלנו בלבד אלא על ידי האופן שבן אנחנו מפרשים את הניסיון שלנו. זהות שלנו אינה אלא ההחלטות שלנו באשר למי שאנחנו, הדברים שהחלטנו להפנים, התוויות שהחלטנו להצמיד לעצמנו. האופן שאנחנו מגדירים את הזהות שלנו מגדיר את חיינו.
הרבה פעמים מה שעוד משפיע על הזהות שלנו זה זהותם של החברים הכי קרובים שלנו. אמונותינו לגבי החברים שלנו משקפות לעיתים קרובות אמונותינו לגבי עצמנו.
דבר נוסף שמשפיע על הגדרת הזהות שלנו הוא – הזמן שבו אנחנו משתמשים, הכוונה – הווה, עבר או עתיד. איך אתה מגדיר את הזהות שלך? לפי מי שהיית בעבר? למי שארתה היום או לפי מי שאתה רוצה להיות?
הרבה פעמים הייתי מגדירה את עצמי כילדה ביישנית למרות שכבר לא הייתי כזו, אבל הגדרתי את הזהות שלי מתוך העבר. היום אני מגדירה את עצמי בתור אדם שתמיד שאפתי להיות, מה שהפכתי להיות בהווה. במאמר הבא נעשה תרגיל מיוחד על הגדרת הזהות שלך וגם כן נדבר על 4 צעדים להמציא את הזהות החדשה שלך כפי שאתה רוצה שהיא תהיה.
נקודה אחרונה שאני רוצה לגעת בה במאמר זה היא – מה קורה כאשר אנחנו מתנהגים באופן לא עקבי עם האמונות שלנו לגבי הזהות שלנו? נוצר מה שנקרא "משבר זהות" שגורם לנו הרבה מאוד כואב. אנחנו הופכים להיות מבולבלים, ומתחילים לפקפק באמונותינו הקודמות.
לדוגמה נשים שמגיעות לגיל מסוים ואלו בזהות שלהן רואות את עצמן כצעירות – הארות מצד החברים שיש להן שיערה אפורה או כבר עברו את גיל ה-40 ועוד – גורם להן לחשוש מפני השנים שקרבות והן מתחילות להרגיש הרבה מאוד כאב. לכן, מתוך מאמץ לשפר את הזהות שלהן עדיין צעירות, הן צובעות שיער, עושות ניתוחים פלסטיים, יורדות במשקל, לפעמים אף מחליפות עבודות כדי להרגיש יותר צעירות ולהיות באינטגריטי עם האמונות שלהן.
אם נשים אלון היו מקבלות את זהותן האמיתית האורח יציב, האם הן היו חוות משבר בכלל? אני חושבת שלא!
שינוי והתנתקות מאמונות היסוד שלנו לגבי הזהות גורמת לנו להרגיש כאב עז וחששות רבים, ואנשים מוכנים לעשות הרבה דברים על מנת לשמר את הזהות שלהם.
אחרי שדיברנו כיצד נוצרת הזהות ונגענו קצת במשבר זהות, במאמר הבא נעשה תרגיל מועיל מאוד ונדבר על מי אתה.
בינתיים, אם אהבת את המאמר אתה מוזמן להגיב או לעשות לייק ואף לשתף אותו לחברים שלך.
דיאנה בן צבי מורה דרך להגשמה עצמית
http://www.dianabenzvi.com/landing/gift-report-self-fulfillment
לקבלת הדוח "2 הצעדים הראשונים ו 7 עקרונות בסיסיים לפריצת להגשמה העצמית שלך" במתנה ממני ולגמרי בחינם, אתה מוזמן להיכנס לאתר, לרשום שם ומייל ומיד הוא יישלח אליך.*הפנייה מנוסחת בלשון זכר אך פונה לנשים וגברים כאחד!